Ο Πατριάρχης που είχε ερωμένη, αντιτάχθηκε στη «σκλαβιά της γυναίκας», στην προίκα, στον εμπορικό γάμο, και απέδωσε Πλάτωνα και Δημοσθένη! - του Γ. Λεκάκη

Ο Πατριάρχης που είχε ερωμένη,
αντιτάχθηκε στη «σκλαβιά της γυναίκας»,
στην προίκα, στον εμπορικό γάμο,
και απέδωσε Πλάτωνα και Δημοσθένη…

Του Γιώργου Λεκάκη

Ο Σαμουήλ Α΄ (κατά κόσμον Σκαρλάτος Χαντζερής) διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως δις: 1763-1768 και 1773-1774.

Εγεννήθηκε το 1700 στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν υιός του Μπασα-Γιαννάκη, εκπροσώπου των εμπόρων της Πόλης και της Μαριώρας Μουρούζη. Ανήψια του:

- ο Κωνσταντίνος, πρίγκηψ Βλαχίας,

- ο Αλέξανδρος, πρίγκηψ Μολδαβίας - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Κωνσταντινούπολη και Αγία Πετρούπολη" - και

- ο Σαμουήλ, μητροπολίτης Εφέσου. 

Λέγεται δε, ότι είχε μάλλον ερωμένη την Ρωξάνδρα Καρατζά.

Εστηλίτευσε την «σκλαβιά της γυναίκας», μίλησε ενάντια στον θεσμό της προίκας και του εμπορικού γάμου, και με συνοδική απόφαση διευκρίνισε τον βαθμό συγγένειας που αποτελεί κώλυμα γάμου.

Αλλά αυτές οι «ριζοσπαστικές κινήσεις» του όπως ήταν φυσικό, επροκάλεσαν αντιδράσεις… Αναγκάσθηκε σε παραίτηση στις 5.11.1768. Εξορίστηκε στην ΙΜ Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους.

Μετά την παραίτηση του Πατριάρχη Θεοδοσίου Β΄ (17.11.1773) η Σύνοδος, με προσωπική παρέμβαση του σουλτάνου Μουσταφά Γ΄, εξέλεξε και πάλι τον Σαμουήλ Α΄, Πατριάρχη και παρά την σφοδρή αντίδρασή του.

Στην δεύτερη Πατριαρχία του προσπάθησε να επιλύσει το ζήτημα των «Κολλυβάδων». Ισχυρή αντιπολίτευσή του ο Μητροπολίτης Προύσης, Μελέτιος. Στις 24.12.1774 ξανα-εξορίστηκε στην Χάλκη, όπου και πέθανε (10.5.1775) και ετάφη, ίσως, κάτω από την αγία τράπεζα του ΙΝ Αγίου Νικολάου Χάλκης.

Είχε σημαντικό συγγραφικό έργο, το οποίο όμως δεν σώζεται… Είχε συγγράψει έργο με τίτλο «Ρητορική», περίληψη λόγων του Δημοσθένους, καθώς και της «Πολιτείας» και διαλόγων του Πλάτωνος.

Το δε βιβλίο του «Διαταγαί γάμων», τυπώθηκε και κυκλοφόρησε στην Κωνσταντινούπολη, από τον Παναγιώτη Κυριακίδη, το 1767. Ήταν σε σχήμα 4ο, πη΄ σελ. Ο τίτλος σε ξυλόγραφο αρχιτεκτονικό πλαίσιο. ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ!

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Ελληνική Βιβλογραφία». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.1.2020.

- Legrand (18ος αἰ.) 657, Ἑλληνική Βιβλιοθήκη, 1044, Λαγανάς 425.

- Μήλλας Ακ. «Ο ιερός ναός του αγίου Νικολάου».

- Μπακούρος Β. «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Σαμουήλ Α΄ Χαντζερής ο βυζάντιος: ο βίος και το έργο του (1700-1775)», διδακτορική διατριβή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), 1998.

- Σταματόπουλος Τ. «Ο εσωτερικός αγώνας», εκδ. Κάλβος, τ. Α΄, σελ. 152.

Πατριαρχης ερωμενη, σκλαβια της γυναικας, προικα, εμπορικος γαμος, Πλατωνας Δημοσθενης Σαμουηλ Α Σκαρλατος Χαντζερης Κωνσταντινουπολεως 1763 1768 1773 1774, Χαντζιερης Κωνσταντινουπολης 1700 Κωνσταντινουπολη Μπασαγιαννακης, πασαγιαννακης πασας γιαννακης εμπορος της Πολης Μαριωρα Μουρουζη Κωνσταντινος, πριγκηψ Βλαχιας, Αλεξανδρος, πριγκηπας Μολδαβιας Σαμουηλ μητροπολιτης Εφεσου Ρωξανδρα Καρατζα, Βλαχια, γυναικα θεσμος εμποριο συνοδικη αποφαση συνοδος βαθμος συγγενειας κωλυμα γαμου αντιδραση παραιτηση 1768 ΙΜ Μεγιστης Λαυρας Αγιου ορους Μεγιστη Λαυρα Αγιον αγιο ορος Θεοδοσιος Β 1773 σουλτανος Μουσταφα Μουσταφας Γ Πατριαρχια Κολλυβαδες αντιπολιτευση Προυσης, προυσας Μελετιος προυσα 1774 Χαλκη, 1775 αγια τραπεζα ΙΝ Αγιου Νικολαου Χαλκης συγγραφη εργο Ρητορικη Πολιτεια διαλογος Πλατων Πλατωνα Πλατωνος διαλογοι βιβλιο Διαταγαι γαμων Κυριακιδης, 18ος αιωνας μΧ 1767 ξυλογραφο αρχιτεκτονικο πλαισιο ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ βυζαντιος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ