Η αρχαία πόλη των Μακεδόνων στην Sila Greca, «οι Μυκήνες της Καλαβρίας», με σύμβολα την ελιά και τον αρχαίο ιωνικό κίονα! - του Γ. Λεκάκη

Η αρχαία πόλη των Μακεδόνων
στην Sila Greca,
«οι Μυκήνες της Καλαβρίας»,
με σύμβολα την ελιά
και τον αρχαίο ιωνικό κίονα…

Του Γιώργου Λεκάκη

Στην ενδοχώρα της Καλαβρίας, στον Δήμο των Πάληδων / Paludi, στην επαρχία Cosenza, θα βρείτε μια πολύ υποβλητική τοποθεσία. Κρυμμένη ανάμεσα στους άγονους λόφους του Sila Greca ευρίσκεται ένας από τους πιο πολύτιμους θησαυρούς της Καλαβρίας: το Αρχαιολογικό Πάρκο Castiglione di Paludi, που αποκαλείται και «Οι Μυκήνες της Καλαβρίας» / laMicene di Calabria!

Το εθνόσημο της περιοχής, έχει μια ελιά και μια ιωνική στήλη / κίονα. Εγκρίθηκε με διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιταλίας (28.11.2003)…

Αυτό το μέρος θυμίζει την αρχαία πόλη της Τροίας στην Ανατολία και την οχυρωμένη πόλη των Μυκηνών στην Αργολίδα - πιθανόν και να σχετίζεται με αυτές. Πιθανότατα, αυτή την οχυρή πόλη κατέλαβε και ο βασιλιάς Πύρρος της Ηπείρου, κατά την επιστροφή του από την Σικελία. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ σχετικώς: Γ. Λεκάκης "Ήπειρος, η γωνιά που πέτρωσε στο 5".

Ο αρχαιολογικός χώρος Castiglione di Paludi είναι μια από τις πιο σημαντικές και καλύτερα διατηρημένες μαρτυρίες στρατιωτικής αρχιτεκτονικής της Μεγάλης Ελλάδας.

Καταλαμβάνει τα οροπέδια μιας τεράστιας λοφοσειράς, περίπου 40 εκταρίων, που προστατεύεται φυσικώς, από απότομες πλαγιές, και είναι σχεδόν απροσπέλαστο από όλες τις πλευρές! Η περιοχή κατοικήθηκε για μια μακρά χρονολογική περίοδο, από τον 9ο και τον 3ο αιώνα π.Χ. Η αρχαιότερη φάση τεκμηριώνεται στην νεκρόπολη και είναι από την πρωτοϊστορική εποχή - Εποχή του Σιδήρου (8ος - 4ος αι. π.Χ.), που βρέθηκε στην τοποθεσία Piana Agretto.

Σχετίζεται με την οχυρωμένη μακεδονική πόλη Βρέττιο, στην οποία ανήκουν τα πιο διάσημα μνημειώδη τείχη, ένα θέατρο, η βόρεια κατοικημένη περιοχή, όπου έχουν ερευνηθεί κάποια κτήρια με αξιόλογα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, η μνημειώδης και υποβλητική Ανατολική Πύλη, κ.ά. έργα των Βρεττών… Οι Βρεττοί < Βρυττοί ή Βένετοι ή Βρύγες < Φρύγες έλκουν την καταγωγή τους από την Δυτική Μακεδονία, από την περιοχή της Εδέσσης Πέλλης- ΔΕΙΤΕ ομιλία του Γ. Λεκάκη για τους ΦΡΥΓΕΣ, ΕΔΩ.

Ο χώρος προσφέρει την δυνατότητα επίσκεψης και εξοπλισμένο αρχαιολογικό πάρκο και μουσείο. Το δάνειο που εκταμιεύτηκε από την Περιφέρεια της Καλαβρίας, επέτρεψε την εκπόνηση και την υλοποίηση ενός έργου, που ξεκίνησε το 2006, για την καλύτερη χρήση του αρχαιολογικού χώρου του Castiglione di Paludi. Πραγματοποιήθηκε από την Δημοτική Διοίκηση του Paludi και από την Εποπτεία Αρχαιολογικής Κληρονομιάς της Καλαβρίας και αναπτύχθηκε από τους αρχαιολόγους που εργάστηκαν στις ανασκαφικές έρευνες, την μελέτη υλικών και την επιστημονική έρευνα στον χώρο.

ΠΗΓΗ: «Parco Archeologico Castiglione di Paludi (CS)», Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.7.2020.

αρχαια πολη Μακεδονες Sila Greca, Μυκηνες της Καλαβριας συμβολα ελια αρχαιος ιωνικος κιονας ενδοχωρα Καλαβρια Δημος Παλουντι Παλουδι Παλουδη Παλουδοι Παλης Paludi, επαρχια Κοζεντσα Cosenza, αγονος λοφος σιλα γκρεκα Αρχαιολογικο Παρκο Καστιλιονε ντι Παλουντι Castiglione di Paludi, Μυκηναι Micene di Calabria εθνοσημο ελαια ιωνια στηλη κιων διαταγμα Προεδρος της ιταλικης Δημοκρατιας Ιταλια 2003 Τροια Ανατολια οχυρωμενη ακροπολη Μυκηνων Αργολιδα οχυρη βασιλιας Πυρρος της Ηπειρου, Σικελια ηπειρος, αρχαια στρατιωτικη αρχιτεκτονικη Μεγαλη Ελλαδα οροπεδιο λοφοσειρα απροσπελαστο 9ος 3ος αιωνας πΧ νεκροπολη πρωτοιστορικη εποχη Σιδηρου 8ος - 4ος πιανα αγκρετο αγκρεττο Piana Agretto μακεδονικη πολις Βρεττιο, μνημειωδη τειχη, θεατρο, κτηρια αρχιτεκτονικα χαρακτηριστικα μνημειωδης υποβλητικη Ανατολικη Πυλη, Βρεττοι εργα Βρετοι < Βρυττοι βρυτοι Βενετοι Βρυγες < Φρυγες Δυτικη Μακεδονια, Εδεσσα Πελλης, Πελλας, Πελλα Μουσειο 2006, Αρχαιολογικη Κληρονομια ανασκαφες ερευνες, μελετη υλικων επιστημονικη ερευνα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ