ΑΡΧΑΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΩΡΙΜΗ, λόγω διπλοσάγονου, από την ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΝΑΓΛΥΦΟΣ ΕΙΚΩΝ
από την ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η ανάγλυφος εικόνα (και όχι «προτομή» - βλ. Αμμώνιο) αυτή, ύψους γύρω στα 60 εκατ., διατηρείται αρκετά καλά στο ΑΜΘ (ΜΘ 1060). Τμήμα της μύτης έχει σπάσει. Η βάση της προτομής ήταν κατασκευασμένη από χωριστό κομμάτι μαρμάρου που έχει χαθεί.

Είναι πορτραίτο εξαιρετικής ποιότητας ώριμης γυναίκας, όπως φαίνεται από το διπλοσάγονό της. Το πρόσωπο της γυναίκας, με ελαφριά στροφή προς τα αριστερά, είναι εύσαρκο χωρίς ρυτίδες και με φαρδιά κάτω γνάθο. Έχει χαμηλό μέτωπο, μεγάλα μάτια, γαμψή μύτη και λεπτά χείλη. Οι κόρες δηλώνονται με τρυπάνι και οι ίριδες είναι εγχάρακτες. Τα μαλλιά της συνθέτουν μία περίτεχνη κόμμωση που δημιουργεί έναν συμπαγή, ψηλό όγκο γύρω από το πρόσωπό της.

Ο τύπος αυτός της κόμμωσης πρωτοεμφανίζεται την εποχή των Σεβήρων και κυριαρχεί σε όλη την διάρκεια της ύστερης αρχαιότητας. Η μορφή φορά χιτώνα και ιμάτιο τυλιγμένο με πλούσιες αναδιπλώσεις γύρω από το στήθος της. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα δείγματα εικονιστικής τέχνης της μεταβατικής εποχής από τους ρωμαϊκούς στους βυζαντινούς χρόνους, που χρονολογείται στο 410 μ.Χ.

Η γυναικεία προτομή διακρίνεται για την εξαιρετική ποιότητα της επεξεργασίας της, στο πλάσιμο της σάρκας του προσώπου και την ακρίβεια στα περιγράμματα και τις λεπτομέρειες της κόμης. Το πορτραίτο της γυναίκας, πιθανώς από τη Θεσσαλονίκη, αποτελούσε σύνολο με την ανδρική ανάγλυφος εικόνα (και όχι "προτομή") με αρ. ευρ. 1061, με την οποία εκτίθενται μαζί. Είναι βέβαιο ότι έχουν λαξευτεί στο ίδιο εργαστήριο, που προφανώς χαρακτηριζόταν για την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής.

Μπορείτε να δείτε το αντικείμενο στη μόνιμη έκθεση, Στη Μακεδονία από τον 7o αι. π.Χ. ως την ύστερη αρχαιότητα, Αίθουσα 3.

ΠΗΓΗ: ΑΜΘ, ΕΚΘΕΜAΤA ΤΟΥ ΜΗΝA - ΙAΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.12.2022.

ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΓΥΝΑΙΚΕIΑ ΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΛΥΦΟΣ ΕΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ αρχαια ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΑ αναγλυφη εικονα προτομη μυτη μαρμαρο πορτρετο εξαιρετικη ποιοτητα ωριμη γυναικα διπλοσαγονο προσωπο γυναικας, αριστερα, σαγονι ευσαρκο ρυτιδες κατω γναθος μετωπο, μεγαλα ματια, χειλη κορες ματιων τρυπανι ιριδα εγχαρακτη μαλλια κομμωση εποχη Σεβηρων υστερη αρχαιοτητα σεβηροι χιτωνας ιματιο τεχνη ρωμαικα βυζαντινα χρονια 410 5ος αιωνας μΧ βυζαντιο επεξεργασια σαρκα ακριβεια κομη πορτραιτο ανδρικη λαξευση εργαστηριο, κατασκευη εκθεση Μακεδονια Μακεδονισσα Μακεδονιτισσα σεβηρος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ