Το Έγγυον, αρχαία πόλη Κρητών στην Σικελία, με λατρεία της Ιδαίας Μητέρας, «το πιο όμορφο χωριό της Ιταλίας» και οι μούμιες! - του Γ. Λεκάκη

Το Έγγυον,
αρχαία πόλη των Κρητών
στην Σικελία,
με λατρεία της Ιδαίας Μητέρας,
«το πιο όμορφο χωριό της Ιταλίας»
και οι μούμιες…
Το Ἒγγυον[1], ή (η) Ἐγγυῖνος, ή Ευρήτη[2] είναι αρχαία πόλη Κρητών στην Σικελία, ιδρυμένη από κάποιους από τους επιζώντες της εκστρατείας του Μίνωος κατά της Σικελίας. Μαζί τους προστέθηκαν, μετά τον Τρωικό πόλεμο, και άλλοι Κρήτες ή/και Πελοποννήσιοι άποικοι, με αρχηγό τον Μεριώνη.

Υπήρχε διάσημος ναός λατρείας της Μητέρας Ιδαίας / «Θεών Ματέρων» / Magna Mater Idaea[3], που εισήχθη από την Ίδη (Ιδαίον άντρον) της Κρήτης (μετέπειτα Ρέας και Κυβέλης). Ναός που προικίσθηκε σπουδαία από τον Σκιπίωνα τον Αφρικανό, με πολυτελείς προσφορές, και γι’ αυτό προκάλεσε την απληστία του Ρωμαίου δικαστή και διοικητή Γαΐου Βέρρες (120; - 43 π.Χ.).[4]

Το Έγγυον επήρε το όνομα του από την ομώνυμη πηγή (νυν πηγή του Rio Grande), που υπήρχε στην περιοχή, όταν έφθασαν οι έποικοι από την Κρήτη.

Ο Διόδωρος γράφει:

«Οι Κρήτες της Σικελίας, μετά τον θάνατο του Μίνωος, ενεπλάκησαν σε αιρετική διαμάχη. Όντας ακυβέρνητοι και με τα πλοία τους να έχουν πυρποληθεί από τους Σικανούς της Σικελίας, οι οποίοι υπηρετούσαν τα συμφέροντα του Κωκάλου[5], εγκατέλειψαν κάθε ελπίδα επιστροφής στην πατρίδα τους και αποφασίζοντας να εγκατασταθούν μόνιμα κάπου στην Σικελία, μέρος αυτών ίδρυσε εκεί μια πόλη, την οποία ονομάτισαν Μινώα, στο όνομα του βασιλέα τους, ενώ άλλοι, αφού περιπλανήθηκαν στην ενδοχώρα, κατέλαβαν τοποθεσία φυσικά οχυρωμένη, όπου έκτισαν την πόλη Έγγυον, όνομα εμπνευσμένο από τον χείμαρρο που την διέπλεε ακατάπαυστα».

Το Έγγυον εγνώρισε νέα άνθηση τον 5ο αι. π.Χ.

Ο Τιμολέων επιτέθηκε στην πόλη, ενώ κυβερνήτης ήταν ο τύραννος Λεπτίνης. Αφού τον ενίκησε, αποκατέστησε την αυτονομία της.

Στον Β’ «Πουνικό Πόλεμο» (3ος αι. π.Χ.) ήταν με τους Καρχηδονίους, και τιμωρήθηκε αυστηρά από τον Μάρκελο. Εσώθη δε από την καταστροφή με την επέμβαση του Νικία, ενός από τους επιφανέστερους κατοίκους της πόλεως, ο οποίος τον έπεισε να μην την καταστρέψει και να μη σκοτώσει τους κατοίκους της (βλ. Πλούτ. Μαρκ. 20.5-7).

Η θέση της μινωικής πόλεως είναι αβεβαία:

- Κατά πάσα πιθανότητα, είναι το χωριό Gangi / Γκάντζι / Γάγγι[6], 30 χλμ. ΝΑ. από την Cefalù / Κεφαλού / Τσεφαλού (*), κοντά στοn αρχαίο ελληνικό Πάνορμο >  Παλέρμο (**), στην επαρχία Έννα στο κέντρο της Σικελίας, όχι μακριά από την Απολλωνία και το Καπίτιον (Capitium).

- Κατ’ άλλους είναι η Troina / Τροίνα (***) – εκ του ονόματος, μάλλον, πόλις που ίδρυσαν Τρώες, μετά τον Τρωικό εμφύλιο των Ελλήνων πόλεμο.

Οι σύγχρονοι ταξειδιωτικοί οδηγοί και συγγραφείς λένε πως το Γάγγι είναι ένα μέρος, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί κανείς, εάν πάτε ποτέ στην Σικελία. Το Gangi είναι ένα χωριό, που θεωρείται «το πιο όμορφο χωριό της Ιταλίας». Το χωριό είναι φωλιασμένο σε ένα βουνό, περιτριγυρισμένο από καταπράσινους λόφους με εκπληκτική θέα στο ηφαίστειο Αίτνα. Σήμερα, μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα παλλάτια, το κάστρο - παράδειγμα ύστερης μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής - παλαιές εκκλησίες και μια κρύπτη, που περιέχει τα πτώματα των μουμιοποιημένων ιερέων…

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.6.2017.

- Λεκάκης Γ. «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις».

- Πτολεμαίος Κλαύδιος, Πλούταρχος, Διόδωρος Σικελιώτης, Πλίνιος ο Πρεσβύτερος

- Ancient Wonders of Archaeology, Art History & Architecture, 22.10.2022.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Λατ. Engium > Engio, Engyon.

[2] Ευρήτη > Εβρίτη > σχετικό τοπωνύμιο Έβρος, ο ευρύς ποταμός > Hebrite.

[3] Βλ. Κικέρωνα.

[4] Διαβόητος για την κακή διακυβέρνηση της Σικελίας. Οι εκβιασμοί των εντοπίων αγροτών, και οι λεηλασίες συλλεκτών και κατόχων αρχαίων ελληνικών έργων τέχνης, αλλά και ναών οδήγησαν στην δίωξή του, από τον Κικέρωνα, οι κατηγορίες του οποίου ήταν τόσο συντριπτικές, που ο συνήγορός του δεν μπορούσε παρά να συστήσει στον Βερρές να… φύγει από την χώρα... - Βλ. Κικέρωνος «Verrine Orations».

[5] του φιλοξενήσαντα τον Δαίδαλο στην Κάμικο, όταν ο μέγας τεχνίτης δραπέτευσε από την Κρήτη.

[6] Σχετικό τοπωνύμιο ο Γάγγης – γνωστή η παρουσία των μινωιτών Κρητών στην Ινδία.


(*) Το αρχαίο ελληνικό Κεφαλοίδιον, Κεφαλοιδίς Cephaloedium, Cephaloedis, Cifalù, Gafludi.

(**) Ο Πάνορμος > Panormus, Palermu, Paliemmu, Palèimu, Palìaimmu, Palermo, έχει κατοίκηση 10.000 χρόνων...

(***) Troina, Traina, με κατοίκηση από την 7η χιλιετία π.Χ.


εγγυον, αρχαια πολη κρητικων Κρητων Σικελια λατρεια Ιδαια Μητερα το πιο ομορφο χωριο της Ιταλιας μουμιες μουμια εγγυο εγγυινος, Ευρητη πολις αρχαιοι Κρητες επιζωντες εκστρατεια Μινως μινως Σικελιας Τρωικος πολεμος, Κρητη αποικοι, αρχηγος Μεριωνης κρητικη αποικια διασημος αρχαιος ναος μεγαλη Μητερα Θεοι Ματερες θεω ματερων Magna Mater Idaea ιδη Ιδαιον ιδαιο αντρον αντρο Κρητης Ρεα Κυβελη ναοι Σκιπιωνας Σκιππιων Σκιππιωνας Σκιπιων Αφρικανος, πολυτελεα προσφορα, απληστια Ρωμαιος δικαστης και διοικητης βερες Βερρες 120 - 43 πΧ πηγη ριο γκραντε Rio Grande εποικοι θανατος αιρετικη διαμαχη ακυβερνησια πλοιο πυρποληση Σικανοι Κωκαλος επιστροφη πατριδα Μινωα, βασιλευς φυσικα οχυρωμενη, χειμαρρος Β Πουνικος Πολεμος Καρχηδονιοι τιμωρια μαρκελλος Μαρκελος καταστροφη Νικιας 5ος αιωνας Τιμολεων κυβερνητης τυραννος Λεπτινης αυτονομια μινωικη χωριο Gangi / Γκαντζι / Γαγγι Κεφαλου / Τσεφαλου, Παλερμο, επαρχια εννα Απολλωνια Καπιτιον Καπιτιο Capitium Τροινα Τρωες, Τρωικος εμφυλιος Ελληνων πολεμος ηφαιστειο Αιτνα παλατι παλλατι, καστρο υστερη μεσαιωνικη αρχιτεκτονικη εκκλησια κρυπτη, πτωμα μουμιοποιημενος ιερεας ιερευς Κλαυδιος Πτολεμαιος, Πλουταρχος, Διοδωρος Σικελιωτης, Πλινιος ο Πρεσβυτερος Εβριτη τοπωνυμιο εβρος, ευρυς ποταμος Κικερωνας εκβιασμος αγροτες λεηλασια συλλεκτης αρχαιοκαπηλια αρχαιο ελληνικο εργο τεχνης, διωξή Κικερων κατηγορια συντριπτικη, δικηγορος συνηγορος φιλοξενια Δαιδαλος Καμικος, τεχνιτης δραπετευση Κρητη Γαγγης μινωικη Ινδια αρχαιο ελληνικο Κεφαλοιδιον, Κεφαλοιδις γκαλφουδι πανορμος 10.000 χρονια πριν τραινα 7η χιλιετια πΧ 8000 9.000
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ