Ξιφίδιο που θυμίζει μυκηναϊκά, ανακαλύφθηκε στο Κοτύαιον / Κιουτάχεια Ανατολίας! Σε οικισμό 8.000 χρόνων! - του Γ. Λεκάκη

Ξιφίδιο που θυμίζει μυκηναϊκά,
ανακαλύφθηκε
στο Κοτύαιον / Κιουτάχεια
της Ανατολίας!
Σε οικισμό 8.000 χρόνων!

Του Γιώργου Λεκάκη

Μια μοναδική σφραγίδα 3.300 χρόνων και ένα ξιφίδιο / μαχαιρίδιο, που θυμίζει μυκηναϊκά ξίφη, ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές στο βουνό Ταβσανλί / Tavşanlı Höyük, του αρχαιότερου γνωστού οικισμού στο Κοτύαιον / Κοτυάειον (ας μην ξεχνάμε, την πατρίδα του Αισώπου) / Cotyaeum νυν παραφρασμένα Κιουτάχεια / Kütahya, η οποία κατοικείται εδώ και 8.000 χρόνια!

Το καρδιόσχημο βουνό - οροπέδιο - τύμβος Ταβσανλί.
Οι ανασκαφές ξεκίνησαν στο Tavşanlı Höyük - το οποίο ονομάζεται «Καρδιά της Δυτικής Ανατολίας» - επειδή είναι καρδιόσχημο, και συνεχίζονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Τουρκίας και το Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Bilecik Şeyh Edebali.

Δεδομένου ότι το Tavşanlı Höyük ευρίσκεται στην εμπορική οδό μεταξύ των περιοχών της Δυτικής Ανατολίας και της Κεντρικής Ανατολίας, οι μελέτες που πραγματοποιούνται εδώ είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά την κατανόηση της διαπεριφερειακής επικοινωνίας.

Οι ανασκαφές του τύμβου, που εκτείνεται σε έκταση 45 εκταρίων, πραγματοποιούνται από μια ομάδα 25 τοπικών και ξένων εμπειρογνωμόνων, υπό την προεδρία του αναπληρωτή καθηγητή κ. Erkan Fidan.

Οι έρευνες διαπίστωσαν ότι ο οικισμός άρχισε να αστικοποιείται πριν από περίπου 5.000 χρόνια και έγινε μεγάλη πόλη πριν από 4.000 χρόνια. Με αυτόν τον οικισμό, διαπιστώθηκε, για πρώτη φορά, η ύπαρξη οικισμού, σύγχρονου με τις τελευταίες περιόδους της Αυτοκρατορίας των Χετταίων, κάτι που φαινόταν μόνον σε λίγα αρχαιολογικά κέντρα της Δυτικής Ανατολίας.

Το Tavşanlı Höyük πιστεύεται ότι είναι η πρωτεύουσα ενός άγνωστου βασιλείου με έκταση 50 εκταρίων.

Ο επί κεφαλής της ανασκαφής, κ. Fidan, σε δήλωσή του πέρυσι, είπε: «Είναι γνωστό ότι οι λαοί που ορίζονται ως Hatti, στην Κεντρική Ανατολία, και Luwi στην Δυτική Ανατολία, έζησαν σε αυτήν την περίοδο. Μπορώ να πω ότι ο πολιτισμός των Χετταίων στο Χάττι και αργότερα είναι γνωστός. Αλλά δεν έχουμε καμμία πληροφορία για τις πόλεις της Λουβίας. Νομίζω ότι το Tavşanlı Höyük μπορεί να είναι μια πόλη που ανήκει στους Λουβιανούς, η οποία θεωρείται ως ένας κρίκος που λείπει στην ιστορία της Ανατολίας».

Εγώ απλώς υπενθυμίζω ότι οι Χετταίοι είναι οι Ετεοκρήτες, οι Luwi / Λούβιοι / Λουβιανοί είναι οι αρχαίοι Λύδιοι / Λυδοί Έλληνες (λ.χ. Λύδιος ο Λουδίας ποταμός της Μακεδονίας, κλπ.) – βλ. Γ. Λεκάκης «Η άγνωστη Μ. Ασία» - και κάθε νέο εύρημα θα το αποδεικνύει…

ΠΗΓΗ: «A 3300-year-old seal and a dagger/sword reminiscent of Mycenaean swords were discovered in the Heart of western Anatolia», Arkeonews, 18.7.2022. Γ. Λεκάκης «Η άγνωστη Μ. Ασία»ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 19.7.2022.

Ξιφιδιο μυκηναικο αρχαιο Κιουταχεια Ανατολιας 8.000 χρονια πριν, μοναδικη σφραγιδα 3.300 1300 πΧ μαχαιριδιο, μυκηναικα ξιφη, ανασκαφες βουνο οροπεδιο ορος Ταβσανλι / Tavşanlı Höyük Tavsanlı Hoyuk οικισμος Κοτυαιον / Κοτυαειον Αισωπος Cotyaeum Kütahya, Kutahya ανασκαφη Καρδια της Δυτικης Ανατολιας καρδιοσχημο, Υπουργειο Πολιτισμου Τουρκιας εμποριο Ανατολια επικοινωνια τυμβος, Erkan Fidan φινταν, αστικοποιηση 5.000 πολη 4.000 Αυτοκρατορια των Χετταιων, 3000 2000 πρωτευουσα αγνωστο βασιλειο Hatti, Luwi πολιτισμος Χετταιοι χεταιοι Χατι χαττι Λουβια Λουβιανοι Λουβιοι Λυδιοι / Λυδοι Ελληνες Λυδιος Λουδιας ποταμος Μακεδονια 3300-year-old seal dagger sword Mycenaean swords Anatolia Ετεοκρητες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ