Στο Καστελλόριζο ανακαίνισαν το μνημείο μιας θλιβερής ημέρας για το νησί, του 1945… ΕΥΓΕ!

Στο Καστελλόριζο ανακαίνισαν
το μνημείο μιας θλιβερής ημέρας
για το νησί

Η 29η Σεπτεμβρίου 1945 είναι η ημερομηνία οδυνηρών αναμνήσεων για το Καστελλόριζο. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ, ΕΔΩ. Είναι η ημέρα που οι κάτοικοι του Καστελλόριζου επέστρεφαν από την Παλαιστίνη, με το πλοίο «Empire Patrol», μετά την... εκκένωσή του νησιού τους, εν καιρώ πολέμου!!! Οι επιβάτες, που ζούσαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, κυρίως στην Παλαιστίνη, ενόμιζαν ότι επέστρεφαν με ασφάλεια στο νησί τους… Αλλά από τους 497 Καστελλοριζιούς που επέβαιναν στο πλοίο, 33 δεν κατάφεραν να ξαναδούν το λιμάνι του Καστελλόριζου… - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης «Αρχαία και σύγχρονα ναυάγια των ελληνικών θαλασσών» και «Καστελλόριζο: Η Μεγίστη κιστήνη».

Οι Φίλοι του Καστελλόριζου ανέθεσαν στον εντόπιο καλλιτέχνη, Αλέξανδρο Ζυγούρη, το 2010 να σχεδιάσει και να δημιουργήσει ένα γλυπτό για να τιμήσει την μνήμη όσων χάθηκαν από την τραγωδία του «Empire Patrol».

Φέτος το μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε, όπως πάντα, στο γλυπτό μνημείο, μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Πηγαδιού.

Ο π. Γεώργιος Μαλτέζος χοροστάτησε σε πανηγυρική λειτουργία και ακολούθησε συγκινητική ανάγνωση από την Chrissie Verevis από τις αναμνήσεις της μητέρας της εκείνης της μοιραίας ημέρας, από το «Μια ώρα στη ζωή μου», της Κατίνας Βερέβης-Σιμωνίδη.

Αλλά προηγουμένως, τα γράμματα των ονομάτων στο Μνημείο ξανα-ζωγραφίστηκαν από τη Margie Graham, από το Brisbane, και τον εξάδερφό της, Tim Χριστοφα / Christofas, ​​από την Μελβούρνη, και οι δύο Αυστραλοί της καστελλοριζικής καταγωγής… ΕΥΓΕ!!!

ΠΗΓΗ: Friends of Kastellorizo, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.9.2022.

Καστελλοριζο ανακαινιση μνημειο θλιβερη ημερα νησι 1945 29 29η Σεπτεμβριου 1945 Καστελοριζο Καστελλοριζιοι Παλαιστινη, εμπαιαρ πατρολ Empire Patrol εκκενωση πολεμος επιβατες, προσφυγικος καταυλισμος, επιβατης λιμανι ναυαγια Μεγιστη ναυαγιο καλλιτεχνης Ζυγουρης, 2010 γλυπτο μνημη μνημοσυνο εκκλησια ιν Αγιου Γεωργιου του Πηγαδιου Αγιος Γεωργιος πηγαδι αναμνησεις Brisbane, Μελβουρνη, Αυστραλια μπρισμπειν Αυστραλιας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ