3.000 χρόνια ελληνικής Μουσικής στο Γύθειο

3.000 χρόνια ελληνικής Μουσικής
στο Γύθειο

Μια πρωτότυπη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, εστιασμένη στην Αρχαία Ελληνική Μουσική, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής 7 Αυγούστου 2022 στο Αρχαίο Θέατρο Γυθείου, ώρα 21:00, ξεχωριστό μνημείο-τοπόσημο της περιοχής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΓΥΘΕΙΟ, ΕΔΩ.

Η εκδήλωση που έχει τίτλο «3.000 χρόνια Ελληνικής Μουσικής» οργανώνεται από τον ιστορικό Παγγυθεατικό Γυμναστικό Σύλλογο – ιδρύθηκε το 1901 – που αδιαλείπτως ομνύει στο αξίωμα «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πέρυσι τον Αύγουστο. Η καταστροφική πυρκαγιά, όμως, που έπληξε την περιοχή εκείνες τις μέρες δεν επέτρεψε την πραγμάτωσή της. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΛΑΚΩΝΙΑ, ΕΔΩ.

Η εκδήλωση θα έχει δυο μέρη. Στο πρώτο ο Γυθειάτης Πολιτικός Μηχανικός, αλλά και κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Β. Μονεμβασίτης (*) με μια κατατοπιστική ομιλία θα εξηγήσει με σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να αναπαραχθεί σήμερα η αρχαιοελληνική μουσική "κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση". Θα αναφερθεί στη θέση της μουσικής στη ζωή των Αρχαίων Ελλήνων καθώς και στη δύναμη και την εμβέλειά της. Θα μιλήσει για τα μουσικά όργανα τα οποία είχαν οι αρχαίοι, θα επισημάνει τον παιδευτικό, αλλά και τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα της μουσικής στην αρχαιότητα, ο οποίος είχε πολλές ενδιαφέρουσες, αν και άγνωστες στους πολλούς πτυχές. Θα αναφερθεί στη σχέση της μουσικής με το Αρχαίο Δράμα, μια σχέση η οποία συνεχίζεται αδιάπτωτα μέχρι τις μέρες μας, και θα ολοκληρώσει την ομιλία του με αναφορές τόσο στη σχετική βιβλιογραφία, όσο και στα σχετικά ηχογραφήματα. Επειδή αρκετοί αλλοδαποί, οι οποίοι θα ευρίσκονται στην περιοχή για διακοπές, θα θελήσουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, θα αναφερθεί συνοπτικά στα πλέον ενδιαφέροντα τμήματα της ομιλίας του και σε γλώσσα αγγλική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Μουσικής Μύησις".

Στο δεύτερο μέρος το εξαιρετικό μουσικό σύνολο ΛύρΑυλος, το οποίο ίδρυσε το 2000 ο Παναγιώτης Στέφος, θα αξιοποιήσει όλη την εμπειρία των πολύχρονων ερευνών του σχετικά με τη Μουσική στην Αρχαία αλλά και τη Νεότερη Ελλάδα. Με τους άξιους συνεργάτες του θα ξεναγήσει τους θεατές-ακροατές στον αρχαιοελληνικό μουσικό ήχο και στη συνέχειά του. Οι μουσικοί του συνόλου ερμηνεύοντας 20 αρχαιοελληνικά και νεότερα όργανα, θα καταλύουν τα όρια του χρόνου, γεφυρώνοντας το χτες με το σήμερα, και θα εξηγήσουν συνάμα το πώς και το γιατί. Μια μουσική παράσταση, προσπάθεια αναπαράστασης μιας άλλης εποχής, απόλυτα ταιριαστή με το χώρο – Αρχαίο Θέατρο – και με το μουσικό ήθος που αυτός αποζητά.

Τα μέλη του συνόλου ΛύρΑυλος είναι:

Παναγιώτης Στέφος: κίθαρις, λύρα, δίαυλος, σύριγγα του Πανός, κοχύλια

Ζαφειρώ Χατζηφωτίου: υψίφωνος, απαγγελία, κρόταλα, σείστρα

Μιχάλης Στέφος: τραγούδι, λύρα, φόρμιγγα, άσκαυλος, κέρας, κογχύλια, τύμπανο

Όλγα Στέφου: λύρα, κίθαρις, φωνητικά, σαντούρι, κογχύλια

Η επιστημονική έρευνα, η ανακατασκευή αρχαίων οργάνων, οι πρωτότυπες συνθέσεις και η ενορχηστρωτική επιμέλεια των αρχαίων μουσικών κειμένων έγιναν από τον Παναγιώτη και το Μιχάλη Στέφο.

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο, αποτελεί συνδιοργάνωση του Παγγυθεατικού Γυμναστικού Συλλόγου, που έχει μέγα χορηγό την εταιρεία ταχυμεταφορών Γενική Ταχυδρομική, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι ο ιστότοπος Githio - Click.

Σημειώνεται τέλος ότι την εκδήλωση μας έκανε τη μεγάλη τιμή να θέσει υπό την αιγίδα του ο πλέον ιστορικός και με ανυπολόγιστη προσφορά πολιτιστικός σύλλογος της χώρας, Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής.

 ΕΠΑΝΩ: Το αρχαίο θέατρο του Γυθείου, όπως σώζεται σήμερα.

ΚΑΤΩ: το ίδιο θέατρο σε φωτογραφία του 1930 (περίπου),

από το Αρχείο του Γ. Μονεμβασίτη.

(*) Ο Γιώργος Μονεμβασίτης γεννήθηκε το 1947 στο Γύθειο. Αγάπησε μικρός τη
μουσική, καθώς μεγάλωσε στους απόηχους της εποχής του Τζοκόντο Μορέττι (1867-
1941). Σπούδασε στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου
Πολυτεχνείου (1965-70). Στη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε βασικό μέλος της
Μικτής Χορωδίας του ΕΜΠ και σολίστ κλασικής κιθάρας στις εκδηλώσεις της,
μολονότι αυτοδίδακτος. Από την αποφοίτησή του, το 1970, ασχολείται με την
εκπόνηση στατικών μελετών οικοδομικών και συγκοινωνιακών έργων (γεφυρών και
υπόγειων διαβάσεων), συνεργαζόμενος με διακεκριμένους αρχιτέκτονες, σε
βραβευμένα, συχνά, έργα.

Από το 1978 ασχολείται αδιαλείπτως ως κριτικός και σχολιαστής των μουσικών
δρωμένων, κειμενογράφος προγραμμάτων μουσικών εκδηλώσεων και παραγωγός-
παρουσιαστής μουσικών ραδιοακροαμάτων – κυρίως από το Τρίτο Πρόγραμμα της
ΕΡΑ (1983-2000). Από το 1989 διδάσκει σε δημοσιογραφικές σχολές Ιστορία της Μουσικής, Τέχνη και τεχνική του ραδιοφώνου, καθώς και Μουσική Επικοινωνία.

Υπήρξε εντεταλμένος κριτικός μουσικής της εφημερίδας Ελευθεροτυπία (1984-1996). Επανενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2013, με την επανέκδοση της εφημερίδας. Έχει διατελέσει μέλος του γνωμοδοτικού συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών (1987-1992), αναπληρωτής πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (1993-1998) του ΥΠΠΟ, μέλος του ΕΤΟΣ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (1993-2006), Διευθυντής του Β ́ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (1996-1999), σύμβουλος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας (2001- 2004) και μέλος (2013-2015) του Δ.Σ. (ταμίας) του Μουσικού και Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδας (ΜΕΟΕ), στον οποίο ανήκει η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) από το 1970, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών από το 1994 (μέλος του Δ.Σ. – ταμίας - το 2003-2013) – παραιτήθηκε το 2017, θεωρώντας το σωματείο παρακμασμένο και απαξιωμένο -, μέλος του Θεατρικού Μουσείου από το 1996 (μέλος του Δ.Σ. από το 2013 και ταμίας από το 2018), μέλος του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, μέλος της ιστορικής Διπλαρείου Σχολής (από το 2018 μέλος του Δ.Σ. της) και μέλος του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής. Είναι τακτικός συνεργάτης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από την αρχή της λειτουργίας του (1991), ενώ υπήρξε τακτικός συνεργάτης της Ορχήστρας των Χρωμάτων, μέχρι το 2010, τελευταία χρονιά λειτουργίας της. Επιμελήθηκε ιδιαίτερα προγράμματα συναυλιών δημοφιλών και αξιόλογων τραγουδιστών και τραγουδοποιών, όπως η Μαρία Φαραντούρη, ο Μανώλης Μητσιάς, η Σόνια Θεοδωρίδου, ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Μίμης Πλέσσας κ.α.. Έχει προλογίσει πολυάριθμες μουσικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια, έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό, και συμμετείχε σε πολλές παρουσιάσεις ηχογραφημάτων και βιβλίων. Έχει γράψει κείμενα για πολλές δισκογραφικές εκδόσεις και για πολυάριθμα προγράμματα συναυλιών. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε μεγάλο αριθμό εντύπων (Ποπ & Ροκ, Τέταρτο, TaR, Βήμα Βιβλίο, Βημαgazino, Ο Πολίτης, Μετρονόμος, Δίφωνο, Echo & Artis, Πολύτονο, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-Επτά Ημέρες, Le lien κ.α.). Υπήρξε βασικός συνεργάτης των ιστότοπων Ηριδανός και Ταρ και αρθρογραφεί συστηματικά στο μουσικό ιστότοπο www.musicpaper.gr και στο ηλεκτρονικό περιοδικό λόγου και τέχνης Χάρτης.

Το 2013 εκδόθηκε από τον ΙΑΝΟ το ιδιαίτερο και πρωτότυπο πόνημά του Το μουσικό μου ημερολόγιο. Αναδείχθηκε σε ένα από τα πλέον ευπώλητα του είδους. Η γνωριμία του με τον Μίκη Θεοδωράκη, η οποία εξελίχθηκε σε εγκάρδια φιλία, καρποφόρησε ένα καινούριο πρωτότυπο ημερολόγιο, αντίδωρο στον σπουδαίο αυτόν νεοέλληνα, για τη συμπλήρωση των 90 χρόνων του. Ονομάζεται Ένα ημερολόγιο για τον Μίκη 2016, εκδόθηκε επίσης από τον ΙΑΝΟ και αναδείχθηκε με μεγάλη διαφορά στο πλέον ευπώλητο του είδους.

Στα επίσημα εγκαίνια (Απρίλιος 2016), του ανακατασκευασμένου σπιτιού στην Ξάνθη, στο οποίο γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις, ήταν ο κύριος ομιλητής. Συμμετείχε ως εισηγητής-ομιλητής στο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα Η Μπάντα πνευστών στην Ελλάδα – Ιστορία και προοπτικές, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα τον Απρίλιο του 2019.

Η Κρατική Τηλεόραση (ΕΡΤ) αναγνωρίζοντας τη δράση και την προσφορά του, τού αφιέρωσε ένα από τα επεισόδια της ιστορικής σειράς Μονόγραμμα. Πρωτοπροβλήθηκε στις 10.5.2021.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.8.2022.


αρχαια ελληνικη Μουσικη Γυθειο λακωνιας, λακωνια, αρχαιο θεατρο γυθειου Μονεμβασιτης, 1901, 1930 Παγγυθεατικος Γυμναστικος Συλλογος, Πανγυθεατικος λυραυλος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ