Η γυμναστική και το ευ ζην των αρχαίων Ελλήνων – Η ανδρεία, η αρμονία και το κάλλος – του Αλ. Καρρά

Η γυμναστική και το ευ ζην
των αρχαίων Ελλήνων
– Η ανδρεία, η αρμονία και το κάλλος

O εκδότης και συγγραφέας Αλέξανδρος Θ. Καρράς μέσα από το βιβλίο «Η γυμναστική και το ευ ζην των αρχαίων Ελλήνων – Η ανδρεία, η αρμονία και το κάλλος», αναδεικνύει τη σύνδεση της θρησκείας των Ελλήνων με τους αθλητικούς αγώνες τους, καθώς και την αρχαιοελληνική παιδεία που στηριζόταν στην ρώμη του σώματος, μέσω της άθλησης, και την αρμονία της ψυχής μέσω της μουσικής. Το έργο περιέχει πλήθος πηγών από την αρχαία ελληνική γραμματεία με υποσημειώσεις από το αρχαίο κείμενο.

ΔΕΙΤΕ την ομιλία του Γ. Λεκάκη

"Το ευ ζην στην αρχαία Αμοργό".

«Η γυμναστική γεννήθηκε μαζί με τον άνθρωπο»

Φιλόστρατος.

Εν τέλει, πόσο αντιλαμβάνεται ο σύγχρονος κόσμος τη σημασία της ρήσης «νους υγιής εν σώματι υγιεί»; Η ρήση ήταν λατινική: «Mens sana in corpore sano». Άνηκε στον σατυρικό ποιητή Γιουβενάλη (55 - 135 μ.Χ) κι είναι πασίγνωστη. Την εν λόγω αντίληψη όμως την δίδαξαν οι Έλληνες πολλούς αιώνες πριν εμφανιστούν οι Λατίνοι. 

Στην εν λόγω έκδοση όλες οι πηγές και οι αναφορές της αρχαίας γραμματείας, ταξινομημένες και συνδυασμένες σε θεματικές ενότητες. Το έργο αυτό αποτελεί μια προσπάθεια που στόχο έχει να φέρει σε επαφή τον σύγχρονο μελετητή της αρχαιότητας, τον αθλητή ή τον ασκούμενο με το πνεύμα των Ελλήνων για την εκγύμναση και την σωματική και ψυχική υγεία. Οι πληροφορίες που μας προσφέρονται μέσα από τα έργα των αρχαίων συγγραφέων είναι διάχυτες σε πολλά από αυτά και καθιστούν δύσκολη την διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης άποψης. Ο συνδυασμός όλων αυτών των πηγών σχηματίζουν ένα ψηφιδωτό γνώσεως που τα κομμάτια του είχαν διασκορπιστεί. 

Το βιβλίο αυτό εύχομαι να χρησιμεύσει σαν τον μίτο της Αριάδνης και να οδηγήσει τον αναγνώστη έξω από τον λαβύρινθο του τέρατος που καταπίνει τη ζωτικότητα της νειότης.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έκτωρ.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.2.2023.

γυμναστικη ευ ζην αρχαιοι Ελληνες ανδρεια, αρμονια καλλος Καρρας εκδοτης συγγραφεας βιβλιο θρησκεια Ελληνων αθλητικοι αγωνες αρχαιοελληνικη παιδεια ρωμη σωμα αθληση αρμονια ψυχη μουσικη αρχαια ελληνικη γραμματεια αρχαιο κειμενο ανθρωπος, Φιλοστρατος νους υγιης εν σωματι υγιει ρηση λατινικη Mens sana in corpore sano σατυρικος ποιητης σατυρα Γιουβεναλης 55 135 μΧ 1ος 2ος αιωνας αντιληψη Λατινοι εκδοση αθλητης ασκηση ασκουμενος πνευμα εκγυμναση γυμναση σωματικη και ψυχικη υγεια ζωτικοτητα νειοτη εκδοσεις
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ