Μελέτη DNA εντόπισε δύο πληθυσμούς που έφτασαν πριν 16.000 χρόνια στην Βρετανία! - του Γ. Λεκάκη

Μελέτη DNA
εντόπισε δύο πληθυσμούς
που έφτασαν πριν 16.000 χρόνια
στην Βρετανία…

Του Γιώργου Λεκάκη

Η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα και η χημική ανάλυση DNA δειγμάτων που ελήφθησαν από υπολείμματα που βρέθηκαν στο σπήλαιο Gough της νοτιοδυτικής Αγγλίας και στο σπήλαιο Kendrick στην Βόρεια Ουαλία, υποδηλώνουν ότι δύο διαφορετικοί πληθυσμοί, με τις δικές τους πολιτιστικές παραδόσεις, μετανάστευσαν στην Βρετανία καθώς οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν στην βόρειο Ευρώπη, μετά το τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων.

Πρόκειται για το αρχαιότερο ανθρώπινο DNA που έχει ληφθεί, μέχρι στιγμής, από την Βρετανία ή την Ιρλανδία.

Ερευνητές από το University College του Λονδίνου και το Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ είπαν ότι η γυναίκα, της Ύστερης Ανώτερης Παλαιολιθικής, της οποίας τα λείψανα βρέθηκαν στο Σπήλαιο του Γκοφ[1], ακολούθησε μια διατροφή που αποτελείτο από κόκκινα ελάφια, άγρια ​​βοοειδή και άλογα και πέθανε πριν από περίπου 15.000 χρόνια. Καταγόταν από ανθρώπους, που είχαν έλθει από την βορειοδυτική Ευρώπη, πριν από περίπου 16.000 χρόνια.

Το άτομο από το Σπήλαιο του Κέντρικ δεν παρουσιάζει στοιχεία καταγωγής που να σχετίζονται με το άτομο του Σπηλαίου του Γκοφ. Ο άνδρας του Κέντρικ, κατανάλωνε θαλασσινές τροφές, και πέθανε πριν από περίπου 13.500 χρόνια. Οι πρόγονοί του ήρθαν στη Βρετανία με ομάδες που επεκτάθηκαν σε όλην την Ευρώπη, κατά την διάρκεια του Ύστερου Παγετώνα, και εκπροσωπούνται σε τοποθεσίες όπως η Villabruna της Ιταλίας, πριν από περίπου 14.000 χρόνια.

Ο Mateja Hajdinjak του Ινστιτούτου Francis Crick είπε ότι η μελέτη προσθέτει στην αναδυόμενη εικόνα του δυναμικού παλαιολιθικού πληθυσμού της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: S. Charlton et.al. «Dual ancestries and ecologies of the Late Glacial Palaeolithic in Britain», Nature Ecology & Evolution, 24.10.2022. University College του Λονδίνου. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.10.2022.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Μαγδαληναίας εποχής. Σχετίζονται στενά με εκείνα από το σπήλαιο El Mirón της Ισπανίας και το σπήλαιο Troisième στο Goyet του Βελγίου.

Μελετη DNA πληθυσμος πριν 16.000 χρονια Βρετανια χρονολογηση ραδιενεργος ανθρακας χημικη αναλυση DNA δειγμα σπηλαιο Gough Αγγλια Kendrick cave Βορεια Ουαλια, πληθυσμοι πολιτιστικη παραδοση μεταναστευση θερμοκρασια βορειος Ευρωπη, Εποχη Παγετωνων αρχαιοτερο ανθρωπινο DNA Ιρλανδια γυναικα, υστερη Ανωτερη Παλαιολιθικη λειψανα Γκουφ Γκοφ αρχαια διατροφη κοκκινο ελαφι, αγρια ​​βοοειδη αλογο 15.000 ανθρωπος, 16.000 ατομο Κεντρικ καταγωγη ανδρας θαλασσινα τροφη ψαρια 13.500 προγονοι υστερος Παγετωνας, βιλαμπρουνα βιλλαμπρουνα Villabruna Ιταλια 14.000 παλαιολιθικος Late Glacial Palaeolithic Britain μαγδαληναια εποχη ελ μιρον El Miron Ισπανια Troisieme τρουαζιεμ Γκογιε Γκογιετ Goyet Βελγιο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ