ΠΡΙΗΝΗ… όπως… ΠΡΙΟΝΙ… Ίωνες από Ελίκη Αχαΐας και Θηβαίοι… Πανιώνιον Ιερόν και Μ. Αλέξανδρος - του Γ. Λεκάκη

ΠΡΙΗΝΗ… όπως… ΠΡΙΟΝΙ…
Ίωνες από Ελίκη Αχαΐας και Θηβαίοι…
Πανιώνιον Ιερόν και Μ. Αλέξανδρος

Του Γιώργου Λεκάκη

Η Πριήνη[1] της Καρίας, ήταν μία από τις 12 ιωνικές πόλεις-κράτη (Ιωνική Δωδεκάπολη[2]). Το Πανιώνιον Ιερόν, αφιερωμένο στον Ελικώνιο Ποσειδώνα, βρισκόταν στην επικράτεια των Πριηνών, γεγονός που έδωσε στην σχετικά μικρή πόλη υπερπεριφερειακή σημασία και σημαντικό θρησκευτικό κέντρο. Τα Πανιώνια Πύθια ετελούντο υπό την προεδρία των Πριηνέων. Τα ευρήματα νομισμάτων της δείχνουν έντονο εμπόριο με πολλές πόλεις, ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο!

Ήταν διλίμενος πόλις, και μικρή: Φαίνεται να είχε 5.000 κατοίκους το πολύ…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΠΡΙΗΝΗ, ΕΔΩ. 

Η ίδρυση της πόλης έγινε από Ίωνες με ηγέτη τον Αίπυτο, υγιό του Νηλέα (του βασιλιά των Αθηνών, Κόδρου)[3], οικιστής και της παρακείμενης Μιλήτου. Πλησίον της και οι αρχαίες ελληνικές πόλεις Ανθέα και Άνεον.

Οι Πριηνείς κατάγονταν από την Ελίκη Αχαΐας. Ο ονοματίσας αυτήν, νεαρός Πριηνεύς ήταν ιεροφάντης (άρχων-βασιλιάς των θυσιών).

Ο πληθυσμός της πόλεως αυξήθη θεαματικά, όταν περί το 1000 π.Χ. εγκαταστάθηκαν σ' αυτήν νέοι άποικοι από την Θήβα Βοιωτίας με ηγέτη τον Φιλήτα. Λόγω των Βοιωτών, λεγόταν και Κάδμη. Γνωστοί οι Θηβαίοι για την αρχαία τεχνολογία τους (βλ. πυραμίδα των Θηβών, τρόπος τειχίσεως Θηβών, κλπ.). - ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης "Οι 88 αρχαίες πόλεις της Βοιωτίας".

Στην νότια πλευρά του όρους Μυκάλη όπου ηταν κτισμένη η Πριήνη, στο «Μαιάνδριο πεδίο», στα βορειοδυτικά του Λατμικού / Λατμίου Κόλπου, με τις προσχώσεις του, ο ποταμός Μαίανδρος όλο και μετέβαλε την πεδιάδα. Η πόλις υπέφερε πολύ από τις διαβρώσεις του Μαιάνδρου. Θα χρειάστηκαν πολύ πείσμα και υπομονή οι κάτοικοί της, αλλά και τεχνολογία, για να παραμείνουν στην ίδια θέση…

Τα νομίσματά της φέρουν την θεά Αθηνά και την κοσμική τρίαινα του Ποσειδώνος…

Η πόλις επανιδρύθη σε νέα θέση κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. Όλοι μιλούν για μια νέα πόλη με υψηλής ποιότητας ελληνική τέχνη και αρχιτεκτονική!

Η πόλις υδρεύετο από μεγάλη πηγή, 800 μ. υπεράνω της θαλάσσης και 200 μ. κάτω από την υψηλότερη κορυφή της Μυκάλης! Το ύδωρ της πηγής εισερχόταν στην πόλη δια τείχους (υδραγωγείου), σε ύψος 156 μ. (για την αποφυγή δολιοφθοράς) επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, και αποθηκεύετο σε 3 δεξαμενές σε ύψος 145 μ. Από αυτές διοχετευόταν στην πόλη με πολυάριθμους υδραγωγούς, με πήλινους σωλήνες, που διέσχιζαν τις οδούς. Οι υδραγωγοί ήταν «τέλεια λελαξευμένοι εντός του φυσικού βράχου και έχουν σχήμα τραπεζίου». Άλλοι μεν είναι ανοικτοί (μετέωροι οχετοί, που παρέχουν το προς πλύσιμο ύδωρ), άλλοι κλειστοί (κρυπτοί οχετοί, υπόνομοι, που διοχέτευαν το προς πόση ύδωρ, το οποιο εξήρχετο από καλώς κεκοσμημένες κρήνες). Λείψανα τέτοιων αρχαίων κρηνών ευρέθησαν πολλά. Σημαντικότατη υδραυλική μηχανική τεχνολογία…

Πριήνη < αρχ ελλ. ρήμα πρίω = πριονίζω > πριστή κλπ.;
Σήμερα με μια νέα ματιά, κάποια «κοψίματα, σαν από μηχανές» στις αρχαίες πέτρες, όπως φαίνονται στον αρχαιολογικό χώρο της Πριήνης, θέτουν την αρχαία πόλη υπό νέα εξέταση…

Η επιγραφή που μαρτυρά την προσφορά του Μ. Αλεξάνδρου στην Πριήνη,
ευρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο!!!

Γνωστά τα αρχαία ιερά της τα αφιερωμένα στον Δία, την Δήμητρα και, κυρίως, τον Ναό της Αθηνάς, τον οποίο ίδρυσε και αφιέρωσε στην πόλη και ο Μέγας Αλέξανδρος, το άγαλμα της Αφροδίτης, αλλά και πλουτώνειο ιερό…

Η Αφροδίτη της Πριήνης.
Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης.

Εδέχθη πολλές επιθέσεις από τους γείτονές της, Κάρες. Περί τον 8ο αιώνα π.Χ. κατελήφθη από τον βασιλιά των Λυδών, Άρδυ / Άρδα. Απελευθερώθη και τον 6ο αιώνα π.Χ. έφθασε στην μεγίστη ακμή της, υπό τον Βίαντα (τον Πριηνέα), έναν από τους 7 σοφούς της αρχαίας Ελλάδος! Επί Κύρου Περσίας (545 π.Χ.), κατελήφθη από τους Πέρσες (όπως και οι άλλες πόλεις-κράτη της Δωδεκάπολης). Στην τραγική κατάληψη της πόλης από τον Πέρση στρατηγό Μάζαρο, οι κάτοικοι εξανδραποδίσθηκαν, προς παραδειγματισμό! Προ της δεινής αυτής συμφοράς, ο σοφός Βίας είχε συμβουλεύσει τους συμπολίτες του (και τους άλλους Ίωνες) ν’ ακολουθήσουν το παράδειγμα των Φωκαέων (οι οποίοι είχαν μετοικήσει και ιδρύσει αποικία, την Μασσαλία) να εγκατασταθούν, εγκαταλείποντες τις ακτές της Ιωνίας, στην μεγάλη και ευφορη νήσον Σαρδώ (Σαρδηνία), διότι «Ιωνία θα ήτο πάσα χώρα, εις την οποίαν θα κατώκουν Ίωνες ελεύθεροι», αλλά οι Πριηνείς δεν επείσθησαν…[4]

Παρά ταύτα, η Πριήνη κατάφερε να διατηρήσει την πολιτειακή της οργάνωση, αν και υπό περσική επικυριαρχία, πληρώνοντας φόρους και προσφέροντας στρατιώτες.

Η αρχαία ελληνική πόλη προξένησε για πρώτη φορά το… «ενδιαφέρον» των… Άγγλων «επιχειρηματιών ταξιδιωτών – περιηγητών» το 1673.

Οι «αρχαιολογικές» έρευνες - ανασκαφές ξεκίνησαν από την αγγλική Εταιρεία Dilettanti (1765 και 1868), λόγω του περίφημου ναού της Αθηνάς. Το 1868/1869 ο Richard Popplewell Pullan απεκάλυψε σε μεγάλο βαθμό το ιερό της Αθηνάς. Και είτα δαπάναις του Βασιλικού Μουσείου Βερολίνου, το 1895, συστηματική ανασκαφή υπό την διεύθυνση των Γερμανών αρχαιολόγων Karl Humann / Χούμαν και R. Kekule von Stradonitz / Κεκουλέ. Το έργο τους συνέχισαν (1869) οι αρχαιολόγοι Hans Schrader / Σράντερ και Βίγκαντ[5], με την συνεργασία των αρχαιολόγων Η. Prott και των αρχιτεκτόνων R. Heyne, W. Wilberg.

ΣΗΜΕΡΑ, ο αρχαιολογικός χώρος της Πριήνης περιλαμβάνει:

- την Ακρόπολη, την Τηλωνεία, επί δυσπρόσιτης κορυφής βράχου, σε υψόμετρο 371 μ. και

- την αρχαία πόλη. Ολόκληρη η πόλη περιβάλλεται από ισοδομικό τείχος με ορθογώνιους λίθους, μήκους 150 σταδίων (2.500 μ.) μέσου πλάτους 2 μ. και ύψους 8 μ. Το μεγαλύτερο μέρος του τείχους έχει διασωθεί. Το τείχος είχε 4 πύλες. Η πόλις εντός του τείχους ήταν ρυμοτομημένη κατά το ιπποδάμειο σύστημα, δημιουργώντας οικοδομικά τετράγωνα από 6 οριζόντιες, σε διεύθυνση ανατολής - δύσης, οδούς, μέσου πλάτους 7 μ. και 16 κάθετες οδούς, πλάτους 3,5 μ.. Οι κάθετες οδοί ήταν κλιμακωτές με πολλές βαθμίδες, ιδιαίτερα οι δυτικές, ενώ οι οριζόντιες οδοί ήταν πλακοστρωμένες με μάρμαρο. Στα 80 περίπου οικοδομικά τετράγωνα μεγέθους 35 Χ 47 μ. υπάρχουν τα ερείπια σημαντικών οικοδομημάτων[6].

Η πόλη λόγω της κατωφέρειας είναι κτισμένη σε 4 επίπεδα (άνδηρα), που το καθένα πλαισιώνεται με υψηλό και ισχυρό αναλημματικό τείχος[7]. Έτσι έδινε την εντύπωση ότι φέρει επάλληλα τείχη!

Τα σπουδαιότερα αρχαία δημόσια κτίσματα που έχουν αναγνωριστεί είναι κατά επίπεδο, αρχής γενομένης από το κατώτερο:

- Άνδηρο Α΄: Το Στάδιο και το Γυμνάσιο.

- Άνδηρο Β΄, με το μεγαλύτερο πλάτωμα και την κύρια πόλη: Ιδιωτικές κατοικίες, η αρχαία Αγορά, θεμέλια μεγάλου βωμού, Ασκληπιείο, η Ιερή Στοά, το Εκκλησιαστήριο, το Βουλευτήριο (640 θέσεων με σπουδαίο βωμό) και το Πρυτανείο.

- Άνδηρο Γ΄: Ο μεγαλοπρεπής ναός της Πολιάδος Αθηνάς, το Άνω Γυμνάσιο, το Ιερό των Αιγυπτίων θεών (Ίσιδας, Σεράπιδος και Άνουβι) και το Θέατρο. Ο ναός της Αθηνάς ήταν ένα εξάστυλο περίπτερο οικοδόμημα ιωνικού ρυθμού, που χτίστηκε από τον Πύθεο, αρχιτέκτονα του Μαυσωλείου[8]. Το 1870 βρέθηκαν ασημένια τετράδραχμα του Οροφέρνη και μερικά κοσμήματα σε ανασκαφές κάτω από την βάση του αγάλματος της Αθηνάς. Πιθανότατα κατατέθηκαν την εποχή της αναστήλωσης του ναού από τους Καππαδόκες.

- Άνδηρο Δ΄: Ο ναός της Δήμητρας, ο ναός της Περσεφόνης, και μεγάλος βωμός.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Η άγνωστη Μικρά Ασία". Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.5.2018.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Σήμερα εξακολουθεί παραφρασμένα: Priene, Prien.

[2] Αργότερα έγιναν 13 πόλεις.

[3] Βλ. Στράβων, c. 633.

[4] Βλ. Ηροδ. I. 170.

[5] Theodor Wiegand (1895–1899).

[6] Τα σπίτια της Πριήνης έχουν πολλές αναλογίες με τις αρχαιότερες επαύλεις της Πομπηίας!

[7] Ως προς τούτο ομοιάζει με την Πνύκα των Αθηνών.

[8] του Μαυσώλου στην Αλικαρνασσό, θεωρούμενο ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου.

ΠΡΙΗΝΗ ΠΡΙΟΝΙ Ιωνες Ελικη Αχαιας αχαια θηβα Θηβαιοι Πανιωνιον Ιερον Μεγας Αλεξανδρος Καριας, καρια, 12 ιωνικες πολεις κρατη Ιωνικη Δωδεκαπολη Πανιωνιο Ιερο Ελικωνιος Ποσειδωνας Πριηνεις θρησκευτικο κεντρο Πανιωνια Πυθια ευρηματα νομισματα εμποριο πολη κρατος, ανατολικη Μεσογειος διλιμενος ιδρυση Αιπυτος, Νηλεας βασιλιας Αθηνων, Κοδρος νηλευς οικιστης Μιλητος αρχαια ελληνικη Ανθεα Ανεον, ανεο Πριηνευς ιεροφαντης αρχων βασιλευς θυσια 1000 πΧ 3.000 χρονια πριν Βοιωτιας Φιλητας Βοιωτοι, Καδμη τεχνολογια πυραμιδα των Θηβων, τειχιση Θηβας τειχος ορος Μυκαλη Μαιανδριο πεδιο Λατμικος / Λατμιος Κολπος λατμος προσχωσεις ποταμος Μαιανδρος πεδιαδα διαβρωση νομισμα θεα Αθηνα κοσμικη τριαινα Ποσειδωνος, Ποσειδωνα Ποσειδωνας Ποσειδων πολις 4ος αιωνας ποιοτητα τεχνη αρχιτεκτονικη υδραγωγειο πηγη, κορυφη υδωρ τειχη δολιοφθορα αποθηκη δεξαμενη υδραγωγος, πηλινος σωληνας, οδος υδραγωγοι λαξευμενος βραχος σχημα τραπεζιου τραπεζιο ανοικτος μετεωρος οχετος, πλυσιμο κλειστος κρυπτος οχετοι υπονομος, ποση κρηνη λειψανα κρηνες υδραυλικη μηχανικη τεχνολογια μηχανη πετρα αρχαιολογικος χωρος αρχαια ιερα αφιερωση Ζευς Διας, θεα Δημητρα Ναος Αθηνας, αγαλμα της Αφροδιτης, πουτων πλουτωνειο ιερο αθηνα αφροδιτη επιθεση Καρες 8ος Λυδοι, Αρδυς / Αρδας λυδια 6ος Βιας ο Πριηνεας Πριηνευς 7 σοφοι Ελλαδα Κυρος Περσια 545 Περσες Δωδεκαπολις Περσης στρατηγος Μαζαρος, εξανδραποδισμος παραδειγματισμος δεινη συμφορα, σοφοι συμβουλη Φωκαεις μετοικησια αποικια, Μασσαλια Ιωνια νγσος Σαρδω Σαρδηνια ελευθερος πολιτεια οργανωση, περσικη επικυριαρχια, φορος στρατιωτης στρατος, Αγγλοι επιχειρηματιας ταξιδιωτης περιηγητης 1673 αρχαιολογια ερευνα - ανασκαφες αγγλια Εταιρεια ντιλεταντι ντιλετταντι Dilettanti 1765 1868 1868 1869 Richard Popplewell Pullan ποπλιουελ πουλαν πουλλαν ιερον Βασιλικο Μουσειο Βερολινου, βερολινο 1895, συστηματικη ανασκαφη Γερμανος αρχαιολογος Karl Humann / Χουμαν και R. Kekule von Stradonitz / Κεκουλε φον στραντονιτς στραντονιτζ εργο αρχαιολογοι Hans Schrader / Σραντερ και Βιγκαντ Prott προτ προττ αρχιτεκτονας χαινε R. Heyne, W. Wilberg βιλμπεργκ Ακροπολη, Τηλωνεια, Τηλωνια ισοδομικο τειχος ορθογωνιος λιθος, πυλη ρυμοτομια ιπποδαμειο συστημα, οικοδομικο τετραγωνο διευθυνση ανατολη - δυση οδοι κλιμακωτη βαθμιδα πλακοστρωτο μαρμαρο κατωφερεια ανδηρο αναλημματικο επαλληλα τειχη δημοσιο κτισμα ανδηρα Σταδιο Γυμνασιο πλατωμα ιδιωτικη κατοικια Αγορα θεμελια βωμος Ασκληπιειο, Στοα, Εκκλησιαστηριο, Βουλευτηριο Πρυτανειο Πολιαδα πολιας ανω Γυμνασιο, αιγυπτος Αιγυπτιων θεων Ισιδα, ισις Σεραπις Ανουβις Θεατρο εξαστυλο περοπτερο οικοδομημα ιωνικος ρυθμος Πυθεος, αρχιτεκτων Μαυσωλειο 1870 ασημενιο τετραδραχμο Οροφερνης κοσμημα βαση αγαλμα αναστηλωση Καππαδοκες Καππαδοκια Δημητρας, Περσεφονης, Περσεφονη 13 Στραβων, Ηροδοτος επαυλις επαυλη Πομπηια Πνυκα Αθηνα Μαυσωλος Αλικαρνασσος Επτα Θαυματα Αρχαιος Κοσμος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ