Και οι όρθιοι πίθηκοι αναπτύχθηκαν αρχικώς στην Ευρώπη, πριν 12.000.000 χρόνια και αργότερα πήγαν στην Αφρική! - του Γ. Λεκάκη

Και οι όρθιοι πίθηκοι
αναπτύχθηκαν αρχικώς
στην Ευρώπη,
πριν 12.000.000 χρόνια
και αργότερα πήγαν στην Αφρική!

Του Γιώργου Λεκάκη

Η παλαιοντολόγος κ. Madelaine Böhme ξαναγράφει την ιστορία. Οι πίθηκοι-πρόγονοί μας, έμαθαν να περπατούν όρθιοι, όχι στην Αφρική, αλλά στην Ευρώπη, όπως και οι άνθρωποι, λέει. Ο μάρτυράς της ονομάζεται Udo, είναι σχεδόν 12.000.000 χρόνων και ευρέθη στην έκταση της νυν Βαυαρίας Γερμανίας…

Το επιστημονικό του όνομα είναι Danuvius guggenmosi. Ήταν ένας αρσενικός μεγάλος πίθηκος που περιπλανήθηκε στο Allgäu / Allgovia / Αλγοβία της Σουηβίας πριν από 11.600.000 χρόνια. Είναι ένα εξαφανισμένο είδος μεγάλου πιθήκου, που έζησε κατά το Μέσο-Ύστερο Μειόκαινο στην νότια Γερμανία. Είναι το μοναδικό μέλος του γένους Danuvius. Ένα αρσενικό ζύγιζε περίπου 31 κιλά και δύο θηλυκά 17 και 19 κιλά. Τόσο το γένος όσο και το είδος περιγράφηκαν τον Νοέμβριο του 2019[1]. Βάδιζε στα δύο πόδια - αυτό διαβάζει η ανακάλυψη της M. Böhme, από τα απολιθωμένα υπολείμματα οστών του αρχαίου αυτού πλάσματος. Όταν η παλαιοντολόγος του Tübingen βρήκε τα λείψανα του Danuvius, σε έναν λάκκο το 2016, στο ραδιόφωνο έπαιζε μουσική του Udo Lindenberg, ο οποίος είχε μόλις κλείσει τα 70 του εκείνην την ημέρα. Και έτσι το απολίθωμα, όπως συνηθίζεται, επήρε το παρατσούκλι «Udo».

Το σημείο, κοντά στο Pforzen Βαυαρίας,
όπου ευρέθη το 11.600.000 χρόνων απολίθωμα του πιθήκου,
που βάδιζε όρθιος.
Και ο πίθηκος Μπονόμπος, που του μοιάζει...
Αλλά αυτός ο Ούντο κλονίζει το κυρίαρχο δόγμα!

Περαιτέρω ευρήματα κατέστησαν σαφές ότι ο Udo συνήθιζε να περπατά όρθιος, με εκτεταμένες συνέπειες. «Από τις άκρες των αυτιών μας μέχρι τις άκρες των ποδιών μας, σχεδόν τα πάντα έχουν αλλάξει για εμάς, ως αποτέλεσμα της όρθιας βάδισης», λέει η κ. Böhme.

..............................................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Και ο πρώτος άνθρωπος που βάδισε όρθια ήταν από την Ευρώπη, και συγκεκριμένα από την Κρήτη, πριν 5.700.000 χρόνια, και όχι από την Αφρική – ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ ΔΕΙΤΕ σχετική ομιλία του Γ. Λεκάκη, ΕΔΩ.

..............................................................

Το εύρημα, με την σειρά του, άλλαξε την επιστήμη. Συγκεκριμένα κλόνισε το δόγμα ότι η εξέλιξη από τους πιθήκους στους ανθρώπους έλαβε χώρα στην Αφρική (αφροκεντρική θεωρία). Κατά την κ. M. Böhme, ο Udo δείχνει τώρα ότι οι όρθιοι πίθηκοι αναπτύχθηκαν αρχικώς στην Ευρασία και «αργότερα μετανάστευσαν στην Αφρική». Η ιστορία λοιπόν, πάει αντίστροφα….

Και δεδομένου ότι η κ. M. Böhme δεν είναι μόνον παλαιοντολόγος, αλλά ασχολείται και με την παλαιοκλιματολογία, ενδιαφέρεται για το περιβάλλον του Danuvius guggenmosi. Ζούσε στην μέση ενός πλούσιου σε ζώα κόσμου. Ελέφαντες και ένας πρώιμος πρόγονος της αρκούδας πάντα κατοικούσαν επίσης στο αρχέγονο Allgäu. Στους πρόποδες των Άλπεων υπήρχαν παντού όμοιοι του Danuvius, για τους οποίους η κ. M. Böhme είναι σίγουρη: «Δώσε μου έναν λάκκο να σκάψω στο Μόναχο και θα σου βρω εκεί έναν Danuvius».

ΠΗΓΗ: «Paläontologin Madelaine Böhme - Entdeckerin des aufrechten Gangs», Deutschland Funkkultur, 1.5.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.5.2020.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Βλ. Böhme M., Spassov N., Fuss J., Tröscher A., Deane A. S., Prieto J., Kirscher U., Lechner T., Begun D. R. «A new Miocene ape and locomotion in the ancestor of great apes and humans», στο Nature. 575 (7783): 489–493, doi:10.1038/s41586-019-1731-0,  2019.

ορθιοι πιθηκοι Ευρωπη, πριν 12.000.000 χρονια Αφρικη παλαιοντολογος παλαιοντολογια Μπεμε Bohme ιστορια πιθηκος προγονοι περπατημα ορθιος, Udo, Pforzen Πφορτσεν Πφορτζεν φορτσεν φορτζεν Βαυαρια Γερμανια Μπονομπος bonobos, δανουβιος Danuvius guggenmosi Allgäu Allgau Allgovia Αλγοβια Σουηβια 11.600.000 εξαφανισμενο ειδος Μεσο Υστερο Μειοκαινο μοναδικο γενος 2019 βαδιση ποδια απολιθωματα οστα αρχαιο πλασμα Tubingen τουμπινγκεν λειψανα λακκος 2016, Λιντενμπεργκ Lindenberg, απολιθωμα, παρατσουκλι Ουντο δογμα ευρηματα ορθιος, αυτι ποδι πρωτος ανθρωπος Κρητη, πριν 5.700.000 ευρημα, επιστημη εξελιξη ανθρωποι αφροκεντρικη θεωρια αφριοκεντρισμος παλαιοκλιματολογια, παλαιοκλιμα, περιβαλλον κλιμα ζωα ελεφαντας πρωιμος προγονος αρκουδα Αλπεις Μοναχο ερεκτους erectous
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ