Αρχαίο ξίφος μήκους 2,3 μ. με μαιανδρική λεπίδα και ασπιδόσχημος καθρέπτης βρέθηκαν στην Ιαπωνία! - του Γ. Λεκάκη

Αρχαίο ξίφος, μήκους 2,3 μ.
με μαιανδρική λεπίδα
και ασπιδόσχημος καθρέπτης
βρέθηκαν στην Ιαπωνία!

Του Γιώργου Λεκάκη

Ο ταφικός τύμβος Tomio Maruyama, στην Νάρα, διαμέτρου 109 μ. είναι ο μεγαλύτερος στην Ιαπωνία. Χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. Πιστεύεται ότι ανήκε σε ένα σημαντικό πρόσωπο που υποστήριζε τους ηγεμόνες Yamato εκείνην την εποχή.

Μόλις προσφάτως

            ο μεγαλύτερος χάλκινος καθρέφτης

και

            το μεγαλύτερο σιδερένιο ξίφος τύπου «dako» στην Ιαπωνία

ανακαλύφθηκαν σε αυτόν τον ταφικό τύμβο. Οι ειδικοί λένε ότι οι δίδυμες νέες ανακαλύψεις από αυτόν τον Τύμβο, τον Νοέμβριο του 2022, μπορούν να χαρακτηριστούν ως «εθνικοί θησαυροί», με τον καθρέπτη σε σχήμα ασπίδας να είναι ο πρώτος του είδους του!

Το Ερευνητικό Κέντρο Θαμμένων Πολιτιστικών Αγαθών του Δήμου Nara, το οποίο ανασκάπτει και ερευνά την Tomiomaruyama kofun, και το Νομαρχιακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Nara της Kashihara, που βοηθά στην ανασκαφή, ανακοίνωσαν τις ανακαλύψεις στις 25 Ιανουαρίου 2023.

Το σπαθί των 2,3 μ. με μια μαιανδρική λεπίδα, είναι επίσης το μεγαλύτερο – έως τώρα - σιδερένιο ξίφος που κατασκευάσθηκε εκείνη την περίοδο στην Ανατολική Ασία!

Το ξίφος είναι το αρχαιότερο από τα σπαθιά ντάκο, τα οποία διακρίνονται για τα κυματιστά, φιδοειδή σχήματά τους, από τα οποία προκύπτει το όνομά τους. Ως ταφικά, περισσότερα από 80 άλλα ξίφη ντάκο έχουν ανακαλυφθεί σε όλην την Ιαπωνία.

Το σπαθί με την θήκη και την λαβή του μαζί, είχε μήκος 2,6 μ. - 85 εκατ. περισσότερα από το μακρύτερο σπαθί ντάκο που είχε ανακαλυφθεί έως τώρα!

Ο καθρέφτης σε σχήμα ασπίδας έχει μήκος 64 εκατ., πλάτος 31 εκατ. και βάρος 5,7 κιλά. Συνήθως, οι χάλκινοι καθρέπτες που βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους είναι στρογγυλοί, αλλά αυτός έχει σχήμα ασπίδας.

Τα σχέδια στην επιφάνεια του καθρέπτη είναι των κοινών καθρεπτών τύπου «daryu», με ευφάνταστα πλάσματα, τα οποία έχουν βρεθεί κυρίως στην δυτική Ιαπωνία.

 «Αυτές οι ανακαλύψεις δείχνουν ότι η τεχνολογία της περιόδου Kofun (300 - 710 μ.Χ.) είναι πέρα από ό,τι είχαμε φανταστεί και είναι αριστουργήματα μεταλλοτεχνίας εκείνης της περιόδου», εδήλωσε ο κ. Kosaku Okabayashi, αναπληρωτής διευθυντής του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Νομαρχίας Nara. Κασιχάρα.

Ο καθρέφτης και οι ασπίδες θεωρούνται στην Ιαπωνία εργαλεία για την προστασία των νεκρών από τα κακά πνεύματα. Το ξίφος πιστεύεται ότι έχει μεγεθυνθεί για να αυξήσει την δύναμη του νεκρού και η πιθανότητα χρήσης του ως εργαλείο μάχης είναι μικρή, είπαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τον κ. Naohiro Toyoshima, καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Nara, το τελετουργικό ξίφος και ο καθρέπτης σε σχήμα ασπίδας μπορεί να υποδηλώνουν ότι το άτομο εμπλέκεται σε στρατιωτικά και τελετουργικά θέματα.

ΠΗΓΗ: «National treasure-class mirror, sword found in 4th-century tomb in Japan», KYODO NEWS, 25.1.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.1.2023.

Αρχαιο ξιφος σπαθι μαιανδρικη λεπιδα μαιανδρος ασπιδοσχημος καθρεπτης Ιαπωνια ασπιδα ασπις ταφικος τυμβος τομιο μαρουγιαμα Tomio Maruyama, Ναρα, μεγαλυτερος 4ος αιωνας μΧ ηγεμονας γιαματο Yamato nara μεγαλυτερο αρχαιοτερο ασπιδοσχημα ασπιδοσχημο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ