Συλλογή από 77 κλεμμένα κοσμήματα στέμματος επαναπατρίστηκαν στην Καμπότζη! - του Γ. Λεκάκη

Συλλογή από 77 κλεμμένα κοσμήματα στέμματος
επαναπατρίστηκαν στην Καμπότζη!

Του Γιώργου Λεκάκη

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά… 77 λεηλατημένα κοσμήματα επαναπατρίσθηκαν στην Καμπότζη, από το Λονδίνο, από την οικογένεια ενός νεκρού έμπορου αρχαιοτήτων, τον Douglas Latchford... Ο Λάτσφορντ πέθανε το 2020 ενώ περίμενε την δίκη του στις ΗΠΑ. Η οικογένειά του υποσχέθηκε να επιστρέψει τα κλεμμένα της συλλογής του στην Καμπότζη μετά τον θάνατό του…

Ο υπουργός Πολιτισμού της Καμπότζης, Phoeurng Sackona, είπε ότι η συλλογή περιλαμβάνει κορώνες, περιδέραια, βραχιόλια, ζώνες, ενώτια / σκουλαρίκια και φυλακτά, που χρονολογούνται στην περίοδο Angkorian, από τον 9ο έως τον 14ο αιώνα μ.Χ.

Ένα από τα στέμματα μπορεί να χρονολογείται στον 7ο αιώνα.

Από τα επαναπατρισθέντα κλεμμένα τέχνεργα στην Καμπότζη.
Εκτός από τον ρόδακα (αριστερά),
στην παράδοσή της υπάρχει και η τρίαινα
(ΔΕΙΤΕ το ΕΔΩ),
κ.ά. ελληνικής προελεύσεως...

Η αρχαιολόγος Sonetra Seng μελετά κοσμήματα Angkorian μέσω των γλυπτών στο Angkor Wat[1], ένα συγκρότημα ναών που κατασκευάσθηκε για πρώτη φορά από την Αυτοκρατορία των Χμερ τον 12ο αιώνα. Αναγνώρισε μερικά από τα κομμάτια που επαναπατρίσθηκαν.

«Τα κοσμήματα αποδεικνύουν αυτό που υπήρχε στα γλυπτά και αυτό που φημολογείται είναι πραγματικά αληθινό», είπε. «Η Καμπότζη ήταν πραγματικά, πολύ πλούσια στο παρελθόν».

Τα κοσμήματα που επαναπατρίστηκαν θα εκτεθούν στην Πνομ Πενχ καθώς οι ερευνητές εργάζονται για να προσδιορίσουν πού ανακαλύφθηκε το κάθε κομμάτι και από πού εκλάπη…

ΠΗΓΗ: C. Hatton «Cambodia: Stolen Angkorian crown jewellery resurfaces in London», BBC News, 20.2.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 21.2.2023.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Πρόκειται για το μεγαλύτερο σωζόμενο θρησκευτικό μνημείο στον κόσμο! Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1122 ως αφιέρωση στον θεό Βισνού, των ινδουιστών, αν και μετετράπη σε βουδιστικό ναό δεκαετίες αργότερα. Το Angkor Wat λεηλατήθηκε βαρύτατα πρώτα κατά την γαλλική αποικιακή περίοδο, από τους Γάλλους. Πολλοί δε άλλοι από τους άλλους ναούς της Καμπότζης λεηλατήθηκαν κατά την διάρκεια της εποχής των Ερυθρών Χμερ, την δεκαετία του 1970 και της αναταραχής που συνεχίσθηκε για δεκαετίες. Σήμερα είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Συλλογη κλεμμενα κοσμηματα στεμμα επαναπατρισμος Καμποτζη λεηλατημενα κοσμημα λεηλασια επιστροφη Λονδινο, εμπορος αρχαιοτητων, αρχαιοτητες Latchford Λατσφορντ 2020 δικη ΗΠΑ κλοπη υπουργος Πολιτισμου συλλεκτης κορωνα, περιδεραιο, βραχιολι, ζωνη, ενωτια / σκουλαρικια φυλακτο, περιοδος ανγκοριαν Angkorian, 9ος 14ος αιωνας μΧ στεμματα 7ος αρχαιολογος γλυπτο ανγκορ βατ Angkor Wat συγκροτημα ναων ναικο ναος Αυτοκρατορια των Χμερ 12ος γλυπτα εκθεση στην Πνομ Πενχ μεγαλυτερο σωζομενο θρησκευτικο μνημειο 1122 αφιερωση θεος Βισνου ινδουισμος βουδισμος γαλλικη αποικιακη αποικια Γαλλοι γαλλια ναοι εποχη Ερυθροι 1970 αναταραχη Μνημειο Παγκοσμιας πολιτιστικης Κληρονομιας ουνεσκο Unesco ροδακας εξι 6 πεταλα τριαινα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ