Οι ΗΠΑ επαναπατρίζουν στην Ιταλία, αρχαία κλεμμένα γλυπτά από το Μουσείο Getty!!! «Ξεπλύθηκαν» μέσω… ελβετικής τράπεζας!!! - του Γ. Λεκάκη

Οι ΗΠΑ επαναπατρίζουν στην Ιταλία,
αρχαία κλεμμένα γλυπτά
από το Μουσείο Getty!!!
«Ξεπλύθηκαν» μέσω… ελβετικής τράπεζας!!!

Του Γιώργου Λεκάκη

Τρία γλυπτά από τερακότα, του 4ου αιώνα π.Χ., που «φυλάσσονταν» (;) στο διάσημο… Μουσείο J. Paul Getty στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, επαναπατρίστηκαν στην Ιταλία, μετά από έρευνα που διεξήχθη από το Αρχαιολογικό Τμήμα των Ιταλών Καραμπινιέρων για την Προστασία της Πολιτιστικής Περιουσίας, την Μονάδα Διακίνησης Αρχαιοτήτων των Η.Π.Α. και το Τμήμα Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας και το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάτταν, Alvin L. Bragg, Jr.,  σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στην δημοσιότητα από το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάτταν.

Ο κ. Μπραγκ είπε ότι τα ρωμαϊκών χρόνων γλυπτά, γνωστά ως «Ο Ποιητής και οι Σειρήνες», εκλάπησαν πριν από αρκετές δεκαετίες, από έναν τάφο κοντά στην αρχαία ελληνική πόλη του Τάραντα της Μεγάλης Ελλάδος (νυν Ιταλίας), από εντόπιους λεηλάτες, αγοράστηκαν από γνωστούς διακινητές αρχαιοτήτων και εν συνεχεία «καθαρίστηκαν», «συναρμολογήθηκαν» και τελικά πουλήθηκαν στον μουσείο!

Η λεηλασία ακολούθησε την γενική μέθοδο των Giovanni Franco Becchina και Raffaele Monticelli, οι οποίοι χρησιμοποίησαν εντόπιους πλιατσικολόγους για να κάνουν επιδρομές σε ανεπαρκώς φυλασσόμενους αρχαιολογικούς χώρους σε όλην την Ιταλία, και να διακινήσουν αυτές τις κλεμμένες αρχαιότητες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αφού μετέφεραν λαθραία τα θραύσματα από την Ιταλία στην Ελβετία, ο Becchina και ο Monticelli πλήρωσαν για την αποκατάστασή τους. Το 1976, ο Leo Mildenberg, συλλέκτης αρχαιοτήτων στην Swiss Bank Leu, βοήθησε στο ξέπλυμα των κομματιών και μεσολάβησε σε μια πώληση μεταξύ του Becchina και του Μουσείο J. Paul Getty. Ο Mildenberg μεσολαβούσε συχνάκις σε συμφωνίες τόσο για τον Becchina όσο και για τον Monticelli.

Η αξία τους υπολογίζεται σε 8.000.000 δολλάρια!!!

Το Μουσείο J. Paul Getty απλώς... συμφώνησε στον επαναπατρισμό...

ΠΗΓΗ: «D.A. Bragg Returns Stolen Italian Sculptures from the Getty Museum - Getty Museum Agreed to Repatriate the Items Following Manhattan DA’s Criminal Investigation and Seizure», Γραφείο του Εισαγγελέα του Μανχάτταν, 9.9.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.9.2022.

ΗΠΑ επαναπατρισμος Ιταλία, αρχαια κλεμμενα γλυπτα Μουσειο J. Paul Getty ξεπλυμα ελβετικη τραπεζα γκεττυ γκεττι γκετυ γκετι γλυπτο τερακοτα, 4ος αιωνας πΧ Λος αντζελες ΗΠΑ, Καραμπινιεροι εισαγγελεας Μανχατταν, Μπραγκ, Μανχαταν ρωμαικα χρονια Ποιητης Σειρηνες κλοπη αρχαιος ταφος ελληνικη πολη ταρας Ταραντας Μεγαλη Ελλαδα κατω Ιταλια λεηλατης, αγορα διακινητης αρχαιοτητων συναρμολογηση πωληση μπεκινα Giovanni Franco Becchina μοντισελλι μοντισελι μοντιτσελλι μοντιτσελι Raffaele Monticelli, πλιατσικο επιδρομη αρχαιολογικος χωρος διακινηση κλεμμενες αρχαιοτητες Ευρωπη λαθραια θραυσμα Ελβετια, αποκατασταση 1976, μιλντενμπεργκ Leo Mildenberg, συλλεκτης αρχαιοτητες Swiss Bank Leu
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ