Ο ΤΟΠΟΣ, νομικός όρος που παράγει Δίκαιο και υφίσταται στην γλώσσα των γηγενών κατοίκων της Σίουα - του Μ. Σουβαλτζή

Ο ΤΟΠΟΣ,
νομικός όρος που παράγει Δίκαιο
και υφίσταται στην γλώσσα
των γηγενών κατοίκων της Σίουα

Του δικηγόρου Μάνου Σουβαλτζή

Μια λέξη που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας και όμως είναι ένας νομικός όρος που έρχεται από τά βάθη των αιώνων, που πέρασαν εδώ και 2.347 χρόνια και υφίσταται στη γλώσσα των γηγενών κατοίκων της Σίουα μέχρι σήμερα ατόφια, όπως την προφέρουμε εμείς οι Έλληνες.

Αποτελεί αυτή η λέξη ένα τοπωνύμιο, που καθορίζει τον αρχαιολογικό χώρο όπου βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η λέξη τόπος είναι ελληνική λέξη και σημαίνει μέρος, διάστημα ορισμένο, η έκταση ή το εμβαδόν, θέση, ο χώρος που κατέχεται από κάποιο σώμα, ο τάφος.

Η ετυμολογία της λέξεως τόπος προέρχεται από την λέξη δάπος, που σημαίνει έδαφος. Η λέξη δάπος είναι σέ θεματική αχρησία και απαντάται σήμερα στη λέξη αλλοδαπός. Η λέξη δάπος προέρχεται από το δωρικό "δα", που σημαίνει "γα", δηλαδή "γη" και το "πος, πη, πον", που σημαίνει τις; τίνος; Δηλαδή τίνος είναι η γη;

Στην Καινή Διαθήκη, στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, 16, 6 αναγράφεται το χωρίον "Ίδε ο τόπος όπου έθηκαν αυτόν".

Στη λατινική γλώσσα αποδίδεται με την λέξη locus.

Στην αραβική γλώσσα αποδίδεται με τίς λέξεις μεκέλλ ή μακάν.

Το τοπωνύμιο τόπος παράγει Δίκαιο και απαντάται στην Πτολεμαϊκή Εποχή ως νομική ορολογία και υποδηλοί απαγορευτικό κανόνα οικοδομικού δικαίου. Χαρακτηρίζει ένα χώρο, ο οποίος θεωρείται ιερός και γύρω από αυτόν απαγορεύεται να δοθεί άδεια προς οικοδόμηση και να κτισθεί οποιαδήποτε κατασκευή κτίσματος είτε από ιδιώτη, είτε από το Κράτος.

Από την νομική του ορολογία το τοπωνύμιο "τόπος" στον αρχαιολογικό χώρο στο Ελ Μαράκι, στη Σίουα, δεν θα αφορούσε ένα τάφο ενός ασήμου ανδρός, αλλά ένα τάφο σπουδαίας προσωπικότητος, της οποίας το σώμα ευρίσκετο ενταφιασμένο εντός του συγκεκριμένου χώρου.

Η σπουδαιότητα αυτής της απαγορευτικής διατάξεως έγκειται στο γεγονός, ότι αιώνες αιώνων πέρασαν από τότε μέχρι σήμερα χωρίς να θιγεί ο τάφος από κανένα βέβηλο χέρι και οι γηγενείς κάτοικοι της Σίουα σεβάστηκαν την απαγορευτική διάταξη, καίτοι αυτή περιήλθε σε αχρησία. Παρέμεινε όμως στην ιστορική μνήμη των γηγενών κατοίκων της Σίουα.

Χαρακτηριστικό δείγμα σεβασμού εκ μέρους των γηγενών κατοίκων της Σίουα αποτελεί το γεγονός ότι κατά το έτος 1985 αποφασίσθηκε από το τοπικό συμβούλιο των προυχόντων η μετοίκηση οικογενειών από τη Σίουα και η εγκατάσταση αυτών στο Ελ Μαράκι χωρίς να έχει οριοθετηθεί κανένας αρχαιολογικός χώρος.

Οι νεοαφιχθέντες κάτοικοι έκτισαν τίς κατοικίες τους σε απόσταση εκατό μέτρων προς βορρά, τριακοσίων μέτρων προς δυσμάς και ενός χιλιομέτρου προς ανατολάς και νότον.

Ο αρχαιολογικός χώρος οριοθετήθηκε το έτος 1989 από το Αιγυπτιακό Κράτος, όταν ζητήθηκε από μας η άδεια ανασκαφής του χώρου υπό την διεύθυνση της αρχαιολόγου και συζύγου μου Λιάνας Σουβαλτζή και τότε συστήθηκε για πρώτη φορά η Υπηρεσία Αρχαιοτήτων της Σίουα. - ΔΕΙΤΕ την συνέντευξη της Λ. Σουβαλτζή στον Γ. Λεκάκη ΕΔΩ.

Το τοπωνύμιο τόπος χαρακτηρίζει τον τάφο, στον οποίο κείται το σεπτό σώμα του Μεγάλου Ανδρός, του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

ΠΗΓΗ: Από το βιβλίο μας με τίτλο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΟΡΑΜΑ», εκδόσεις ΑΙΓΗΙΣ, 2008. Και ανακοίνωση σε διημερίδα στο Ίδρυμα Γουλανδρή Χορν, στην Αθήνα στις 28 Σεπτεμβρίου 2002. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ, 2.9.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.9.2022.

ΤΟΠΟΣ, Σουβαλτζης, λεξη καθημερινοτητα νομικος ορος γηγενης κατοικος Σιουα οαση οασις Σιβα Ελληνες τοπωνυμιο, αρχαιολογικος χωρος ταφος Μεγαλου Αλεξανδρου μερος, διαστημα ορισμενο, εκταση εμβαδον, θεση, χωρος σωμα, ετυμολογια δαπος, εδαφος αλλοδαπος δωρικο δα, γα γη πος, πη, πον τις τινος δωρικα δωρικη Καινη Διαθηκη, κατα Ματθαιον Ευαγγελιον, χωριον ιδε ο τοπος οπου εθηκαν αυτον ατα Ματθαιο Ευαγγελιο λατινικη γλωσσα λοκους Locus αραβικη λεξεις μεκελλ ή μακαν Δικαιο Πτολεμαικη Εποχη νομικη ορολογια απαγορευτικος κανονας οικοδομικο ιερος αδεια οικοδομηση κατασκευη κτισμα ιδιωτης, Κρατος νομικα Ελ Μαρακι, ασημος ανδρας, προσωπικοτητα ενταφιασμενος απαγορευτικη διαταξη βεβηλος γηγενεις κατοικοι αχρησια αιγυπτος αιγυπτου, σεβασμος 1985 τοπικο συμβουλιο προυχοντες μετοικηση αρχαιολογια 1989 Αιγυπτιακο Κρατος, ανασκαφη αρχαιολογος Σουβαλτζη Υπηρεσια Αρχαιοτητων σεπτο Μεγαλος ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΟΡΑΜΑ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ