Το αρχαίο λιμάνι της Λέρου με δομικό υλικό του οποίου εκτίσθη ο Άγιος Ισίδωρος - του Fr. DiPierro

Το αρχαίο λιμάνι της Λέρου
με δομικό υλικό του οποίου
εκτίσθη ο Άγιος Ισίδωρος

Του Frantsesko DiPierro

Στον γραφικό κόλπο της Γούρνας επάνω σε μια βραχονησίδα [στην Κόκκαλη] της νήσου Λέρου έχει κτιστεί το πανέμορφο ξωκκλήσι του Αγίου Ισιδώρου[1]! Μια μικρή νησίδα που έχει για φόντο το απέραντο γαλάζιο. Ενώθηκε με την κατ’ απέναντι κοντινή ακτή στην δεκαετία του 1960 με έναν στενό διάδρομο υποβασταζόμενο από πέτρες και μπετό.

Ένα κατάλευκο ξωκκλήσι στο οποίο κατά καιρούς τελούνται βαπτίσεις και γάμοι.

Όμως ελάτε να δούμε τι άλλο υπάρχει γύρω και επάνω σε αυτήν την όμορφη βραχονησίδα, που ίσως να διαφεύγει έως τώρα της προσοχής μας. Καθώς ανεβαίνουμε τα σκαλιά στο αριστερό μας χέρι υπάρχει κατά γης ένα τεράστιο λευκό πελεκητό μάρμαρο αφημένο και αυτό στην τύχη του.

Αυτό και πολλά άλλα που υπάρχουν στην γύρω περιοχή, ίσως να δηλώνουν την ύπαρξη ενός προγενέστερου αρχαίου ναού.

Στην ανατολική πλευρά της νησίδας μέσα στην θάλασσα σε κοντινή απόσταση και ορατά δια γυμνού οφθαλμού υπάρχουν τα θεμέλια ενός αρχαίου πύργου και ενός προστατευόμενου πετρόκτιστου Λιμένα.

Κατά τα λεγόμενα μιας καλής φίλης αρχαιολόγου από τον Καναδά που μας επισκέφθηκε το καλοκαίρι του 2022, πρέπει να ήταν το «Λιμάνι Πόρτα». Αυτή ήταν η πρώτη φορά που άκουσα κάτι τέτοιο από το στόμα μιας ειδικού. Ίσως είναι και το μοναδικό αρχαίο προστατευόμενο «λιμάνι πόρτα» που υπάρχει στο νησί σας μου είπε η Lana Radloff, Ph. D. Sessional Lecturer.

Τα λεγόμενα αυτής της φίλης καθηγήτριας αρχαιολόγου, βρήκα ότι τα στηρίζει ένας χάρτης του 1688[2], ο οποίος δείχνει αγκυροβολημένο ένα πλοίο της εποχής σε αυτό τον κόλπο.

Προφανώς οι πέτρες του αρχαίου πύργου καθώς και του «Λιμένα πόρτα» να χρησιμοποιήθηκαν για την στήριξη του διάδρομου, καθώς και στην ανέγερση της εκκλησίας του Αγ Ισιδώρου.

Εντός του ναού ο ιατρός και φίλος Ιωάννης Παΐσιος μου υπέδειξε μια μοναδική πανέμορφη αγιογραφία της γνωστής ανά το πανελλήνιο Ελεωνόρας Σταθοπούλου.[3]

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.2.2023.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] «Ο Ισίδωρος, κατάγονταν από την Αλεξάνδρεια και ήταν ναύτης του ρωμαϊκού στόλου, στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου (249-251 μ.Χ.). Καθ’ ον χρόνον η μοίρα του πλοίου του ναυλοχούσε στην νήσο Χίο, καταγγέλθηκε στον ναύαρχο Νουμέριο ότι ήταν χριστιανός. Αμέσως, ο Νουμέριος κάλεσε τον Ισίδωρο να εμφανισθεί ενώπιων του, ελπίζοντας ότι θα αρνηθεί την καταγγελία… Ύστερα από πολλά βασανιστήρια, ο Ισίδωρος αποκεφαλίσθηκε. Έγινε μάρτυς της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 14 Μαΐου…». - βλ. Γ. Λεκάκης "Τάματα και αναθήματα", 2000.

[2] Βλ. DAPPER Olfert «Naukeurige Beschryving der Eilanden in de Archipel der Middelantsche Zee, …, Cyprus, Rhodes, Kandien, Samos, Scio,…».

[3] «Η Ελεωνόρα Σταθοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε θέατρο στη Σχολή Καρόλου Κουν και στο Εθνικό. Έπαιξε στο θέατρο, τον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Πήρε δύο κρατικά βραβεία Α΄ γυναικείου ρόλου για τις ταινίες «1922» του Νίκου Κούνδουρου και «Ένας ήσυχος θάνατος» της Φρίντας Λιάππα. Λίγο αργότερα εγκατέλειψε την ηθοποιία για να ασχοληθεί με την αγιογραφία, τα εικαστικά, το ραδιόφωνο και το γράψιμο. Αγιογράφησε πολλά εκκλησάκια, έκανε δύο εκθέσεις στην γκαλερί "Αστρολάβος" και εξέδωσε τα βιβλία "Εκείνος, Barbara: διάλογος με μια περσόνα" (εκδ. Οδός Πανός) και "Καλό αίμα, κακό αίμα" (εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας)….».

αρχαιο λιμανι Λερου δομικο υλικο αγιος Ισιδωρος γραφικος κολπος Γουρνας γουρνα βραχονησιδα νησακι μικρονησι νησος Λερος ξωκκλησι Αγιου Ισιδωρου μικρονησιδα 1960 διαδρομος σκαλια λευκο πελεκητο μαρμαρο αρχαιος ναος θεμελια πυργος πετροκτιστος Λιμενας αρχαιολογος Καναδας Λιμην Πορτα χαρτης 1688 αγκυροβολιο πετρες δρομος εκκλησια αγιογραφια Σταθοπουλου Αλεξανδρεια ναυτης ρωμαικος στολος αυτοκρατορας Δεκιος 249 251 μΧ 3ος αιωνας πλοιο Χιος καταγγελια ναυαρχος Νουμεριος χριστιανος βασανιστηρια, αποκεφαλισμος μαρτυς μαρτυρας χριστιανικη χριστιανισμος 14 Μαιου μαιος νταπερ νταππερ DAPPER αρχιπλεγαος Archipel μεσογειος θαλασσα Middelantsche Zee, κυπρος Cyprus, ροδος Rhodes, καντια κρητη Kandien, σαμος Samos, Scio Αθηνα 1955 θεατρο Σχολη Κουν Εθνικο κινηματογραφος τηλεοραση κρατικο βραβειο γυναικειος ρολος ταινια 1922 Κουνδουρος ησυχος θανατος Λιαππα ηθοποιια ηθοποιος αγιογραφια, εικαστικα, ραδιοφωνο εκκλησακι Κοκκαλη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ