Σκουπιδότοπος το Σπήλαιο-Νυμφαίο της Χαλιδούς στο Κορωπί! - του Γ. Λεκάκη

Σκουπιδότοπος
το Σπήλαιο-Νυμφαίο
της Χαλιδούς στο Κορωπί…

Του Γιώργου Λεκάκη

Από την κ. Κερασία Ντούνη, αρχαιολόγο ΕΦΑ.ΑΝ.ΑΤ, μαθαίνουμε για το Νυμφαίο Χαλιδούς:

«Το σπηλαιώδες αυτό όρυγμα εντοπίστηκε στην δεκαετία του 1980 από τον αρχαιολόγο και υπεύθυνο της περιοχής, Ευάγγελο Κακαβογιάννη. Στα πλαίσια του επιφανειακού καθαρισμού του χώρου, αποκαλύφθηκε το σπήλαιο σε όλη του την έκταση καθώς και οι 2 αεραγωγοί οι οποίοι σήμερα έχουν αποκατασταθεί με λίθινο τοιχίο. Κατά τους καθαρισμούς και την επιφανειακή έρευνα του χώρου περισυλλέχθηκε μεγάλη ποσότητα λεπτότεχνης κεραμικής, που χρονολογείται κατά κύριο λόγο στα αρχαϊκά χρόνια (7ος και 6ος αιώνας π.Χ.). 

Τόσο το είδος και η ποσότητα της κεραμικής από το εσωτερικό του σπηλαίου όσο και η μορφή του, μαρτυρούν την πιθανή χρήση του ως χώρου λατρείας. Όσον αφορά στην θεότητα που λατρευόταν στον χώρο, το πιο πιθανό είναι να λάμβανε χώρα η λατρεία των Νυμφών, θεοτήτων που λατρεύονταν κυρίως σε σπήλαια, κοντά σε κρήνες και αρχαίες πηγές.

Στην ευρύτερη περιοχή εντοπίζεται ο μικρός αρχαίος δήμος της Κίκκυνας που ανήκε στην ίδια φυλή με τον αρχαίο δήμο του Σφηττού, δηλαδή στην Ακαμαντίδα φυλή. Στον ίδιο δήμο ίσως ανήκε και η περιοχή του Καρελά καθώς και το υδραγωγείο που κατεβαίνει από την Χαλιδού και τροφοδοτεί την κρήνη επί της οδού Εξέλιξης. Σε αυτό το υδραγωγείο ανήκουν 9 διαδοχικά πηγάδια».

Και πάμε να το δούμε…

Και τι βλέπουμε;

Ένα αφρόντιστο… παρατημένο… σκουπιδότοπο…

Όσο για το υπουργείο Πολιτισμού, δεν αναφέρει τίποτε για το αρχαίο νυμφαίο της Χαλιδούς στην ιστοσελίδα του. Δείτε:

Από δε ολόκληρο το ιστορικό Κορωπί το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει μόνον το «Εξατάξιο 1ο Δημοτικό Σχολείο. Ανεγέρθηκε το 1903. Επισκευάστηκε το 1984»…
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.10.2022.

Σκουπιδοτοπος ΣπηλαιοΝυμφαιο της Χαλιδους Κορωπι Ντουνη, αρχαιολογος Νυμφαιο Χαλιδου σπηλαιωδες ορυγμα 1980 αρχαιολογια Κακαβογιαννης σπηλαιο αεραγωγος λεπτοτεχνη κεραμικη αρχαικα χρονια 7ος 6ος αιωνας πΧ 2.800 χρονια πριν, αρχαιολογικος χωρος λατρειας θεοτητα λατρεια Νυμφων, Νυμφες Νυμφη θεα σπηλαια, κρηνη αρχαια πηγη αρχαιος δημος της Κικκυνας Κικκυνα φυλη δημος Σφηττου, Σφηττος Ακαμαντιδα Ακαμαντις Καρελα Καρελας αττικης αττικη υδραγωγειο οδος Εξελιξης πηγαδι νυμφαιον Κορωπιου Εξαταξιο 1ο Δημοτικο Σχολειο 1903 1984
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ