Του Γιώργου Λεκάκη
Στην ενδοχώρα της Καλαβρίας,
στον Δήμο των Πάληδων / Paludi, στην επαρχία Cosenza, θα βρείτε μια πολύ υποβλητική
τοποθεσία. Κρυμμένη ανάμεσα στους άγονους λόφους του Sila Greca ευρίσκεται ένας
από τους πιο πολύτιμους θησαυρούς της Καλαβρίας: το Αρχαιολογικό Πάρκο
Castiglione di Paludi, που αποκαλείται και «Οι Μυκήνες της Καλαβρίας» / la “Micene
di Calabria”!
Το εθνόσημο της περιοχής, έχει μια ελιά και μια ιωνική στήλη / κίονα. Εγκρίθηκε με διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιταλίας (28.11.2003)…
Ο αρχαιολογικός χώρος Castiglione di Paludi είναι μια από τις πιο σημαντικές και καλύτερα διατηρημένες μαρτυρίες στρατιωτικής αρχιτεκτονικής της Μεγάλης Ελλάδας.
Καταλαμβάνει τα οροπέδια μιας
τεράστιας λοφοσειράς, περίπου 40 εκταρίων, που προστατεύεται φυσικώς, από
απότομες πλαγιές, και είναι σχεδόν απροσπέλαστο από όλες τις πλευρές! Η περιοχή
κατοικήθηκε για μια μακρά χρονολογική περίοδο, από τον 9ο και τον 3ο
αιώνα π.Χ. Η αρχαιότερη φάση τεκμηριώνεται στην νεκρόπολη και είναι από την
πρωτοϊστορική εποχή - Εποχή του Σιδήρου (8ος - 4ος αι.
π.Χ.), που βρέθηκε στην τοποθεσία Piana Agretto.
Σχετίζεται με την οχυρωμένη μακεδονική πόλη Βρέττιο, στην οποία ανήκουν τα πιο διάσημα μνημειώδη τείχη, ένα θέατρο, η βόρεια κατοικημένη περιοχή, όπου έχουν ερευνηθεί κάποια κτήρια με αξιόλογα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, η μνημειώδης και υποβλητική Ανατολική Πύλη, κ.ά. έργα των Βρεττών… Οι Βρεττοί < Βρυττοί ή Βένετοι ή Βρύγες < Φρύγες έλκουν την καταγωγή τους από την Δυτική Μακεδονία, από την περιοχή της Εδέσσης Πέλλης… - ΔΕΙΤΕ ομιλία του Γ. Λεκάκη για τους ΦΡΥΓΕΣ, ΕΔΩ.
Ο χώρος προσφέρει την δυνατότητα επίσκεψης και εξοπλισμένο αρχαιολογικό πάρκο και μουσείο. Το δάνειο που εκταμιεύτηκε από την Περιφέρεια της Καλαβρίας, επέτρεψε την εκπόνηση και την υλοποίηση ενός έργου, που ξεκίνησε το 2006, για την καλύτερη χρήση του αρχαιολογικού χώρου του Castiglione di Paludi. Πραγματοποιήθηκε από την Δημοτική Διοίκηση του Paludi και από την Εποπτεία Αρχαιολογικής Κληρονομιάς της Καλαβρίας και αναπτύχθηκε από τους αρχαιολόγους που εργάστηκαν στις ανασκαφικές έρευνες, την μελέτη υλικών και την επιστημονική έρευνα στον χώρο.
ΠΗΓΗ: «Parco Archeologico Castiglione di Paludi (CS)», Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.7.2020.
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook