Το «ΞΕΝΙΑ» Ε.Ο.Τ. ΔΡΑΜΑΣ - του Κ. Κατσιγιάννη

ΤΟ «ΞΕΝΙΑ» Ε.Ο.Τ. ΔΡΑΜΑΣ

Του Κώστα Κατσιγιάννη

 

Αυτές τις γιορτινές μέρες η πόλη της Δράμας βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω του Χριστουγιεννιάτικου «χωριού» της Ονειρούπολης στην πλατεία Ελευθερίας, ενός γιορταστικού θεσμού που αριθμεί 19 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και που έχει αναβαθμίσει τουριστικά την όλη περιοχή.

Όμως, αξίζει να θυμηθούμε ότι το πρώτο χρονολογικά σημαντικό δημόσιο τουριστικό έργο στην Δράμα ήταν το ξενοδοχείο «Ξενία» που κατασκευάστηκε με μέριμνα του Ε.Ο.Τ. πριν από 60 περίπου χρόνια, αποτελώντας τμήμα ενός δικτύου παρόμοιων εγκαταστάσεων σε πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης για την ανάπτυξη του οδικού τουρισμού.

Η μελέτη εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα του Οργανισμού Κωνσταντίνο Σταμάτη (περίοδος 1961-1962), σε συνεργασία με τους Δημ. Παυλάτο, πολιτικό μηχανικό και Γερ. Γαλιατσάτο, μηχανολόγο-ηλεκτρολόγο.

Το ξενοδοχείο (αρχικά διώροφο με δυναμικότητα 44 κλινών), που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, λειτούργησε το 1964, ενώ αργότερα προστέθηκε ένας ακόμη όροφος.

Το 1977 αγοράστηκε από τον Δήμο Δράμας, ενώ σήμερα λειτουργεί στην κατηγορία των 3* με δυναμικότητα 88 κλινών.

Οι φωτογραφίες του Ξενία είναι πριν και μετά την προσθήκη ορόφου.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.1.2023.


ΞΕΝΙΑ ΕΟΤ. ΔΡΑΜΑΣ Κατσιγιαννης πολη Δραμας χριστουγιεννιατικο χωριο Ονειρουπολη πλατεια Ελευθεριας, τουρισμος δημοσιο τουριστικο εργο ξενοδοχειο Ε.Ο.Τ. Μακεδονιας και Θρακης οδικος Μακεδονια και Θρακη αρχιτεκτονας Οργανισμος Σταματης 1961 1962 Παυλατος, πολιτικος μηχανικος Γαλιατσατος, μηχανολογος ηλεκτρολογος 1964, 1977 Δημος δραμας xenia drama
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ