Το Ριζόκαστρο Αθηνών

Το Ριζόκαστρο Αθηνών

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου συνεχίζει τη σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησε τον Μάιο με στόχο τη γνωριμία του κοινού με τις συλλογές και την ιστορία του.

Το μουσείο βρίσκεται στην ιστορική περιοχή της Πλάκας, βορείως της Ακρόπολης, και οι συλλογές του περιλαμβάνουν αντικείμενα από τη Νεολιθική εποχή έως τον 19ο αιώνα, με μεγάλη ποικιλία τύπων και υλικών: πήλινα αγγεία και ειδώλια, μετάλλινα σκεύη, εργαλεία και όπλα, μαρμάρινα γλυπτά, κοσμήματα από χρυσό, άργυρο και πολύτιμους λίθους, βυζαντινές εικόνες, ξυλόγλυπτα, χειρόγραφα, πρώιμες έντυπες εκδόσεις, υφάσματα κ.ά.

Η σειρά εκδηλώσεων «Το Μουσείο συστήνεται στην Πόλη» περιλαμβάνει θεματικές ξεναγήσεις και εργαστήρια από τους επιμελητές του μουσείου και προσκεκλημένους ερευνητές (αρχαιολόγους, συντηρητές, καλλιτέχνες κλπ.). Οι παρουσιάσεις εστιάζουν σε επιλεγμένα τμήματα της συλλογής ή στην ιστορία της περιοχής του μουσείου και απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Το Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022:

Στα θεμέλια του Μουσείου Κανελλοπούλου σώζονται κατάλοιπα του μεσαιωνικού τείχους των Αθηνών, που είναι γνωστό ως «Ριζόκαστρο». Με αφορμή αυτό το εύρημα, οι αρχαιολόγοι της ομάδας «Δίπυλον – Εταιρεία Μελετών Αρχαίας Τοπογραφίας», Βάντα Παπαευθυμίου, Λήδα Κωστάκη και Αννίτα Θεοχαράκη, μαζί με τον επιμελητή του μουσείου, Αντώνη Μπεκιάρη, θα ξεναγήσουν το κοινό στην περιοχή όπου σώζεται το συγκεκριμένο τείχος και θα επιχειρήσουν να δώσουν μια εικόνα της μεσαιωνικής Αθήνας.

Στη συνέχεια με τη βοήθεια ψηφιακών χαρτών θα μιλήσουν στο κοινό για τα τείχη άλλων περιόδων, τη σημασία τους για την οργάνωση του αστικού χώρου, τις πύλες και τους δρόμους που οδηγούσαν σε άλλα μέρη της Αττικής, και την ενσωμάτωση παλαιών αρχιτεκτονικών μελών αλλά και ολόκληρων γλυπτών στην τοιχοδομία τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενσωμάτωσης παλαιών αρχιτεκτονικών μελών είναι το βόρειο τείχος της Ακρόπολης, το οποίο θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν οι συμμετέχοντες από τον εξώστη του μουσείου. Στη συνέχεια, βλέποντας από ψηλά τη σύγχρονη Αθήνα και με τη βοήθεια των αρχαιολόγων, θα επιχειρήσουν να κατανοήσουν την έκταση της αρχαίας πόλης και να εντοπίσουν την τοπογραφική συνάφεια σημαντικών αρχαίων μνημείων.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Έναρξη παρουσιάσεων: 11.00 και 13.00

Διάρκεια: περ. 90’

Εγγραφή: με τηλεφωνική κράτηση (210 33 19 300)

Κόστος: με το εισιτήριο του μουσείου (κανονικό 3€, μειωμένο 2€)

Αριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 30 (με χρήση προστατευτικής μάσκας)

ΠΗΓΗ: Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.10.2022.

Ριζοκαστρο Αθηνων μουσειο Παυλου και Αλεξανδρας Κανελλοπουλου Κανελλοπουλος Πλακα Ακροπολη αντικειμενα Νεολιθικη εποχη 19ος αιωνας πηλινο αγγειο και ειδωλιο μεταλλικο σκευος εργαλειο οπλο μαρμαρινο γλυπτο, κοσμημα χρυσο, αργυρο χρυσος, αργυρος ασημι πολυτιμος λιθος, βυζαντινη εικονα, ξυλογλυπτο, χειρογραφο, πρωιμη εντυπη εκδοση, υφασμα ξεναγηση θεμελια μεσαιωνικο τειχος Αθηνας Ριζοκαστρον ευρημα, μεσαιωνικη Αθηνα ψηφιακος χαρτης τειχη αστικος χωρος πυλη πυλες δρομος Αττικη αρχιτεκτονικο μελος γλυπτα τοιχοδομια αρχιτεκτονικα μελη βορειο τειχος Ακροπολης, αρχαια πολη τοπογραφια αρχαιο μνημειο Ακροπολις πολυτιμοι λιθοι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ