79η Επέτειος Ολοκαυτώματος Βιάννου

79η Επέτειος
Ολοκαυτώματος Βιάννου

«Καταστρέψατε την επαρχία Βιάννου. Εκτελέσατε πάραυτα, χωρίς διαδικασία, τους άρρενες που είναι πάνω από 16 ετών καθώς και όλους όσοι συλλαμβάνονται στην ύπαιθρο, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας».

Η φοβερή αυτή διαταγή του στρατηγού Μπρούνο Όσβαλντ Μπρόγιερ, Διοικητή του «Φρουρίου Κρήτη», προς τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής έδωσε το σύνθημα για τη διάπραξη ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γ΄ Ράιχ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Από τις 14-16.9.1943 ο τακτικός στρατός της ναζιστικής Γερμανίας δολοφόνησε άνανδρα και εν ψυχρώ, με βάση ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, 401 άμαχους πολίτες (461 συνολικά τα θύματα στα χωριά της Βιάννου την περίοδο της Κατοχής). Μεταξύ αυτών παιδιά, γυναίκες, κατάκοιτους και ηλικιωμένους. Παράλληλα ο γερμανικός στρατός κατοχής λεηλάτησε και στη συνέχεια κατέστρεψε τα χωριά της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΑΤΟΧΗ στα βιβλία του Γ. Λεκάκη, ΕΔΩ.

Τα χωριά της επαρχίας Βιάννου και Δυτικής Ιεράπετρας βυθίστηκαν στο πένθος. Όσοι επέζησαν, θύματα κι αυτοί της ναζιστικής θηριωδίας, κλήθηκαν να ανέβουν το δικό τους Γολγοθά. Τα παιδιά ήταν τα μεγαλύτερα θύματα, καθώς στερήθηκαν τα παιδικά τους χρόνια και είδαν να τους κλέβουν το μέλλον τους. Ευλόγως, λοιπόν, ο Σεπτέμβρης για τα χωριά της επαρχίας Βιάννου είναι μήνας ιερός, μήνας άφατου πόνου, πένθους και θλίψης. Αλλά και μήνας κορύφωσης του αγώνα για τη δικαίωση του λαού μας και τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Για να τιμήσουμε τη μνήμη των νεκρών μας και να διατρανώσουμε την αποφασιστικότητά μας στον αγώνα για Δικαιοσύνη πραγματοποιούμε εκδηλώσεις στην Κρήτη (στα χωριά του Δήμου Βιάννου και το Ηράκλειο) από τις 14 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2022 και στην Αθήνα τον Οκτώβριο.

Ο ηρωικός αγώνας των Ελλήνων απέναντι στους φασίστες εισβολείς και κατακτητές επαναδιαμόρφωσε τη συλλογική μας συνείδηση αναδεικνύοντας εκ νέου το αγωνιστικό και δημοκρατικό ήθος της αντίστασης απέναντι στην καταπίεση και τη βαρβαρότητα. Μέσα από τους μεγαλειώδεις αγώνες και τις ανείπωτες θυσίες της Ελλάδας γράφτηκε η σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης και το έθνος και ο λαός μας μπήκαν στην πρωτοπορία της αντιφασιστικής πάλης για την προάσπιση των πανανθρώπινων αξιών της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ο λαός μας με την Αντίσταση και τη Θυσία του πήρε στα χέρια του τη μοίρα του. Εκεί που κάποιοι δείλιασαν ή άλλοι επένδυσαν ιδιοτελώς στην υποταγή και τη συνεργασία με τον Άξονα ο ελληνικός λαός με το αίμα του υπερασπίστηκε την Πατρίδα και την Ιστορία του αλλά και, μαζί με τους άλλους λαούς, χάραξε το μέλλον μιας Ευρώπης απαλλαγμένης από τα φοβερά δεινά του ναζισμού και του φασισμού.

Η Κρήτη όρθωσε περήφανα το ανάστημά της απέναντι στην ανίκητη, τότε, Βέρμαχτ. Η Μάχη της Κρήτης με τον χωρίς προηγούμενο παλλαϊκό ξεσηκωμό, με την καθολική και ηρωική αντίσταση του λαού ενάντια στον πιο ισχυρό στρατό της εποχής, αποτέλεσε τον καταλύτη και το εναρκτήριο λάκτισμα για την οικοδόμηση της ευρωπαϊκής λαϊκής Αντίστασης, ενός ισχυρότατου κινήματος που μαζί με τον αγώνα των Συμμάχων έθεσε τέρμα στον χιτλερικό εφιάλτη. Δικαίως η Μάχη της Κρήτης και η Εθνική Αντίσταση αποτελούν υπέρλαμπρα ορόσημα της διαχρονικής πάλης του ανθρώπου απέναντι στο φασισμό και τη βαρβαρότητα˙ ορόσημα που δεν θα χάσουν τη λάμψη τους ό,τι κι αν κάνουν οι επίδοξοι αναθεωρητές και παραχαράκτες της Ιστορίας.

Χωρίς αμφιβολία, το τίμημα που πλήρωσε ο ελληνικός λαός για την ανυπότακτη στάση του ήταν πρωτοφανές: η Ελλάδα ισοπεδώθηκε και ο πληθυσμός της εξολοθρεύθηκε, η πορεία της χώρας υπονομεύθηκε, το μέλλον της ναρκοθετήθηκε. Μία ανείπωτη εθνική τραγωδία! Σήμερα, κι ενώ η γερμανική κυβέρνηση, καταπατώντας κάθε έννοια Δικαίου, επιχειρεί να ενταφιάσει το μέγα ηθικό ζήτημα των ανεκπλήρωτων υποχρεώσεών της προς τη χώρα μας από την περίοδο της Κατοχής, εμείς επιμένουμε να υπερασπιζόμαστε την ιστορική μνήμη από τη λήθη και την παραχάραξή της. Επιμένουμε να υπενθυμίζουμε στην ελληνική κυβέρνηση και συνολικά το πολιτικό σύστημα το δημοκρατικό και πατριωτικό τους καθήκον να διεκδικήσουν σθεναρά και μεθοδικά τις γερμανικές οφειλές, όπως, άλλωστε, επιτάσσει το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019. Επιμένουμε να θυμίζουμε στη γερμανική κυβέρνηση την απαράγραπτη και ιερή υποχρέωση της δημοκρατικής Γερμανίας απέναντι στο Δίκαιο, την Ιστορία και τη δημοκρατική πορεία των λαών της Ευρώπης. Παράλληλα αποκαλύπτουμε και αντιπαλεύουμε τις γερμανικές μεθοδεύσεις για την παραχάραξη της Ιστορίας, τη διείσδυση του γερμανικού κράτους στους μαρτυρικούς δήμους και τον εκμαυλισμό συνειδήσεων. Η «ελληνογερμανική συνέλευση», το «ελληνογερμανικό ταμείο για το μέλλον», το «ελληνογερμανικό ίδρυμα νεολαίας», το πρόγραμμα Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα (MOG) δεν αποτελούν δημοκρατικούς θεσμούς και πρωτοβουλίες για την πραγματική συμφιλίωση των δύο λαών και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία των δύο χωρών αλλά υπηρετούν αποκλειστικά τους σκοπούς του γερμανικού κράτους.

Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση! Ένα σύνθημα που δονεί τις καρδιές και συνεγείρει Έλληνες και Γερμανούς αλλά και κάθε δημοκράτη όπου γης. Ένα σύνθημα που το έχουν εμπνευστεί Γερμανοί, οι συναγωνιστές μας της ομάδας “AK Distomo” από το Αμβούργο. Οι Γερμανοί δημοκράτες, συλλογικότητες και απλοί πολίτες, αγωνίζονται μαζί μας για να κλείσει οριστικά η μαύρη Βίβλος της Κατοχής και να προχωρήσουμε μπροστά οι δύο λαοί πορευόμενοι σε λεωφόρους πραγματικής φιλίας, ειρήνης, συνεργασίας, δημοκρατίας!

Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση! Ένας αγώνας για την πρόληψη νέων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας – αγώνας άκρως επίκαιρος την εποχή που μαίνεται ο φονικός πόλεμος στην Ουκρανία με χιλιάδες νεκρούς κι εκατομμύρια πρόσφυγες. Ένας αγώνας για την κατίσχυση της δημοκρατίας και την οριστική καταδίκη του ναζισμού και του φασισμού, που τολμά να ξανασηκώνει κεφάλι σε πολλές χώρες της Ευρώπης!

Χωρίς αμφιβολία, το Ολοκαύτωμα της Βιάννου αποτελεί τομή στην ιστορία της Κατοχής και της Αντίστασης. Η Βιάννος, η Αντίσταση και η θυσία της, όπως και κάθε Ολοκαύτωμα της χώρας μας και κάθε χώρας που αντιπάλεψε τον φασισμό, πρέπει να αναχθούν σε σύμβολα εθνικά, ευρωπαϊκά, οικουμενικά. Σύμβολα Θυσίας και γενναιότητας απέναντι στη ναζιστική κτηνωδία. Σύμβολα ανυποχώρητης πάλης για τις πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά. Σύμβολα των λαών που παλεύουν για Μνήμη, Ειρήνη, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη!



Πρόγραμμα εκδηλώσεων (15-19.9.2022)

Τετάρτη 14.9.2022

Εκδηλώσεις μνήμης σε εκκλησίες και μνημεία χωριών της επαρχίας Βιάννου

Πέμπτη 15.9.2022

ΩΡΑ 6 μμ, Πλατεία Αμιρά, Πορεία Μνήμης και Δικαιοσύνης προς τον τόπο μαζικής εκτέλεσης Αμιρά (τοποθεσία: Αμπέλια Μελιανών) με τη συμμετοχή επιζώντων του Ολοκαυτώματος και μελών οικογενειών των θυμάτων. Με τη στήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμιρά.

ΩΡΑ 8 μμ, Πλατεία Αμιρά, Εκδήλωση: Από τη Βιάννο στο Κομμένο: Εκεί που η μνήμη αγρυπνά κι απαιτεί Δικαιοσύνη! Δεν χάθηκαν ματαίως.

Παρουσίαση του βιβλίου του Προέδρου του Ομίλου Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου Δημήτρη Βλαχοπάνου «Γάμος στις φλόγες» από τον δημοσιογράφο Μανώλη Σπανάκη και συζήτηση με τη συμμετοχή του συγγραφέα και μελών της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Θα προσφωνήσει ο Αριστομένης Αρ. Συγγελάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.

Παρασκευή 16.9.2022

ΩΡΑ 7 μμ, Πανδημοτικό Μνημείο Ολοκαυτώματος Βιάννου, στην περιοχή Σελί Αμιρά: Εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και τη διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων.

Κεντρική Ομιλία: Δρ. Βασίλης Μανουσάκης, Ιστορικός, Διδάσκων στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ. Τίτλος Ομιλίας: «Να πάρετε όσα περισσότερα μπορείτε». Η λεηλασία της Ελλάδας από τη ναζιστική Γερμανία.

Εισηγήσεις:

• Άννα Μανουκάκη – Μεταξάκη, Ιστορική Ερευνήτρια – Συγγραφέας

• Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Στην εκδήλωση απευθύνει μήνυμα ο Δρ. Ulrich Schneider, Γενικός Γραμματέας της FIR (Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών – Αντιφασιστών.

ΩΡΑ 21:00 Συναυλία με τους καλλιτέχνες Μάνο Παπαδάκη, Γιώργο Γλυκοκόκαλο.

Σάββατο 17.9.2022

ΩΡΑ 10:00 Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων.

ΩΡΑ 10:30 Τελετή στο Πανδημοτικό Μνημείο Ολοκαυτώματος Βιάννου στην περιοχή Σελί Αμιρά.

Επιμνημόσυνη δέηση, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.

Ομιλία για το ιστορικό του Ολοκαυτώματος, από τον κ. Στρατογιαννάκη Γεώργιο, εκπαιδευτικό – φιλόλογο και Πρόεδρο του Συλλόγου Βιαννιτών της Αθήνας ο «Διαβάτης».

Προσκλητήριο Νεκρών.

Κατάθεση στεφάνων

Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών.

Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Απόδοση του Ύμνου της Βιάννου, από τη Μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Λήξη τελετής – αποχώρηση επισήμων.

Κυριακή 18.9.2022

ΩΡΑ 18.30 Έμπαρος: αποκαλυπτήρια μνημείου «Η μεγάλη κύκλωση της Εμπάρου»

Ομιλητής: Γιώργος Καλογεράκης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

ΩΡΑ 19.30 Έμπαρος: Συναυλία με τον Μάνο Παπαδάκη.

Δευτέρα 19.9.2022

ΩΡΑ 21.00 Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης, Ηράκλειο: Συναυλία με τον Μανώλη Λιδάκη.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ:

• ΕΝΩΣΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΙΑΝΝΟΥ

• ΔΗΜΟΣ ΒΙΑΝΝΟΥ

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1943-2019: 78 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου

Ανυποχώρητος αγώνας για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση!

ΠΗΓΗ: ΕΣΔΟΓΕ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.9.2022.

Ολοκαυτωμα Βιαννου επαρχια Βιαννος Εκτελεση αρρενες διαταγη στρατηγος Μπρογιερ, Μπρογερ Διοικητης Φρουριο Κρητη γερμανικα στρατευματα Κατοχης εγκληματα Γ Ραιχ ευρωπη 14 16 Σεπτεμβριου 1943 τακτικος στρατος ναζιστικη Γερμανια δολοφονια ανανδρη εν ψυχρω, σχεδιο, αμαχοι πολιτες θυματα χωρια Κατοχη παιδια, γυναικες, κατακοιτος και ηλικιωμενος γερμανικος κατοχη λεηλασια καταστροφη Ιεραπετρα λασυθιου λασιθιου λασιθι λασυθι πενθος θυμα ναζι θηριωδια παιδι παιδικα χρονια Σεπτεμβρης μηνας ιερος, αφατος πονος θλιψη αγωνας δικαιωση γερμανικες οφειλες νεκροι Δικαιοσυνη Κρητη Ηρακλειο ηρωικος Ελληνες φασισμος εισβολεις και κατακτητες συλλογικη συνειδηση αγωνιστικο και δημοκρατικο ηθος αντισταση καταπιεση βαρβαροτητα αγωνες θυσιες Ελλαδα εθνος λαος αντιφασιστικη παλη πανανθρωπινες αξιες ελευθερια, εθνικη ανεξαρτησια δημοκρατια ανθρωπινη αξιοπρεπεια Θυσια Αξονας ελληνικος Πατριδα Ιστορια ναζισμος Βερμαχτ Μαχη της Κρητης παλλαικος ξεσηκωμος ηρωες λαικη κινημα Συμμαχοι χιτλερ αναθεωρητες παραχαρακτες Ιστοριας γερμανικη κυβερνηση, Δικαιο ηθικο ζητημα υποχρεωση ψηφισμα Βουλη των Ελληνων 17 Απριλιου 2019 Γερμανια μαρτυρικος δημος ελληνογερμανικη συνελευση, ελληνογερμανικο ταμειο για το μελλον ελληνογερμανικο ιδρυμα νεολαιας προγραμμα Μνημες από την Κατοχη στην Ελλαδα MOG συμφιλιωση Γερμανοι, διστομο AK Distomo Αμβουργο δημοκρατες, μαυρη Βιβλος της Κατοχης εγκλημα κατα της ανθρωποτητας Ουκρανια προσφυγες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ