ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ

Περί έρωτος

Το γράμμα που έγραψε ο Αλέν Ντελόν το 1982,

όταν πέθανε η Ρόμι Σνάιντερ:

«Σε παρακολουθώ να κοιμάσαι. Είμαι μαζί σου, δίπλα στο κρεβάτι σου. Φοράς μακρύ μαύρο χιτώνα και κόκκινο κέντημα στο μπούστο. Είναι λουλούδια, νομίζω, αλλά δεν τα κοιτάζω. Θα πω αντίο, το μεγαλύτερο αντίο, my puppelé (= κουκλίτσα μου). Έτσι σε φώναζα. Στα γερμανικά σημαίνει «μικρή κούκλα». Δεν προσέχω τα λουλούδια αλλά το πρόσωπό σου, και νομίζω ότι είσαι όμορφη, και ποτέ ίσως δεν ήσουν τόσο όμορφη.

Νομίζω επίσης ότι αυτή είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου – και τηn δική σου – που σε βλέπω τόσο ήρεμη και γαλήνια. Είσαι τόσο ήσυχη, είσαι τόσο ωραία, πόσο όμορφη είσαι. Είναι σαν ένα χέρι,να σκούπισε απαλά από το πρόσωπό σου όλες τις εντάσεις, όλα τα άγχη της ατυχίας. Σε βλέπω να κοιμάσαι. Μου λένε ότι είσαι νεκρή. Σκέφτομαι εσένα, εμένα, εμάς. Πού είναι το δικό μου φταίξιμο;

Θυμάμαι την πρώτη φορά που σε είδα. Ήρθες στο Παρίσι από τη Βιέννη με αεροπλάνο και περίμενα, στο αεροδρόμιο, με ένα μπουκέτο λουλούδια που δεν ήξερα πώς να κρατήσω. Αλλά οι παραγωγοί της ταινίας μου είπαν: «Πρόσφερέ της αυτά τα λουλούδια». Περίμενα με τα λουλούδια μου, σαν ανόητος, περιτριγυρισμένος από μια ορδή φωτογράφων. Όταν προσγειώθηκες, προχώρησα. Είπες στη μητέρα σου, «Ποιο είναι αυτό το αγόρι;» Σου απάντησε: «Πρέπει να είναι ο Αλέν Ντελόν, ο συμπρωταγωνιστής σου. Και μετά τίποτα, ούτε κεραυνοβόλημα, ούτε τίποτα. Και μετά πήγα στη Βιέννη όπου γυρίζαμε την ταινία. Και σε ερωτεύτηκα παράφορα. Και με ερωτεύτηκες.

Συχνά, ρωτούσαμε ο ένας τον άλλον: «Ποιος ερωτεύτηκε πρώτος, εσύ ή εγώ;». Μετρούσαμε: «Ένα, δύο, τρία!». Και απαντούσαμε: «Μαζί!». Θεέ μου, ήμασταν τόσο νέοι και χαρούμενοι. Στο τέλος της ταινίας, είπα, «Έλα να ζήσεις μαζί μου στη Γαλλία» και μου είπες: «Θέλω να ζήσω μαζί σου, στη Γαλλία». Θυμάσαι πότε; Οι γονείς σου ήταν έξαλλοι. Εγώ, ένας Γάλλος, που δεν μιλούσα ούτε λέξη γερμανικά. Κι εσύ, Κουκλίτσα, που δεν μιλούσες ούτε λέξη γαλλικά.

Puppelé μου, σε κοιτάζω ξανά και ξανά. Θέλω να σε καταβροχθίσω με τα μάτια μου και να σου λέω ξανά και ξανά ότι δεν ήσουν ποτέ τόσο όμορφη και ήρεμη. Αναπαύσου. Είμαι εδώ. Έμαθα λίγα γερμανικά μαζί σου. Ich liebe dich. Σ’αγαπώ. Σε αγαπώ, κουκλίτσα μου».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ, ΕΔΩ.

Περι ερωτος, γραμμα αλαιν Αλεν Ντελον 1982, Ρομι Σναιντερ κρεβατι υπνος μακρυς μαυρος χιτωνας κοκκινο κεντημα μπουστο λουλουδια, my puppelé κουκλιτσα μου γερμανικα κουκλα προσωπο ομορφη σε αγαπω σ' αγαπω ερωτας ερωτα ερως γαλλος γερμανιδα

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ