Έτρωγαν δημητριακά, γαλακτοκομικά
και κρέας
πριν από 6.000 χρόνια
στις Εβρίδες
Του Γιώργου Λεκάκη
Η καλλιέργεια δημητριακών στην
Βρετανία χρονολογείται πριν από περίπου 6.000 χρόνια και πιθανότατα εισήχθη από
αγρότες που έφτασαν στα βρετανικά νησιά από την ηπειρωτική Ευρώπη.
Ο Simon Hammann, η Luce Cramp
και οι συνάδελφοί τους ανέλυσαν υπολείμματα που συλλέχθηκαν από αγγεία, τα
οποία ανακτήθηκαν από τοποθεσίες crannog στις Εξωτερικές Εβρίδες της Σκοτίας.
Η μελέτη έδειξε ότι οι
μάγειρες στα σκοτσέζικα crannogs (3600 – 3300 π.Χ.), της πρώιμης νεολιθικής
εποχής χρησιμοποιούσαν δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας ως
συστατικά ήδη από το 4000 π.Χ., όταν τα σιτηρά «μεταφέρθηκαν» στην Βρετανία από
«μετανάστες» αγρότες από την ηπειρωτική Ευρώπη! Στα αρχαιοζωολογικά αρχεία της έρευνας
είναι πανταχού παρόντα τα γαλακτοκομικά λιπίδια.
|
Photographs of an ‘Unstan’ type bowl recovered from the lake bed at Loch Arnish (A), large ceramic sherd and reconstruction of a ridged baggy jar from Loch Langabhat (B), aerial view of the islet of Loch Bhorgastail and its associated causeway (C) and map of the Isle of Lewis in the Outer Hebrides showing the locations of the four Neolithic crannogs investigated in this study (D). The image in Panel A was kindly provided by Chris Murray. Panel C was reprinted with permission from University Cambridge Press10 and the map in Panel D was created using Ocean Data View (5.2.1, Reiner Schlitzer, 2020, https://odv.awi.de).
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι
βιοδείκτες για τους κόκκους μπορούν να διατηρηθούν για χιλιάδες χρόνια
περισσότερο από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως ότι ήταν δυνατόν, εάν διατηρηθούν
σε συνθήκες υγρασίας.Βιομοριακά ίχνη δημητριακών
ανιχνεύθηκαν περίπου στο 1/3 των δοχείων της μελέτης, εξήγησαν οι Hammann και
Cramp. Η ανάλυση δείχνει επίσης ότι το σιτάρι, το οποίο συνήθως δεν συναντάται
ανάμεσα σε απανθρακωμένα υπολείμματα φυτών σε αρχαιολογικούς χώρους της
περιοχής, έβραζε στα αγγεία. Μικρότερα αγγεία (κατσαρόλες) χρησιμοποιήθηκαν για
το μαγείρεμα των δημητριακών στο γάλα, ίσως για να σχηματιστεί ένας χυλός, ενώ τα
μεγαλύτερα αγγεία χρησιμοποιήθηκαν για να μαγειρέψουν μαγειρευτά με βάση το
κρέας. Πολλά από τα αγγεία ήταν άθικτα και διακοσμημένα και μπορεί να
εξυπηρετούσαν και τελετουργικό σκοπό.
ΠΗΓΗ: S. Hammann, et. al. «Neolithic
culinary traditions revealed by cereal, milk and meat lipids in pottery from Scottish
crannogs», Nature Communications, vol. 13, αρ: 5045 (2022), Πανεπιστήμιο Μπρίστολ, 6.9.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.9.2022.
τροφη δημητριακα, γαλακτοκομικα κρεας πριν 6.000 χρονια καλλιεργεια δημητριακων Βρετανια αγροτες βρετανικα νησια ηπειρωτικη Ευρωπη υπολειμματα αγγεια, κρανογκ κραννογκ crannog Εξωτερικες Εβριδες Σκοτιας σκοτια σκωτια μαγειρας σκοτσεζικα crannogs 3600 – 3300 πΧ πρωιμη νεολιθικη εποχη γαλακτοκομικο προιοντα κρεοφαγια συστατικα 4000 σιτηρα Βρετανια μεταναστες αγροτης ηπειρος αρχαιοζωολογικα ερευνα γαλα λιπιδια υπολειμμα βιοδεικτης κοκκος διατηρηση υγρασια Βιομοριακα ιχνη δοχειο αναλυση σιταρι, απανθρακωμενα φυτα αρχαιολογικος χωρος βραστο βρασιμο αγγειο κατσαρολα μαγειρεμα χυλος, μαγειρευτα μαγειρευτο αθικτα διακοσμηση τελετουργια Neolithic culinary traditions cereal, milk meat lipids pottery cottish crannogs, τυπος ουνσταν Unstan bowl λιμνη λοχ αρνις Loch Arnish ceramic λανγκμπατ Langabhat νησι νησακι islet Loch Bhorgastail μποργκασταιλ μποργκαστειλ Outer Hebrides
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook