Η Πωλώ Άρτεμις και το Αρτεμίσιον ΘΑΣΟΥ με τιμητικά μαρμάρινα αγάλματα γυναικών της Θάσου, που «μεταφέρθηκαν» στο Μουσείο Κωνσταντινούπολης!!! - του Πολ. Παπαοικονόμου

Η Πωλώ Άρτεμις
και το Αρτεμίσιον ΘΑΣΟΥ
με τιμητικά μαρμάρινα αγάλματα
γυναικών της Θάσου,
που «μεταφέρθηκαν»
στο Μουσείο Κωνσταντινουπόλεως!!!

Του Πολυγνώτου Παπαοικονόμου

Η ανασκαφή του ιερού της Αρτέμιδος στην ανατολική γωνία της αρχαίας αγοράς της Θάσου αρχισε το 1909 και μεχρι και σημερα δεν εχει ακόμα ολοκληρωθεί…

Εικονική αναπαράσταση του Αρτεμισίου Θάσου,
από το βιντεοπαιχνίδι Assasins Greed "Odyssey"!

Αρτεμίσιον το ονόμασε πρώτος ο Ιπποκράτης στο βιβλιο του «περι Επιδημιών» (Γ', 17, 1η περίπτωση).

Τοποθετείται περίπου 50 μ. από την Δίοδο των Θεωρών, στην πλαγιά του λόφου που κατεβαίνει απο την ακρόπολη προς την θάλασσα.

Το ιερό βρισκόμενο σε τεχνητά άνδηρα σε μια περιοχή με μεγάλη κλίση, ήταν ένα απο τα αρχαιότερα ιερά της πόλης.

Κάτοψη και τρισδιάστατη όψη
των Προπυλαίων Αρτεμισίου Θάσου.

Παρ’ όλη την μεγαλη καταστροφή του, διακρίνεται το περίγραμμα του ιερού περίβολου, που στην ελληνιστική του φαση σχημάτιζε τετράγωνο με πλευρά 33 μ.

Σ' αυτό το ιερο η Άρτεμις πολλες φορες λατρευόταν με την επωνυμία «Πωλώ» (*), άλλοτε ταυτιζόμενη με την Ειλειθυΐα, προστατιδα των τοκετών και των παιδιών, και άλλοτε με την Εκάτη. – ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης «Τα επίθετα της θεάς Αρτέμιδος».

Κάτοψη της περιοχής του Αρτεμισίου Θάσου.

Επιγραφη μας πληροφορει οτι τον 1ο αι. π.Χ. κτίστηκαν μνημειακά προπύλαια με σκάλες που επέτρεπαν την πρόσβαση στο κατωτερο άνδηρο.

Πιο συγκεκριμένα η επιγραφή μας πληροφορεί για ένα ψηφισμα με το οποίο τιμήθηκε επισημα η εύπορη Θασία Ηπίη για την ανακαίνιση και διακόσμηση των Προπυλαίων του Αρτεμισίου:

«επειδή Ηπίη η Διονυσιου... νυνι τε το προπυλον του Αρτεμησίου κατασκεύασε εκ των ιδίων βούλεται λιθινοις κειόσιν και επιστυλίοις και θυρώμασιν, επειδή α μεν ενοικιδομηται, α δε άθυρα εστίν, δέδιχθαι τηι βουλήι και τωι δημωι, Ηπίην την Διονυσιου επηνήσθαι επι τε τηι αρετήι και σοφροσύνηι και μεγαλοψυχίαι τήι εις την πόλιν, κατασκευάσασαν δ' αυ[την τ]ο πρόπυλον επιγράψαι, Ηπιην Διονυσίου την επισκε[υην και] κατασκευήν του πρόπυλου Αρτεμιδι Ειλειθυίη[ι και τω δ]ήμωι

Απόδοση:

«Επειδη η Ηπίη κόρη του Διονυσίου προτίθεται, με δικά της έξοδα να χρηματοδοτήσει το πρόπυλον του Αρτεμισίου, με μαρμάρινους κίονες, επιστύλια και πόρτες - μια και στην παρούσα κατάσταση αλλες είσοδοι είναι εν μερει τοιχισμένες και άλλες αθύρωτες: αποφάσισαν η βουλη και ο δήμος να επαινεθεί η Ηπίη, η κόρη του Διονυσιου, για την αρετη, την σωφροσύνη και την μεγαλοψυχία της απέναντι στην πόλη και αφου κατασκευάσει το πρόπυλο να αναγράψει. η Ηπίη, κόρη του Διονυσίου αφιερώνει την επισκευή και κατασκευή του πρόπυλου στην Ειλειθυΐα Αρτέμιδα και στον δήμο».

Στο ανώτερο άνδηρο όπου βρίσκεται και το ιερόν της θεάς και ΝΑ του ιερου περίβολου στήθηκαν βάσεις με τιμητικά μαρμάρινα αγάλματα γυναικών της Θάσου. Επροκειτο για διακεκριμένες γυναίκες, αριστοκρατικων οικογενειών που οι αρετές τους εκθειάζονταν με στερεοτυπες φρασεις και τα αγάλματα τους ήταν αφιερωμένα στην θεά απο τον σύζυγο ή τον γιο ή και τον δήμο.Η σειρά των αγαλμάτων μεταφέρθηκε το 1909 στο μουσείο της Κωνσταντινούπολης!!!

Το άγαλμα της Κλεοπάτρας, από το Αρτεμίσιο Θάσου,
έργο τέχνης του 2ου αι. μ.Χ.
στο Μουσείο Κωνσταντινούπολης.

Σε ένα απο τα βάθρα εχει την υπογραφή του Ροδιου γλύπτη Φιλίσκου Πολυχάρμου, που αναφέρεται απο τον Πλίνιο. Στην θέση της παραμένει η ενεπίγραφη βαση της Κλεοπάτρας, κόρης του Αντιάνακτα.

«Ο δήμος Κλεοπάτραν Αντιάνακτος γυναικα

κοσμιόν τε και σόφρονας αρετής ένεκα πάσης».

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως πολλούς αποθέτες με κατάλοιπα θυσιών και αναθήματα. Πολλα απο τα ευρήματα είναι αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες σαν αφιερώσεις στην προστάτιδα τους θεά, την Άρτεμη. Σ' αυτά περιλαμβάνονται κοσμήματα χρυσά ή χαλκινα, καθρέφτες, υάλινα αγγεία, ελεφαντοστέινα αντικειμενα καθώς και αγγεια με πλούσια διακόσμηση και πήλινα ειδώλια που εικονιζουν συχνά μια μητρική θεοτητα, καθισμένη ή ορθια, φορώντας διάδημα ή πολο.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.10.2022.

(*) ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη: Είναι γνωστό πως η Άρτεμις ελατρεύετο ως Πώλος, ως προστάτις και των πουλαριών.

Βιβλιογραφια:

- «Οδηγός της Θάσου», Γαλλικη Σχολη Αθηνών, 2012.

- «Η Θάσος στην τροχιά των αιώνων», εκδ. Μεδεών, 2014.

- Muller A. «Η Άρτεμις στα όρια της πόλης της Θασου», 2018.


Πωλω Αρτεμις Αρτεμισιον ΘΑΣΟΥ τιμητικο μαρμαρινο αγαλμα γυναικα Θασος, Μουσειο Κωνσταντινουπολης Παπαοικονομου ανασκαφη ιερο της Αρτεμιδος αρχαια αγορα 1909 ιερον Αρτεμισιο Ιπποκρατης βιβλιο περι Επιδημιων Επιδημια Επιδημιες διοδος των Θεωρων, λοφος ακροπολη Θεωροι, ακροπολις τεχνητο ανδηρο καταστροφη ιερος περιβολος ελληνιστικη τετραγωνο επωνυμια Ειλειθυια, προστατιδα προστατις τοκετος παιδι θεα Εκατη επιθετο Αρτεμιδος Επιγραφη 1ος αιωνας πΧ μνημειο προπυλαια σκαλα ψηφισμα τιμη ευπορη πλουσια Θασια Ηπιη ανακαινιση και διακοσμηση Ηπια Διονυσιος προπυλον Αρτεμησιο κατασκευη εξ ιδιων βουλη λιθινο επιστυλιο θυρωμα ενοικιδομηση αθυρα δημος αρετη σοφροσυνη μεγαλοψυχια πολις προπυλο επισκευη Αρτεμιδι Ειλειθυιηι ιδια εξοδα χρηματοδοτηση Αρτεμησιον μαρμαρο κιονας, επιστυλια πορτα αφιερωση βαση γυναικες διακεκριμενη αριστοκρατια οικογενεια συζυγος γιος δημο Θασιων Κωνσταντινουπολη βαθρα υπογραφη ροδος Ροδιος γλυπτης Φιλισκος Πολυχαρμου, Πλινιος ενεπιγραφη Κλεοπατρα κορη του Αντιανακτα Πολυχαρμος Αντιανακτας κοσμιοτης σοφρονα Αντιαναξ κοσμια σωφρονα ανασκαφες αποθετης θυσια αναθημα ευρημα αντικειμενο Αρτεμη κοσμημα χρυσο ή χαλκινο καθρεφτης, υαλινο αγγειο ελεφαντοστεινα αντικειμενα αγγεια διακοσμηση πηλινο ειδωλιο μητρικη θεοτητα, καθισμενη ορθια, διαδημα πολος χρυσος χαλκος καθρεπτης, γυαλινο ελεφαντοστουν πηλος ειδωλια υαλι γυαλι Γαλλικη Σχολη Αθηνων, βιντεοπαιχνιδι Assasins Greed Odyssey οδυσσεια πωλος πουλαρι αλογο ιππος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ