Επικίνδυνα «παιγνίδια» στην Θράκη - του Γ. Χ. Κουριαννίδη

Επικίνδυνα «παιγνίδια»
στην Θράκη

Του Γιάννη Χ. Κουριαννίδηendohora@yahoo.gr

δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική»

Το 2010 έληξε η δημαρχία του τελευταίου χριστιανού δημάρχου στον Δήμο Ιάσμου του νομού Ροδόπης. Από το 2011 και μέχρι σήμερα ο δήμαρχος είναι μουσουλμάνος. Και αυτό είναι κάτι που δεν συνέβη λόγω της υπογεννητικότητας των χριστιανών στην επικράτεια τού τότε Δήμου Ιάσμου, αλλά λόγω του επανακαθορισμού των διοικητικών του ορίων, σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», που είχε εμπνευστεί και εφαρμόσει η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» ο Δήμος, ενώ είχε τότε πληθυσμιακή υπεροχή του χριστιανικού στοιχείου, συμπεριέλαβε στα όριά του και τη σημερινή Δημοτική Ενότητα του Σώστη, με τα 15 χωριά της στα οποία κυριαρχούσαν οι μουσουλμάνοι, με αποτέλεσμα να αλλάξει δραματικά η θρησκευτική αναλογία στον πληθυσμό του, σε βάρος του χριστιανικού πληθυσμού.

Αυτό δεν θα ήταν κατ᾽ ανάγκην αρνητικό, αν η περιοχή της Θράκης δεν βίωνε έντονα τα αποτελέσματα της ανεξέλεγκτης δράσης του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, με το δίκτυο των πρακτόρων του και αρκετών πρόθυμων συνεργατών του και στους τρεις νομούς της Θράκης. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που υποστήριξαν τότε, ότι ο Ίασμος «θυσιάστηκε» προκειμένου να σταματήσει ο μηχανισμός του προξενείου να ασχολείται με την Κομοτηνή και να αφήσει στην άκρη οποιαδήποτε σκέψη για υποψηφιότητα μουσουλμάνου δημάρχου στην πόλη. Μία υπόγεια συμφωνία δηλαδή, για κάποιους που πιστεύουν ακόμη ότι μπορείς να κάνεις τέτοιου είδους συμφωνίες με τους Τούρκους.

Έκτοτε, είναι αλήθεια ότι αρκετές φορές απασχόλησαν την κοινή γνώμη (και μάλιστα όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας) ενέργειες των δημοτικών αρχών και ειδικότερα των δημάρχων της πόλης. Αποκορύφωμα βεβαίως ήταν η ενέργεια του σημερινού δημάρχου Οντέρ Μουμίν να καρατομήσει συνεργάτες του και υπαλλήλους του Δήμου, «για λόγους εθνικού συμφέροντος», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, χαρακτηρίζοντάς τους ως … γκιουλενιστές! Είναι φυσικά άξιον απορίας: Ποιου, άραγε, έθνους τα συμφέροντα διακυβεύονται από την υποτιθέμενη δραστηριότητα κάποιων «γκιουλενιστών» στην Ελλάδα;

Το θέμα πήρε διαστάσεις, αν και όχι όσο θα έπρεπε, αφού επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί η σημασία του, φτάνοντας μάλιστα να διαταχθεί από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών η διενέργεια έρευνας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τυχόν παράτυπες ή έκνομες ενέργειες του Δημάρχου. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, το πόρισμα της Αποκεντρωμένης ήταν καταπέλτης για τον Δήμαρχο χρεώνοντάς του πλήθος μη σύννομων ενεργειών, ενώ ακυρώθηκαν ήδη δεκάδες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρ᾽ όλα αυτά, ο δήμαρχος παραμένει στη θέση του δηλώνοντας ότι αν αποχωρήσει από αυτήν, αυτό είναι κάτι που θα γίνει μόνο με την ψήφο του λαού.

Μικρή, όμως, σημασία έχουν οι όποιες επιπτώσεις σε βάρος του δημάρχου. Αυτό είναι κάτι που θα το επιληφθούν οι αρμόδιες διοικητικές ή, αν απαιτηθεί και, δικαστικές αρχές. Αυτό που πρέπει να αντιμετωπιστεί, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν, είναι η αποκατάσταση της πληθυσμιακής αναλογίας μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στον Δήμο Ιάσμου. Δεν είναι δυνατόν τα όποια πολιτικά παιχνίδια παίζονται στην περιοχή να έχουν επιπτώσεις στην κοινωνική γαλήνη και να διαταράσσουν την ομαλή συμβίωση των δύο σύνοικων θρησκευτικών στοιχείων.

Η συμβίωση αυτή δεν είναι μεταξύ δύο παράλληλα κινούμενων κόσμων, όπως κάποιοι απαξιωτικά αρέσκονται να αναφέρουν σε ιδεοληπτικές τοποθετήσεις τους. Είναι μία βιωματική σχέση αλληλοσεβασμού και εκτίμησης, αφού το εθνικώς «ομότροπον», που σφυρηλατήθηκε ιστορικά, με την κοινωνία τους σε ένα πλήθος κοινά αποδεκτών αξιών, έγινε αιτία υπέρβασης των όποιων θρησκευτικών διαφορών. Η μόνη πηγή αναταραχών και αμφισβήτησης αυτής της σχέσης είναι η δράση του τουρκικού προξενείου και αυτή είναι που πρέπει να χτυπηθεί επί τέλους στη ρίζα της.

ΠΗΓΗ: εφημ. Δημοκρατία, 22.3.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.3.2023.

Επικινδυνα παιγνιδια Θρακη Κουριαννιδης, 2010 δημαρχια χριστιανος δημαρχος Δημος Ιασμου ιασμος νομος Ροδοπης 2011 μουσουλμανος υπογεννητικοτητα χριστιανοι επικρατεια Προγραμμα Καλλικρατης κυβερνηση ΠΑΣΟΚ πληθυσμος χριστιανισμος Δημοτικη Ενοτητα Σωστης, χωριο μουσουλμανισμος, θρησκευτικη αναλογια χριστιανικος θρησκεια τουρκικο προξενειο τουρκια Κομοτηνη πρακτορες νομοι θυσια συμφωνια Τουρκοι δημοτικη αρχη Οντερ Μουμιν εθνικο συμφερον γκιουλενιστης γκιουλενιστες γκιουλεν υπουργος υπουργειο Εσωτερικων Αποκεντρωμενη Διοικηση παρατυπια εκνομη ενεργεια Δημοτικο Συμβουλιο δικαστικη πολιτικη παιχνιδια θρησκευτικο στοιχειο συμβιωση ιδεοληψια ομοτροπον
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ