Ναυτικά ταξείδια στην Κρήτη πριν 170.000 χρόνια - Στα Επτάνησα, πριν 110.000 χρόνια - Οι άνθρωποι εξαφάνισαν τους πυγμαίους ιπποπόταμους στην Κύπρο πριν από 12.000 χρόνια… Εγκαταστάθηκαν σε Κρήτη, Επτάνησα, Κύπρο, χιλιάδες χρόνια ενωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε! - του Γ. Λεκάκη

Ναυτικά ταξείδια στην Κρήτη
πριν 170.000 χρόνια…
Στα Επτάνησα, πριν 110.000 χρόνια
Οι άνθρωποι εξαφάνισαν
τους πυγμαίους ιπποπόταμους στην Κύπρο
πριν από 12.000 χρόνια…
Εγκαταστάθηκαν σε Κρήτη, Επτάνησα, Κύπρο, χιλιάδες χρόνια ενωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε…

Του Γιώργου Λεκάκη

Στην Κύπρο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν στοιχεία, που δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να έπαιξαν ρόλο στην εξαφάνιση των πυγμαίων ιπποπόταμων πριν από περίπου 12.000 χρόνια. Σε μια ανασκαφή στο Ακρωτήρι Αετόκρεμνος της Κύπρου βρέθηκαν απολιθώματα κρανίου πυγμαίου ιπποπόταμου του 10000 π.Χ.

Οι Νεάντερταλ και ο homo erectus είχαν αποτολμήσει με κάποιο τρόπο ταξείδι στα νησιά της Μεσογείου και είχαν εγκατασταθεί την Κρήτη, τα νησιά του Ιωνίου, την Κύπρο κλπ., χιλιάδες χρόνια ενωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε, σύμφωνα με νέα δεδομένα που ήλθαν στο φως. Αλλά μια πραγματική «επανάσταση» έχει συμβεί τα τελευταία 20 χρόνια, όσον αφορά τα στοιχεία για τους πρώτους κατοίκους σε αυτά τα νησιά:

«Σε πολλά νησιά της Μεσογείου, υπάρχουν τα καταπληκτικά ερείπια από την κλασσική αρχαιότητα για μελέτη, έτσι για πολλά χρόνια οι άνθρωποι δεν έψαχναν καν για παλαιότερες τοποθεσίες», είπε ο αρχαιολόγος Alan Simmons (Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, Λας Βέγκας), ο οποίος έχει κάνει ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες, κυρίως στην Κύπρο. Αναφέρει ότι, με βάση πρόσφατες μελέτες, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι οι άνθρωποι είχαν φτάσει στα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου πολύ πριν από την αυγή της νεολιθικής εποχής.

Μέχρι πολύ πρόσφατα, οι ερευνητές πίστευαν ότι τα νησιά της Μεσογείου κατοικήθηκαν για πρώτη φορά πριν από περίπου 9.000 χρόνια, από αγρότες και κτηνοτρόφους - βοσκούς. Ωστόσο, η ανακάλυψη και χρονολόγηση εργαλείων, αγγείων, οστών ζώων και άλλων ευρημάτων στα νησιά δείχνει ότι αυτά είχαν εγκατασταθεί πολύ ενωρίτερα. Για παράδειγμα, παλαιολιθικά εργαλεία (πέλεκεις χαλαζία, αιχμές τριών όψεων και πέτρινοι πέλεκεις) που βρέθηκαν στην Κρήτη σε γεωλογικά στρώματα, που χρονολογούνται πριν από 170.000 χρόνια! Η απόσταση της Κρήτης από την ηπειρωτική ελληνική χώρα είναι 160 χλμ.! Ένα τέτοιο θαλάσσιο ταξείδι δεν είναι μικρό κατόρθωμα….

Τεχνουργήματα από πέτρα στα νότια νησιά του Ιωνίου πελάγους υπαινίσσονται ανθρώπινες εγκαταστάσεις εκεί, πριν από 110.000 χρόνια….

Ο οψιδιανός που εξάγεται αποκλειστικά από το νησί της Μήλου και βρέθηκε στο Σπήλαιο Φράχθι (Αργολίδας) χρονολογείται πριν από 11.000 χρόνια – που σημαίνει ότι ο οψιδιανός μεταφέρθηκε από το νησί στην ηπειρωτική χώρα.

Όπως εξηγεί ο κ. Simmons, αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι της προ-νεολιθικής εποχής ήταν επιδέξιοι ναυτικοί. Το πρόβλημα με αυτά τα ευρήματα είναι ότι λόγω της ηλικίας τους, είναι δύσκολο να χρονολογηθούν με την μέθοδο του ραδιοάνθρακα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλα αυτά τα συμπεράσματα δεν βασίζονται σε αξιόπιστη και αδιαμφισβήτητη χρονολόγηση.

Γνωρίζουμε ότι η Αυστραλία, κατοικήθηκε πριν από 50.000 χρόνια και τα απολιθώματα στην Ινδονησία υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι κατάφεραν να μπουν με κάποιο τρόπο σε αυτά τα νησιά πριν από 1.100.000 χρόνια!

ΠΗΓΗ: Al. Simmons (University of Nevada, Las Vegas). Ch. Q. Choi «Ancient Mariners: Did Neanderthals Sail to Mediterranean?», Science, 15.11.2012. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 16.11.2012.

αρχαια Ναυτικα ταξειδια Κρητη πριν 170.000 χρονια Επτανησα, πριν 110.000 Ανθρωποι εξαφανιση ειδων πυγμαιος ιπποποταμος Κυπρος 12.000 εγκατασταση Κρητη, Επτανησα, Κυπρου, ανθρωπος ανασκαφη Ακρωτηρι Αετοκρεμνος απολιθωμα κρανιο 10000 πΧ Ακρωτηριο Αετογκρεμνος Αετογκρεμος Νεαντερταλ χομο ερεκτους homo erectus νησι Μεσογειος νησια ιονιου Ιωνιου, ιωνιο ιονιο πελαγος ερειπια κλασσικη αρχαιοτητα αρχαιολογος Σιμονς Σιμμονς Alan Simmons ανασκαφες Ανατολικη νεολιθικη 9.000 7000 αγροτης και κτηνοτροφος - βοσκος εργαλειο αγγειο οστο ζωου ευρημα παλαιολιθικη εποχη παλαιολιθικα εργαλεια πελεκυς χαλαζιας, αιχμη τριων οψεων πετρινος γεωλογικο στρωμα θαλασσιο ταξιδι Τεχνουργημα πετρα οψιδιανος Μηλος κυκλαδων κυκλαδες Σπηλαιο Φραχθι Αργολιδας Φραγχθι Αργολιδος Φραχθη Αργολιδα Φραγχθη Αργολις 11.000 9000 οψιανος προνεολιθικη επιδεξιος ναυτικος ραδιοανθρακας Αυστραλια, 50.000 απολιθωματα Ινδονησια 1.100.000 1.000.000 Ancient Mariners Neanderthal Sails Mediterranean
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ