Ο στρατηγός Αθ. Χρυσοχόου που επί Κατοχής, αντιμετώπισε με επιτυχία Βούλγαρους και Ρουμάνους, που σκόπευαν στην απόσπαση εδαφών της Μακεδονίας μας - Η αλήθεια πονά- του Γ. Κουριαννίδη

Ο στρατηγός Αθ. Χρυσοχόου

που επί Κατοχής, αντιμετώπισε με επιτυχία

Βούλγαρους και Ρουμάνους,

που σκόπευαν στην απόσπαση εδαφών

της Μακεδονίας μας

Η αλήθεια πονά


Του Γιάννη Χ. Κουριαννίδηendohora@yahoo.gr
δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική»


Για την μορφή του στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου(*) έχουμε ξαναγράψει. Η Ιστορία έχει αποτυπώσει την προσφορά του στην πατρίδα σε καιρούς δύσκολους, όταν κατά την διάρκεια της Κατοχής, ως Γενικός Επιθεωρητής Νομαρχιών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας αντιμετώπισε με επιτυχία την προπαγάνδα των Βουλγάρων και των Ρουμάνων και τις αποσχιστικές ενέργειές τους, που σκόπευαν στην απόσπαση εδαφών της Μακεδονίας μας. Η όλη του εθνική προσφορά, διακινδυνεύοντας τη ζωή του και σε συνεργασία με αντιστασιακές οργανώσεις, έγινε απόπειρα να σπιλωθεί πριν μερικά χρόνια, όταν αποκαθηλώθηκε το όνομά του από οδό της Θεσσαλονίκης, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί Διοικήσεως Μπουτάρη, η οποία τελικώς ακυρώθηκε δικαστικά, μετά από προσφυγή των παιδιών του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΑΤΟΧΗ στα βιβλία του Γ. Λεκάκη, ΕΔΩ.

Ο στρατηγός Αθανάσιος Χρυσοχόου.

Την περασμένη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023, ζήσαμε κάτι πρωτοφανές στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης. Οι άνθρωποι, εξ αιτίας των οποίων δημιουργήθηκε το όλο θέμα, που σπίλωσαν τη μνήμη του αειμνήστου στρατηγού κατηγορώντας τον ως δωσίλογο, συνεργάτη των Γερμανών και συμμέτοχο στην εξόντωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, αυτοί που ουσιαστικά καθοδήγησαν την πλειοψηφία των τότε δημοτικών συμβούλων να λάβουν αυτή την ντροπιαστική απόφαση, και αφού αντιλήφθηκαν πως χάνουν το παιχνίδι εντυπώσεων, κυριαρχεί η ιστορική αλήθεια και καλούνται τώρα να καταβάλουν και αποζημιώσεις στους συγγενείς του στρατηγού λόγω των αγωγών που τους ασκήθηκαν, ήρθαν και ζήτησαν συμπαράσταση από το Δ.Σ. προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δίκη εναντίον τους! Καλούν δηλαδή το όργανο που εξέθεσαν με τις πράξεις τους, να τους στηρίξει με ένα ψήφισμα που θα το εκθέσει για άλλη μία φορά.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η οικογένεια Χρυσοχόου, σε ενημερωτική επιστολή της προς τους δημοτικούς συμβούλους της Θεσσαλονίκης, «για πέντε και πλέον χρόνια, το όνομα του πατέρα μας και κατ’ επέκταση της οικογένειάς του, ταυτίστηκε με τα εγκλήματα του ναζισμού κατά τη διάρκεια της κατοχής. 

Ειδικότερα, μέσω της μετονομασίας της οδού, επιχειρήθηκε η ταύτιση του πατέρα μας με τον αφανισμό των 60.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης. 

Η ταύτιση αυτή δεν προέκυψε από κανένα ιστορικό στοιχείο, αλλά από την εμμονή τους να πλήξουν 70 χρόνια μετά τον ιδεολογικό τους αντίπαλο, τον αντικομουνιστή Αθανάσιο Χρυσοχόου, διαστρεβλώνοντας τη δράση του κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και αποσιωπώντας την αναγνωρισμένη αντιστασιακή του δράση. 

Για να πετύχουν τον στόχο τους, δεν δίστασαν να του αποδώσουν, με ρητορική μίσους, φρικιαστικές ιδιότητες και πράξεις. Γίναμε πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες, το περιεχόμενο των οποίων αναπαραγόταν στη συνέχεια στο διαδίκτυο, με συνέπεια ο πατέρας μας να καταχωριστεί στη συλλογική συνείδηση, ως οπαδός της ναζιστικής ιδεολογίας και υπεύθυνος για τον αφανισμό 60.000 Εβραίων συμπολιτών μας. 

Οι ίδιοι διατηρούν για τον εαυτό τους το “δικαίωμα” να υβρίζουν, να συκοφαντούν και να σπιλώνουν την μνήμη του πατέρα μας, αλλά δεν αναγνωρίζουν σε εμάς το δικαίωμα της άμυνας απέναντι στην παράνομη συμπεριφορά τους.

Σήμερα, μετά την αμετάκλητη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, οι υβριστές μας αντί να ζητήσουν συγγνώμη, αμφισβητούν την δικαστική απόφαση και με προτάσεις ψηφισμάτων προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι είναι εκείνοι τα θύματα και όχι εμείς, που εδώ και πέντε και πλέον χρόνια δεχόμαστε ακραίες συκοφαντικές και υβριστικές επιθέσεις μίσους».

Δυστυχώς, η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης επέλεξε να συμπαρασταθεί εμμέσως στο απαράδεκτο αυτό ψήφισμα, καθοδηγώντας την πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων της να ψηφίσουν… λευκό (κάποιοι μάλιστα το υπερψήφισαν!), με αποτέλεσμα αυτό τελικά να εγκριθεί κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ. αφού μόνον δύο δημοτικοί σύμβουλοι το καταψηφίσαμε. Για μία ακόμη φορά το θεσμικό αυτό όργανο δεν στάθηκε στο ύψος του. Αυτή τη φορά όμως δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία. Όλοι γνώριζαν την αλήθεια…

ΠΗΓΗ: εφημ. «Δημοκρατία», 15.3.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 16.3.2023.


(*) Ο Αθανάσιος Χρυσοχόου-Ρίγγας ήταν Έλλην ανώτατος αξιωματικός του Ιππικού, με σημαντική προσφορά στους εθνικούς αγώνες, συγγραφέας, που γεννήθηκε το 1890, στο χωριό Πράμαντα, τότε Άρτας (σήμερα Ιωαννίνων), στην Ήπειρο και πέθανε το 1967 στην Αθήνα. Ο πατέρας του, Ιωάννης Χρυσοχόου-Ρίγγας, ήταν ιατρός στα Πράμαντα με καταγωγή από το Χαλίκι Ασπροποτάμου Τρικκάλων,

Κουριαννιδης, Θεσσαλονικη στρατηγος Χρυσοχοου Κατοχη Γενικος Επιθεωρητης Νομαρχιων Κεντρικης και Δυτικης Μακεδονιας προπαγανδα Βουλγαρια Ρουμανια αποσχιση αποσπαση εδαφων Μακεδονια εθνικη αντισταση οδος Μπουταρης, δωσιλογος, δοσιλογος συνεργατης Γερμανια εξοντωση εβραιοι Θεσσαλονικης, εγκλημα ναζισμος μετονομασια εβραιος αντικομουνιστης γερμανικη ναζι αμετακλητη αποφαση Διοικητικο Εφετειο Θεσσαλονικης, συκοφαντια ψηφισμα, δημος Ριγγας ελλην ανωτατος αξιωματικος Ιππικο εθνικοι αγωνες, συγγραφεας, 1890, χωριο Πραμαντα αρτας αρτης αρτα Ιωαννινων ηπειρος 1967 ιατρος γιατρος Χαλικι Ασπροποταμου Τρικκαλων Ασπροποταμος Τρικαλων τρικαλα τρικκαλα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ