ΦΑΟΥΣΤ: Μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών

ΦΑΟΥΣΤ:
Μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου
όλων των εποχών

ΦΑΟΥΣΤ /  FAUST

(A German Folktale) 1926

 

Ένα αριστουργηματικό δείγμα της κινηματογραφικής τέχνης.

Το αποκορύφωμα της καλλιτεχνικής του καριέρας του Μούρναου.

Μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών.

Μια από τις κλασσικές ταινίες του βωβού κινηματογράφου.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: FW Murnau

Σενάριο: Hans Kyser, βασισμένο στο δημοφιλέστερο έργο του Γκαίτε

Παραγωγή: Έριχ Πόμερ

Πρωταγωνιστούν: Gösta Ekman, Emil Jannings, Camilla Horn, Wilhelm Dieterle, Frida Richard Yvette Guilbert,

Κινηματογραφία Καρλ Χόφμαν

Μουσική: Werner Richard Heymann (στην πρεμιέρα)

Ημερομηνίες κυκλοφορίας: 14.10.1926 (Βερολίνο, Γερμανία), 5.12.1926 (ΗΠΑ)

Διάρκεια: 106 λεπτά

Χώρα: Δημοκρατία της Βαϊμάρης

Γλώσσες: Βωβή ταινία, Γερμανικοί μεσότιτλοι

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Διάβολος διασπείρει μια πανούκλα στο χωριό όπου ζει ο Φάουστ, ένας ηλικιωμένος αλχημιστής. Αν και προσεύχεται να σταματήσει ο θάνατος και η πείνα, τίποτα δε γινεται. Απογοητευμένος, ο Φάουστ ρίχνει στη φωτιά τα βιβλία αλχημείας του και μετά και τη Βίβλο.

 Ένα βιβλίο ανοίγει, που δείχνει πώς να έχει κάποιος δύναμη και δόξα κάνοντας μια συμφωνία με τον Διάβολο. Πηγαίνει σε ένα σταυροδρόμι όπως περιγράφεται στη διαδικασία του βιβλίου και επικαλείται τις δυνάμεις του κακού.

 Όταν ο Mephisto εμφανίζεται στην άκρη του δρόμου, παρακινεί τον Faust να κάνει μια δοκιμαστική, 24ωρη συμφωνία με τον Διάβολο. Ο Φάουστ θα έχει την υπηρεσία τον Μεφίστο μέχρι να τελειώσει η άμμος σε μια κλεψύδρα, όποτε και ο Διάβολος θα ακυρώσει το σύμφωνο.

Στην αρχή, ο Φάουστ χρησιμοποιεί τη νέα του δύναμη για να βοηθήσει τους ανθρώπους του χωριού, αλλά τον αποφεύγουν όταν ανακαλύπτουν ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει έναν σταυρό. Τον λιθοβολούν και βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι του.

Στη συνέχεια, ο Φάουστ κάνει μια περαιτέρω συμφωνία με τον Μεφίστο, ο οποίος δίνει στον Φάουστ πίσω τη νιότη του και του προσφέρει επίγειες απολαύσεις και ένα βασίλειο, σε αντάλλαγμα για την αθάνατη ψυχή του. Ο Μεφίστο δελεάζει τον Φάουστ με το όραμα μιας όμορφης γυναίκας.

Έπειτα τον πηγαίνει σε ένα γαμήλιο γλέντι στην Πάρμα, για να συναντήσει το θέμα του οράματός του, μια Ιταλίδα Δούκισσα. Ο Φάουστ φεύγει μαζί της, αφήνοντας τον Διάβολο να σκοτώσει τον γαμπρό της. Την ώρα που ο Φάουστ της κάνει έρωτα, η άμμος τελειώνει. Είναι υποχρεωμένος να σφραγίσει μόνιμα τη συμφωνία για να συνεχίσει να ζει έρωτες.

Ο Φάουστ σύντομα κουράζεται από την ακολασία και λαχταρά το «Σπίτι». Εδώ ο Φάουστ ερωτεύεται ένα αθώο κορίτσι, την Γκρέτσεν, η οποία γοητεύεται να αγαπήσει τον Φάουστ από μια χρυσή αλυσίδα που άφησε ο Διάβολος.

Ο Φάουστ έρχεται στο δωμάτιο της Γκρέτσεν. Ο Διάβολος ξεσηκώνει τη μητέρα που τους βλέπει και πέφτει νεκρή από το σοκ. Στη συνέχεια, ο Διάβολος υποκινεί τον αδερφό της στρατιώτη, Βαλεντίν, να τρέξει σπίτι για να πιάσει τον εραστή της. Ο Βαλεντίν και ο Φάουστ δίνουν μονομαχία. Ο Διάβολος επεμβαίνει και μαχαιρώνει πισώπλατα τον Βαλεντίν. Στη συνέχεια, γυρίζει στην πόλη φωνάζοντας «δολοφονία». Ο Φάουστ και ο Μεφίστο φεύγουν στην πλάτη ενός κολασμένου άλογου.

Ο Βαλεντίν καταδικάζει τον Φάουστ για τον φόνο του και την αδερφή του ως πόρνη στην ετοιμοθάνατη ανάσα του. Τη βάζουν στις μετοχές και υποβάλλονται σε κοροϊδίες. Το κορίτσι έχει ένα παιδί (από τον Φάουστ) και καταλήγει στους δρόμους.

Σε μια χιονοθύελλα βλέπει ένα όραμα μιας ζεστής κούνιας και ξαπλώνει το παιδί της στο χιόνι, όπου το παιδί πεθαίνει από την έκθεση. Οι στρατιώτες τη βρίσκουν και την στέλνουν στον δολοφόνο. Ο Φάουστ βλέπει τι συμβαίνει και απαιτεί από τον Μεφίστο να τον πάει εκεί. Ο Φάουστ φτάνει ακριβώς τη στιγμή που έχει ανάψει η φωτιά για να κάψει τον εραστή του. Ο Φάουστ εύχεται να μην είχε ζητήσει ποτέ να επιστρέψει τα νιάτα του. Ο Μεφίστο σπάει τον καθρέφτη με την αντανάκλαση του Φάουστ και χάνει τα νειάτα του. Τρέχει μέσα από τον συγκεντρωμένο όχλο προς την Γκρέτσεν. και είναι σαν γέρος που ο Φάουστ ρίχνεται στη φωτιά για να είναι με την αγαπημένη του.

Η Γκρέτσεν αναγνωρίζει τον Φάουστ και τον βλέπει ξανά στην καρδιά της ως νεαρό καθώς η φωτιά τους κατατρώει μαζί. Τα πνεύματά τους ανεβαίνουν στους ουρανούς. Ο άγγελος αποκαλύπτει στον Mephisto ότι έχασε το στοίχημα επειδή η Αγάπη έχει θριαμβεύσει πάνω από όλα.

ΠΗΓΗ: NEW STAR STUDIO, τηλ: 210-8640054 – 210-8220008 – 210-8640017, e-mail: newstarcine@gmail.com. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

 

ΦΑΟΥΣΤ ταινια τρομου FAUST 1926 αριστουργημα κινηματογραφικη τεχνη καλλιτεχνια γκαιτε Μουρναου κλασσικη βουβος βωβος κινηματογραφος κυσερ κυζερ κιζερ κυζερ Kyser Πομερ κινηματογραφια χειμαν χειμανν Βερολινο, Γερμανια Δημοκρατια της Βαιμαρης βαιμαρη Βωβη Διαβολος πανουκλα αλχημιστης προσευχη θανατος πεινα, φωτια βιβλια αλχημεια Βιβλος αγια γραφη βιβλιο καψιμο συμφωνια σταυροδρομι δυναμη δυναμεις του κακου κακο μεφιστο Mephisto δοκιμαστικη 24ωρη Διαολος υπηρεσια αμμος κλεψυδρα, συμφωνο ανθρωπος σταυρος λιθοβολισμος καταφυγιο νιοτη νειοτη νεοτης επιγεια απολαυση βασιλειο, ανταλλαγμα αθανατη ψυχη δελεαρ οραμα ομορφη γυναικα ομορφια γαμος γαμηλιο γλεντι Παρμα, Ιταλιδα Δουκισσα ερωτας, ερωτες ακολασια Σπιτι αθωο κοριτσι, Γκρετσεν, γοητεια αγαπη χρυση αλυσιδα νεοτητα μητερα στρατιωτης Βαλεντιν, εραστης μονομαχια μαχαιρωμα μαχαιρι πισωπλατα δολοφονια κολασμενο αλογο φονος πορνη ετοιμοθανατη ανασα μετοχη κοροιδια παιδι χιονοθεελλα χιονι κουνια εκθεση στρατιωτες δολοφονος φωτια νιατα νειατα καθρεφτης καθρεπτης αντανακλαση οχλος γερος αγαπημενη καρδια νεαρος πνευμα ουρανος αγγελος στοιχημα θριαμβος Γερμανικος εξπρεσιονισμος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ