Του Γιώργου Λεκάκη
Με τίτλο «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ
ΘΑΛΑΣΣΑΣ του ΜΑΡΜΑΡΑ - ΠΩΣ ΕΔΙΩΞΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ
ΚΑΙ ΣΚΟΡΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ Ή Η ΑΓΡΑΠΤΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ
ΑΝΑΓΚΑΣΘΗΚΑΝ ΝΑ ΑΣΠΑΣΤΟΥΝ ΤΟΝ ΜΩΑΜΕΘΑΝΙΣΜΟ» υπάρχει μια έκθεση της Επιτροπής Αρωγής
Ελλήνων της Μικράς Ασίας [1918;] με εισαγωγή του Ν. Γ. Κυριακίδη, αντιπροσώπου
της Κεντρικής Επιτροπής Αλύτρωτων Ελλήνων, που κυκλοφόρησε εν Αθήναις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.
Το μεγαλύτερο από τα νησιά στην Θάλασσα του Μαρμαρά (Marmora ή Marmara), η Προκόννησος βρίσκεται περίπου 100 χλμ. νοτιοδυτικά της Κωνσταντινουπόλεως.
Μέχρι το 1915, το νησί είχε σχεδόν αποκλειστικά Έλληνες κατοίκους (περίπου 15.000). Τα μεσάνυχτα της 6ης και 7ης Ιουνίου 1915, Οθωμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι άρχισαν να κτυπούν τις πόρτες και να ανακοινώνουν στους Έλληνες ότι εκτοπίζονταν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας. Στάλθηκαν σε μέρη που κατοικούνταν εξ ολοκλήρου από μουσουλμάνους:
- γύρω από την Κιρμαστί (Kremastre < Κρεμαστή[1]) (νυν Mustafakemalpaşa)[2], η οποία βρίσκεται περίπου 60 χλμ. στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας στην περιοχή της Προύσας,
- στην Απολλωνιάδα[3] (νυν Gölyazı)
και
- στο Μιχαλίτσι (Michalitch νυν Karacabey)[4].
ΠΗΓΗ: Greek Genocide Resource
Center, @Greek_Genocide. Γ. Λεκάκης "Η άγνωστη Μικρά Ασία". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.3.2023.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] Τοπωνύμιο που απαντάται πολλαχού σήμερα στην Ελλάδα: Αιγαίο (Ικαρία), Μακεδονία (Κοζάνη), Λακωνία, Ηλεία. Θράκη (Ξάνθη), Δωδεκάνησα (Ρόδος), κ.α.
Κατ' άλλους, η Κιρμαστή επήρε το όνομά της από την Κιρμαστοριά, μια γυναίκα διοικητή της πόλεως κατά τη βυζαντινή περίοδο.
[2] Από τους πρώτους οικισμούς των Ετεοκρητών / Ετέων / Χετταίων. Πρόκειται για την αρχαία ελληνική Μιλητόπολι, αποικία της Μιλήτου στην Βιθυνία - ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης "Αρχαίες πόλεις της Βιθυνίας". Ο Τύμβος της Μιλητοπόλεως, ευρέθη το 1975, κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφών, εργασιών του αυτοκινητόδρομου Προύσας-Σμύρνης, στην τοποθεσία γνωστή παραφρασμένα ως Melde Bayırı (Üçkürnalı). Ο αρχαίος οικισμός ιδρύθη στην όχθη λίμνης Μανύας (Manyas, νυν Uluabat**). Η Μιλητόπολις ιδρύθη ως αποικία της Μιλήτου, από τους Κυζικηνούς ή τους Αθηναίους. Όταν τα νερά της λίμνης υποχώρησαν, από την Μιλητόπολη / Melde, ιδρύθη η Κρεμαστή / Kirmasti, στην σημερινή τοποθεσία Lalaşahin Mahallesi, μεταξύ των ετών 301-331 μ.Χ. - βλ. Στράβων
Ευρέθησαν απολιθώματα ειδών Hominoidea, που χρονολογούνται στο Κάτω - Μέσο Μειόκαινο (15.000.000 χρόνια πριν / MN 4-5).
Εντάχθηκε στα οθωμανικά εδάφη το 1336. Επανακαταλήφθηκε από τους Έλληνες στις 2.7.1920 και ξανά από τους Τούρκους, στις 14.9.1922.
[3] Από την Απολλωνιάδα επί Ρυνδάκου Βιθυνίας - ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης "Αρχαίες πόλεις της Βιθυνίας", σώζεται νεκρόπολη (στον νυν λόφο Zambak Tepe). Ήταν νησί στην αρχαιότητα, που συνδέετο με τη στεριά με γέφυρα. Περί το 1 χλμ. από την ακτή, στα βορειοδυτικά του οικισμού, υπάρχουν τα ερείπια ενός ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα, προστάτη θεού της αρχαίας πόλεως, στο νησί που νυν λέγεται Kız. Η Απολλωνίας προσαρτήθηκε αρχικώς στην Μητρόπολη Βιθυνίας - ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης "Αρχαίες πόλεις της Βιθυνίας" - κατά την Βυζαντινή περίοδο, στην συνέχεια στην Νικομήδεια και για μικρό χρονικό διάστημα στις επισκοπές Κίου. Την περίοδο αυτή κτίσθηκαν θρησκευτικά κτήρια στην πόλη.
[4] ή Μιχαλίτσα: 70 χλμ δυτικά της Προύσας, γνωστή για το σπήλαιο Άη Γιάννη (> Ayvaini), στα νότια της λίμνης Ulubat** και για το διάσημο τυρί Μιχάλη / Mihali, ή Mağlıç, ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ: Στην Ελλάδα, είναι γνωστό το παραδοσιακό τυρί Σαν Μιχάλη από το ομώνυμο χωριό της Σύρου Κυκλάδων.
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook