Τεράστια ορθογώνια κτήρια, 12.000 χρόνων, το ένα πάνω στο άλλο, στον ποταμό Ιλισσό της Ανατολίας - του Γ. Λεκάκη

Τεράστια ορθογώνια κτήρια,
12.000 χρόνων,
το ένα πάνω στο άλλο,
στον ποταμό Ιλισσό
της Ανατολίας

Του Γιώργου Λεκάκη

Για τον αρχαιολογικό χώρο του ποταμού Ιλισσού, σας είχα γράψει και σας είχα ενημερώσει εδώ και χρόνια, από το 2017 – ΔΕΙΤΕ το ΕΔΩ.

Πριν από την κατασκευή του φράγματος του ποταμού Ιλισού / Ilısu, στον αρχαιολογικό χώρο του Boncuklu Tarla, το 2008, ευρέθησαν ερείπια οικισμού της παλαιολιθικής εποχής, κατά την διάρκεια της σωστικής αρχαιολογικής έρευνας για το φράγμα.

Η ανακάλυψη ενός τόσο μεγάλου κοινόχρηστου κτηρίου, με πέτρινους πυλώνες, όπως του Boncuklu Tarla προκάλεσε συγκρίσεις με το Göbekli Tepe. Υπάρχει ένα πρώιμο παράδειγμα αρχιτεκτονικής ορθογώνιας κάτοψης! Και ένα αποχετευτικό σύστημα, το οποίο εάν επιβεβαιωθεί, θα ήταν το αρχαιότερο γνωστό στον κόσμο!

Στις ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο Boncuklu Tarla στην περιοχή του Ιλισσού, ευρέθησαν ερείπια κτηρίων ηλικίας 12.000 χρόνων!!! Και μάλιστα εκτιμάται ότι είναι δημόσια κτήρια!

Ο λέκτωρ του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Mardin, Artuklu, και Υπεύθυνος των ανασκαφών δρ. Ergül Kodaş είπε: «Απεκαλύφθη ένα σημαντικό μέρος του κτηρίου, που χρονολογείται από το 10000 π.Χ. Εκτίσθη τρεις συνεχόμενες φορές! Πρόκειται για κατασκευές μεγάλου μεγέθους που έχουν χρησιμοποιηθεί από πολλά άτομα ή ομάδες «μη οικιστών». Κτήρια παρόμοιων διαστάσεων και χαρακτηριστικών εκτίσθηκαν στον ίδιο χώρο, το ένα επάνω στο άλλο! Όλες οι φάσεις χρονολογούνται στο 10000 π.Χ. Αφού το ένα εγκατελείφθη, το παραγέμισαν και εκτίσθη επάνω του ένα καινούργιο! Δεν γνωρίζουμε ακόμα τον ακριβή χρόνο μεταξύ κάθε φάσεως, αλλά φαίνεται ότι δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από την μια στην άλλη. Στα κτήρια βρέθηκαν στήλες, προβλήτες, αντηρίδες και παγκάκια. Η συνέχεια των κτηρίων υποδηλώνει επίσης μια πολιτιστική συνέχεια. Στο τέλος, όλα γέμισαν από αποκαΐδια», είπε.

Ο χώρος ευρίσκεται στο Dargeçit του Mardin στην Νοτιοανατολική Ανατολία (έκταση που καταλαμβάνει σήμερα η Τουρκία).

Στο βάθος δεξιά βλέπετε το φράγμα του Ιλισσού.

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Δεδομένου ότι οι γνωστοί πολιτισμοί που επικράτησαν στην περιοχή (Σουμέριοι, Ακκάδες-Αρκάδες; Βαβυλώνιοι, Ουράρτιοι, Αββασίδες, κ.ά.) έφτασαν και έζησαν εκεί πολλούς αιώνες μετά την προαναφερόμενη εποχή, ποιοι, λοιπόν, μπορούσαν και κατασκεύαζαν τόσο μεγάλα πέτρινα κτήρια, πριν 12.000 χρόνια! Οι πιο πιθανοί ήταν οι Ετέοι (> Ετεο-Κρήτες), που στην τοπική επεκράτησε να λέγονται παραφρασμένα Χετταίοι…

ΠΗΓΗ: ΑΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.9.2022.

ορθογωνιο κτηριο, 12.000 χρονια πριν ποταμος Ιλισσος ιλισος Ανατολια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ