Οι ΤΕΧΝΕΣ του ΠΟΛΕΜΟΥ

Οι ΤΕΧΝΕΣ του ΠΟΛΕΜΟΥ

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου συνεχίζει τη σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησε τον Μάιο με στόχο τη γνωριμία του κοινού με τις συλλογές και την ιστορία του.

Το μουσείο βρίσκεται στην ιστορική περιοχή της Πλάκας, βορείως της Ακρόπολης, και οι συλλογές του περιλαμβάνουν αντικείμενα από τη Νεολιθική εποχή έως τον 19ο αιώνα, με μεγάλη ποικιλία τύπων και υλικών: πήλινα αγγεία και ειδώλια, μετάλλινα σκεύη, εργαλεία και όπλα, μαρμάρινα γλυπτά, κοσμήματα από χρυσό, άργυρο και πολύτιμους λίθους, βυζαντινές εικόνες, ξυλόγλυπτα, χειρόγραφα, πρώιμες έντυπες εκδόσεις, υφάσματα κ.ά.

Η σειρά εκδηλώσεων «Το Μουσείο συστήνεται στην Πόλη» περιλαμβάνει θεματικές ξεναγήσεις και εργαστήρια από τους επιμελητές του μουσείου και προσκεκλημένους ερευνητές (αρχαιολόγους, συντηρητές, καλλιτέχνες κλπ.). Οι παρουσιάσεις εστιάζουν σε επιλεγμένα τμήματα της συλλογής ή στην ιστορία της περιοχής του μουσείου και απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022:

ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ο πόλεμος ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα στην αρχαία ελληνική τέχνη. Απεικονίσεις σε αγγεία, ανάγλυφα, μετάλλινα σκεύη, αλλά και τα πολυάριθμα όπλα που σώζονται από την αρχαιότητα μάς παρέχουν στοιχεία για τους πολεμιστές και για το χαρακτήρα των ένοπλων συγκρούσεων στην αρχαία Ελλάδα. Στο σεμινάριο αυτό θα επιχειρήσουμε μια ανατομία του πολέμου από την προϊστορία έως τους ρωμαϊκούς χρόνους μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Κανελλοπούλου.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ: Η προσκεκλημένη αρχαιολόγος, Σταυρούλα Οικονόμου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μαζί με τον διευθυντή του μουσείου, Νίκο Παπαδημητρίου, θα ξεναγήσουν το κοινό στις συλλογές φωτίζοντας θέματα όπως η εξάρτυση των πολεμιστών, η προετοιμασία και η αναχώρησή για τον πόλεμο, η οργάνωση και τακτική του στρατεύματος, η βία της μάχης και οι ανθρώπινες απώλειες.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Ο μεταλλοτέχνης-ερευνητής Δημήτρης Αλεξάνδρου θα παρουσιάσει τον τρόπο κατασκευής τμημάτων του οπλισμού και θα εξηγήσει με πρακτικό τρόπο πώς χρησιμοποιούνταν τα διάφορα εξαρτήματα.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Έναρξη παρουσιάσεων:11.00 και 13.00

Διάρκεια: περ. 90’

Εγγραφή: με τηλεφωνική κράτηση (210 33 19 300),

Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-12.00

Κόστος: με το εισιτήριο του μουσείου (κανονικό 3€, μειωμένο 2€)

Αριθμός συμμετεχόντων  ανά παρουσίαση: 30 (με χρήση προστατευτικής μάσκας)

ΠΗΓΗ: Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.10.2022.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου βρίσκεται στη βόρεια πλαγιά της Ακρόπολης, στην οδό Θεωρίας 12 της Πλάκας. Ιδρύθηκε το 1976 και στεγάζει την ομώνυμη συλλογή αρχαίας, βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης. Η συλλογή Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου άρχισε να δημιουργείται το 1923 και το 1972 δωρήθηκε στο Δημόσιο με σκοπό να εκτεθεί στο κοινό.

Το κεντρικό κτήριο του μουσείου είναι χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως οικία της παλιάς αθηναϊκής οικογένειας Μιχαλέα. Τη δεκαετία του 1960 απαλλοτριώθηκε και αναστηλώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό να φιλοξενήσει το Μουσείο Κανελλοπούλου. Τη δεκαετία του 2000, με πρωτοβουλία της Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, κατασκευάστηκε η Νέα Πτέρυγα του μουσείου.

Στα θεμέλια του κτιρίου διατηρείται τμήμα του Ριζόκαστρου, της μεσαιωνικής οχύρωσης των Αθηνών.

Το μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά, πλην Τρίτης, 09.00-16.00.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του μουσείου.


ΤΕΧΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ Μουσειο Παυλου και Αλεξανδρας Κανελλοπουλου Κανελλοπουλος ΤΕΧΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ αρχαια ελληνικη τεχνη απεικονιση αγγειο αναγλυφο, μεταλλικο σκευος οπλα οπλο πολεμιστης χαρακτηρας Ενοπλη συγκρουση αρχαια Ελλαδα προιστορια ρωμαικα χρονια εξαρτυση προετοιμασια αναχωρηση οργάαωση τακτικη στρατευμα βια μαχη ανθρωπινη απωλεια οπλισμος εξαρτημα οπλιτης οπλιτες αττικη ερυθρομορφη κυλικα κυλιξ 6ος αιωνας πΧ Ακροπολη οδος Θεωριας Πλακα Αθηνων αθηνας 1976 συλλογη αρχαια, βυζαντινη και μεταβυζαντινη τεχνη 1923 1972 δωρεα δημοσιο νεοκλασσικη αρχιτεκτονικη 19ος αιωνας οικια παλια αθηναικη οικογενεια Μιχαλεα Μιχαλεας 1960 απαλλοτριωση αναστηλωση Υπουργειο Πολιτισμου Ριζοκαστρο μεσαιωνικη οχυρωση Αθηνα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ