Τα ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ του ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ σε ένα διαδραστικό θεατρικό ντοκυμανταίρ της Μ. Λαμπίρη

Τα ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ
του ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ
σε ένα διαδραστικό
θεατρικό ντοκυμανταίρ
της Μ. Λαμπίρη

Ένα Διαδραστικό Θεατρικό Ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Λαμπίρη.

Σε διανομή της NEW STAR από 30 Μαρτίου στο STUDIO new star art cinema.

Ένα καινοτόμο καλλιτεχνικό και ερευνητικό εγχείρημα.

Η ιστορική αφήγηση που υπαγόρευσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στον Γεώργιο Τερτσέτη.

Η κορυφαία και σημαντικότερη προσωπική μαρτυρία για την Επανάσταση του ’21.

«Ὁ κόσμος μᾶς ἔλεγε τρελλούς.

Ἡμεῖς, ἂν δὲν εἴμεθα τρελλοί, δὲν ἐκάναμεν τὴν ἐπανάστασιν».

Trailer

ΣΥΝΟΨΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Η σκηνοθέτις, σε συνεργασία µε την ερευνητική και καλλιτεχνική της ομάδα, παρουσιάζει σε μορφή ντοκιμαντέρ στο θέατρο την ιστορική αφήγηση που υπαγόρευσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στον Γεώργιο Τερτσέτη με τίτλο: Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836 και δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό του. Η παράσταση στηρίζεται σε νέες τεχνικές μουσικής διάδρασης και ηχοτοπία µε τη χρήση νέων τεχνολογιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κείμενο αυτό, αναμφισβήτητα η κορυφαία και σημαντικότερη προσωπική μαρτυρία για την Επανάσταση του ‘21 μεταφέρεται για πρώτη φορά στο θέατρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Η σκηνική αφήγηση τοποθετεί τον οπλαρχηγό, σύμβολο της Ελληνικής Επανάστασης, σε ένα ιδιότυπο, νοητό, ιστορικό μουσείο, ως ένα ζωντανό και παρόν «έκθεμα». Με επίκεντρο τη θεατροποιηµένη μορφή του λόγου του Κολοκοτρώνη, η παράσταση αφηγείται τη ζωή και τα πεπραγμένα του, ενώ ταυτόχρονα η αφήγηση πλαισιώνεται µε ηχοτοπία, ζωντανή μουσική, video art και live filming με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, σε ένα συνεχή διάλογο ανάμεσα στο ιστορικό παρελθόν, τη μνήμη και την πρόσληψή του στο παρόν.

Στη σκηνή ο εξαίρετος ηθοποιός Μάνος Βακούσης υποδύεται τον Κολοκοτρώνη την ιστορική στιγμή της υπαγόρευσης των απομνημονευμάτων ενώ παράλληλα οι Ευγενία Αποστόλου και Σοφία Λιάκου παρατηρούν και συμμετέχουν ως σύγχρονες ερευνήτριες την εξέλιξη της αφήγησης σε διαρκή κίνηση μέσα στα πολλαπλά επίπεδα του ιστορικού χρόνου. Η Μίνα Τσάµου παίζει ζωντανά κλαρινέτο.

Σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Μαριάννας Λαµπίρη µε τη σύμπραξη του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας (LABmat) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με επιστημονική υπεύθυνη την Πρόεδρο του Τμήματος, Καθηγήτρια Μουσικής Τεχνολογίας Αναστασία Γεωργάκη.

Το έργο υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) στο πλαίσιο της 1ης Προκήρυξης της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» - «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σύλληψη-σκηνοθεσία: Μαριάννα Λαμπίρη.

Σκηνοθεσία κινηματογράφησης - μοντάζ - μιξάζ: Δημήτρης Παντελιάς.

Ερμηνεύουν: Μάνος Βακούσης, Ευγενία Αποστόλου, Σοφία Λιάκου, Μίνα Τσάμου.

Διευθυντής φωτογραφίας: Κωστής Παπαναστασάτος.

Επεξεργασία εικόνας: 235.

Color grading: Σάκης Μπουζάνης.

ΠΗΓΗ: cine NEW STAR, τηλ: 210-86.40.054 – 210-82.20.008 – 210-86.40.017, e-mail: newstarcine@gmail.com. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.3.2023.

ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ διαδραστικο θεατρικο ντοκιμαντερ Λαμπιρη ντοκυμανταιρ ιστορικη αφηγηση Τερτσετης προσωπικη μαρτυρια Επανασταση 1821 τρελλος τρελλοι τρελος τρελοι 1770 1836 θανατος πρωτη φορα οπλαρχηγος, συμβολο Ελληνικη ηθοποιος Βακουσης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ