ΠΡΩΙΜΗ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ και ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

ΠΡΩΙΜΗ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ
και ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου συνεχίζει τη σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησε τον Μάιο με στόχο τη γνωριμία του κοινού με τις συλλογές και την ιστορία του.

Το μουσείο βρίσκεται στην ιστορική περιοχή της Πλάκας, βορείως της Ακρόπολης, και οι συλλογές του περιλαμβάνουν αντικείμενα από τη Νεολιθική εποχή έως τον 19ο αιώνα, με μεγάλη ποικιλία τύπων και υλικών: πήλινα αγγεία και ειδώλια, μετάλλινα σκεύη, εργαλεία και όπλα, μαρμάρινα γλυπτά, κοσμήματα από χρυσό, άργυρο και πολύτιμους λίθους, βυζαντινές εικόνες, ξυλόγλυπτα, χειρόγραφα, πρώιμες έντυπες εκδόσεις, υφάσματα κ.ά.

Η σειρά εκδηλώσεων «Το Μουσείο συστήνεται στην Πόλη» περιλαμβάνει θεματικές ξεναγήσεις και εργαστήρια από τους επιμελητές του μουσείου και προσκεκλημένους ερευνητές (αρχαιολόγους, συντηρητές, καλλιτέχνες κλπ.). Οι παρουσιάσεις εστιάζουν σε επιλεγμένα τμήματα της συλλογής ή στην ιστορία της περιοχής του μουσείου και απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Σελίδες από τον β΄ τόμο των "Απάντων" του Αριστοτέλους,
έκδ. Άλδου Μανούτιου, Βενετία, 1497
και από το έργο «Οι της ηρωικής ποιήσεως πρωτεύοντες ποιηταί,
και άλλοι τινές», εκδ. Ερρίκου Στέφανου, Γενεύη, 1566.

Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

ΠΡΩΙΜΗ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ & ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Στις συλλογές του Μουσείου Κανελλοπούλου υπάρχουν δύο από τις πρωιμότερες ελληνικές εκδόσεις, που χρονολογούνται στον 15ο αιώνα:

- ένας τόμος της πρώτης έκδοσης έργων του Αριστοτέλη από τον Ιταλό ουμανιστή Άλδο Μανούτιο (1497) και

- το Ετυμολογικόν μέγα κατά αλφάβητον (λεξικό), που εκδόθηκε από τον Ζαχαρία Καλλιέργη (1498). 

Με αφορμή αυτές τις εκδόσεις και άλλες του 16ουαιώνα, θα επιχειρήσουμε να ιχνηλατήσουμε την πορεία της πρώιμης ελληνικής τυπογραφίας και να κατανοήσουμε πώς συνέβαλε στη διάδοση των αρχαίας ελληνικής γραμματείας στο σύγχρονο κόσμο.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ: Η Ειρήνη Σολομωνίδη, Επί κεφαλής Βιβλιοθηκάριος της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα θα ξεναγήσει το κοινό στη συλλογή αρχετύπων και παλαιτύπων του μουσείου, επισημαίνοντας τους βασικούς σταθμούς στη διαδρομή της ελληνικής τυπογραφίας.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ: Ο Αντώνης Παπαντωνόπουλος, λιθογράφος-τυπογράφος και συνεργάτης του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη (Χανιά), θα παρουσιάσει τεχνικές στοιχειοθεσίας και εκτύπωσης κειμένου σε χειροποίητο χαρτί και θα μιλήσει για τις μεθόδους της πρώιμης τυπογραφίας.

Στη συνέχεια ο Στασινός Σταυριανέας, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, θα μιλήσει στο κοινό για το έργο του Αριστοτέλη και θα εξηγήσει τους λόγους της απήχησής του την περίοδο της ευρωπαϊκής Αναγέννησης.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Έναρξη παρουσιάσεων:11.00 και 13.00

Διάρκεια: περ. 90’

Εγγραφή: με τηλεφωνική κράτηση (210 33 19 300),

Κόστος: με το εισιτήριο του μουσείου (κανονικό 3€, μειωμένο 2€)

Αριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 30 (με χρήση προστατευτικής μάσκας).

ΠΗΓΗ: Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.10.2022.

Απαντα Αριστοτελους, εκδοση Αλδος Μανουτιος, Βενετια, 1497 εργο Οι της ηρωικης ποιησεως πρωτευοντες ποιηται, και αλλοι τινες εκδοσις Ερρικος Στεφανος, Γενευη, 1566 ηρωικη ποιηση ποιητες ποιηση ποιητης ΠΡΩΙΜΗ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ Μουσειο Παυλου και Αλεξανδρας ΚανελλοπουλουΚανελλοπουλος χειρογραφο ελληνικες εκδοσεις, 15ος αιωνας τομος πρωτη α εκδοση εργα Ιταλος ουμανιστης Αλδος Μανουτιος 1497 Ετυμολογικον μεγα κατα αλφαβητον λεξικο εκδοσεις Καλλιεργης Καλλεργης Ετυμολογικο αλφαβητο 1498 16ος ελληνικη τυπογραφια αρχαια ελληνικη γραμματείια Γενναδειος Βιβλιοθηκη Αμερικανικη Σχολη Κλασικων Σπουδων Αθηνα συλλογη αρχετυπο παλαιτυπο Τυπογραφια Γιαννη και Ελενης Γαρεδακη Γαρεδακης Χανια στοιχειοθεσια εκτυπωση κειμενο χειροποιητο χαρτι εργο ευρωπαικη Αναγεννηση
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ