Την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 ετίμησε η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου

Την επέτειο
της 28ης Οκτωβρίου 1940
ετίμησε η Κίνηση
για την Αναγέννηση
της Βορείου Ηπείρου

Στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατατέθηκε από την Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου το πρωί της Πέμπτης 27 Οκτωβρίου 2022 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Περιφέρειας Αττικής για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Το στεφάνι εκ μέρους της ΚΑΒΗ κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος της Κίνησης κ. Μόντης Κολίλας από την Χιμάρα, τιμώντας τους χιλιάδες Έλληνες οπλίτες και αξιωματικούς οι οποίοι έπεσαν ηρωικά στα πεδία των μαχών κατά τον Ελληνο-ιταλικό Πόλεμο 1940 - 1941. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΑΤΟΧΗ, στα έργα του Γ. Λεκάκη, ΕΔΩ.

Τα τοπωνύμια των πεδίων αυτών πλαισιώνουν το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με την ξεκάθαρη αναγραφή τους: ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ – ΚΟΡΥΤΣΑ – ΧΕΙΜΑΡΡΑ – ΠΡΕΜΕΤΗ - 731.

Το Έπος του ’40, όπως είναι γνωστό στην ελληνική ιστορία, εκτός από την απόκρουση των Ιταλών εισβολέων, αποτέλεσε παράλληλα και την τρίτη απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 μαζί με την τιμή που αποδίδουμε κάθε χρόνο στην μνήμη των Ηρώων μας, έρχεται να μας υπενθυμίζει και το χρέος της Ελληνικής Πολιτείας ως προς το βορειοηπειρωτικό ζήτημα το οποίο παραμένει ανοικτό ενώπιον των τεσσάρων νικητριών δυνάμεων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η 28η Οκτωβρίου ωστόσο, αποτελεί και Ημέρα Μνήμης για τον τελευταίο Εθνομάρτυρα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού Κωνσταντίνο Κατσίφα, ο οποίος έπεσε νεκρός ανήμερα της εθνικής επετείου το 2018 στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου από τις σφαίρες της αλβανικής αστυνομίας υπερασπιζόμενος την εθνική σημαία και την ταυτότητα του.

Σήμερα η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου με την κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη τίμησε την μνήμη των Ελλήνων Μαχητών του 1940 και του Κωνσταντίνου Κατσίφα, με την ευχή η θυσία τους να δικαιωθεί.

ΠΗΓΗ: Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.10.2022.

επετειος 28η Οκτωβριου 1940 Κινηση για την Αναγεννηση της Βορειου Ηπειρου, Στεφανι Μνημειο του αγνωστου Στρατιωτη Βορειος Ηπειρος 28 βορεια ΚΑΒΗ Κολιλας Χιμαρα, Ελληνοιταλικος Πολεμος 1941 τοπωνυμια Στρατιωτου ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ – ΚΟΡΥΤΣΑ – ΧΕΙΜΑΡΡΑ – ΠΡΕΜΕΤΗ - υψωμα 731 επος του 40, Ιταλοι εισβολεας απελευθερωση 20ος αιωνας ηρωες Ελληνικη Πολιτεια βορειοηπειρωτικο ζητημα νικητρια δυναμη Β Παγκοσμιος Πολεμος εθνομαρτυρας Βορειοηπειρωτικος Ελληνισμος Κατσιφας, 2018 Βουλιαρατες Αργυροκαστρου σφαιρα αλβανικη αστυνομια εθνικη σημαια ταυτοτητα θυσια αλβανια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ