Η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί τον επαναπατρισμό ΜΟΝΟΝ των Γλυπτών του Παρθενώνος – όχι του Επικουρίου Απόλλωνος ή άλλων κλεμμένων!!! - του Γ. Λεκάκη

Η ελληνική κυβέρνηση
διεκδικεί τον επαναπατρισμό
ΜΟΝΟΝ των Γλυπτών
του Παρθενώνος
– όχι του Επικουρίου Απόλλωνος
ή άλλων κλεμμένων!!!

Του Γιώργου Λεκάκη

Σε απάντηση στην με αριθμό πρωτοκόλλου 191/10.10.2022 Ερώτηση με θέμα: «Αίτημα επιστροφής γλυπτού διακόσμου Ναού Επικούριου Απόλλωνα» του βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου, η υπουργος Πολιτισμού της Ελλάδος, Λ. Μενδώνη προέβη σε μια ακόμη δουλική δήλωση: «Σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ακολουθώντας την πάγια θέση της ελληνικής Κυβέρνησης, διεκδικεί τον επαναπατρισμό και την επανένωση μόνον των Γλυπτών του Παρθενώνος.

Η κυβέρνηση με πάρα πολύ συστηματικό τρόπο εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται, με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο, για την οριστική, μόνιμη και αμετάκλητη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνος, προς επανόρθωση του δικαίου και της ηθικής τάξης, και κυρίως της αποκατάστασης της ακεραιότητας του μνημείου».

........................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά και θα το λέω μέχρι να «μαλλιάσει η γλώσσα μου»: Είναι λάθος και μειοδοσία να μιλάμε για την επιστροφή ΜΟΝΟ των γλυπτών του Παρθενώνος, και όχι όλου του μνημειακού ενιαίου αρχαιολογικού συνόλου της Ακροπόλως του Ιερού Βράχου - και κατ' επέκτασιν όλων των ελληνικών αρχαιοτήτων - διότι έτσι αυτο-εξαιρούμε την Καρυάτιδα, κ.ά. σπουδαία έργα της κληρονομιάς μας...

...............................................................

Για την ιστορία η ερώτηση (αρ. 191/10.10.2022) ήταν η εξής:

«Κυρία Υπουργέ,

Το 1811, διεθνής ομάδα Ευρωπαίων αρχαιοκαπήλων με επι κεφαλής τον Βρετανό Τσαρλς Κόκερελ κατέφθασε στη Φιγαλεία της Πελοποννήσου, με στόχο τη λεηλάτηση του περίφημου Ναού του Επικούριου Απόλλωνα ή του «δεύτερου Παρθενώνα», όπως επονομάζεται. Ως γνωστόν, ο Ναός ήταν το πρώτο στην Ελλάδα μνημείο που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986. Αφού δωροδόκησαν μέσω ανταλλαγμάτων τον Βελή Πασά, γιό του γνωστού Αλή Πασά των Ιωαννίνων, εξασφάλισε η εν λόγω ομάδα εργάτες, φαγητό και εργαλεία για την ανασκαφή. Κατόπιν παρέλευσης λίγων εβδομάδων, ανακαλύφτηκαν 23 μαρμάρινες πλάκες από τον γλυπτό διάκοσμο του Ναού, που απεικόνιζαν σκηνές από την Κενταυρομαχία και την Αμαζονομαχία. Έπειτα οι αναφερόμενες πλάκες πουλήθηκαν δια μέσω δημοπρασίας στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο πλειοδότησε. Σήμερα, η Ζωοφόρος του Ναού (αποτελούμενη από τις εν λόγω πλάκες) κοσμεί αίθουσα του Βρετανικό Μουσείο, αλλά σπάνια εκτίθεται στο κοινό.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως ενεργήσετε δεόντως, προκειμένου δια αιτήματός σας και συναφών αυτού ενεργειών η Ζωοφόρος του Ναού (αποτελούμενη από τις 23 μαρμάρινες πλάκες) του Επικούριου Απόλλωνα επαναπατριστεί στον τόπο που δικαιωματικά της ανήκει, δηλαδή στη Φιγαλεία της Πελοποννήσου;».

ΠΗΓΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ & ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ, Φ.: 12, 27.10.2022, Α. Π.: 492459. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.10.2022.

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: Βουλή των Ελλήνων, Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων, Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο.

Εσωτερική Διανομή: Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού, ΓΔΑΠΚ, ΕΦΑ Ηλείας, ΔΤΠΠΑ.

ελληνικη κυβερνηση επαναπατρισμος Γλυπτα Παρθενωνος Επικουριος Απολλωνας κλεμμενα αρχαια επιστροφη γλυπτος διακοσμος Ναος Επικουριου Απολλωνα υπουργος Πολιτισμου Μενδωνη Υπουργειο παγια θεση επανενωση Γλυπτο Παρθενωνας, Παρθενων μνημειο αρχαιολογια Ακροπολις Ακροπολη αθηνων αληπασας Ιερος Βραχος ελληνικες αρχαιοτητες Καρυατιδα, πολιτιστικη κληρονομια δικαιο ηθικη μνημεια 1811, Ευρωπαιοι αρχαιοκαπηλια Βρετανος Κοκερελ Φιγαλεια Πελοποννησος λεηλασια Επικουρειος Απολλων δευτερος Μνημειο Παγκοσμιας Κληρονομιας ουνεσκο UNESCO 1986 δωροδοκια ανταλλαγμα Βελης Πασας, Αλη αλι αλης Πασσας Ιωαννινα ανασκαφη μαρμαρινη πλακα γλυπτικη διακοσμηση Κενταυρομαχια Αμαζονομαχια πλακες δημοπρασια Βρετανικο Μουσειο, πλειοδοσια Ζωοφορος Ζωφορος μαρμαρο Ηλεια Κενταυρος Αμαζονες Κενταυροι Αμαζονα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ