Σκελετός 3.000 χρόνων βρέθηκε στην αρχαία Θράκη - του Γ. Λεκάκη

Σκελετός 3.000 χρόνων
βρέθηκε στην αρχαία Θράκη

Του Γιώργου Λεκάκη

Ένας σκελετός 3.000 χρόνων ευρέθη στο Draguseni(*) στην επαρχία Botosani, στην Ανατολική Ρουμανία, τότε αρχαία Θράκη, σε έναν τύμβο που κάποτε αποδόθηκε στον «πολιτισμό Yamnaya».

Η κ. Ad. Kovacs από το Μουσείο της Botosani είπε ότι αυτή και οι συνάδελφοί της από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Ιασίου, το Πανεπιστήμιο της Σιλεσίας στην Οπάβα, και το Μουσείο της Σιλεσίας στην Τσεχική Δημοκρατία, έχουν ερευνήσει την περιοχή και τους δύο μεγάλους τύμβους στην τοποθεσία, οι οποίοι είχαν υποστεί ζημιές από την γεωργικη καλλιέργεια.

Ίχνη κόκκινης ώχρας έχουν βρεθεί στο κεφάλι και τα πόδια του σκελετού. Πιστεύεται ότι σχετίζεται με ένα τελετουργικό σχετικό με την αναγέννηση, το αίμα και την μετά θάνατον ζωή, εξήγησε η κ. Kovacs.

«Η θέση του σώματος είναι “κουλουριασμένη”», πρόσθεσε. «Αρχικά, τοποθετήθηκε με την πλάτη προς τον τοίχο, με τα γόνατα φερμένα στο στήθος, υποδηλώνοντας μια θέση εμβρύου. Αυτή η θέση του μωρού επίσης αντιπροσωπεύει την επιστροφή στην γη μέσω μιας μελλοντικής γέννησης». Περαιτέρω μελέτη των οστών θα προσπαθήσει να καθορίσει την ηλικία, το φύλο και την διατροφή του νεκρού.

(*) Υπάρχουν 7 πόλεις και χωριά με αυτό το όνομα (5 στην Ρουμανία και δυο στην Μολδαβία)! Πλην της αναφερομένης, λοιπόν:  στο Γαλάζιο (Galati), στο Ιάσιον (Iasi), στην  Suceava, στο Turulung του Satu Mare και στην Μολδαβία: στην Bobeica του  Hincesti και στο Radeni του Straseni.

ΠΗΓΗ: R. Dumitrescu «3,000-year-old human skeleton found in Romanian archaeological site», Romania Insider. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.12.2023.

Σκελετος 3.000 χρονια πριν 1000 πΧ αρχαια Θρακη, ντραγκουσενι δραγουσενι Draguseni επαρχια μποτοσανι βοτοσανι Botosani, Ανατολικη Ρουμανια, Θρακη, τυμβος πολιτισμος Γιαμναγια Yamnaya Μουσειο Αρχαιολογικο Ινστιτουτο Ιασιου, Σιλεσιας Οπαβα, Σιλεσια Τσεχικη Δημοκρατια, τσεχια τυμβοι ζημια γεωργικη καλλιεργεια γεωργια κοκκινη ωχρα κεφαλι ποδια τελετουργια αναγεννηση, αιμα μετα θανατον ζωη, σωμα κουλουριασμενη πλατη γονατα στηθος, εμβρυο εμβρυακη εμβρυικη θεση σταση μωρο επιστροφη γη μελλοντικη γεννηση οστα νεκρο 3,000 year old human skeleton Romanian archaeological site Romania Drăguşeni, Botoşani county, Iaşi, Opava ανασταση Γαλαζιο Galați, Ιασιον ιασιο Iași, σουκεαβα σουτσεαβα Suceava, τουρουλουνγκ Turulung σατου μαρε Satu Mare Μολδαβια: βοβεικα μπομπεικα Bobeica χινκεστι Hînceşti ραντενι ραδενι Rădeni στρασενι Străşeni
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ