9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης στην Κομοτηνή

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης
στην Κομοτηνή

Αρχίζει την Τετάρτη 18 Απριλίου 2023 το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης στην Κομοτηνή, που διοργανώνεται από την ΔΚΕΠΠΑΚ του Δήμου Κομοτηνής με την στήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του γνωστού Κομοτηναίου συνθέτη και κιθαρίστα Δημήτρη Σβυντρίδη, με την συμμετοχή πολλών διεθνούς φήμης κιθαριστών.


Όλες οι συναυλίες θα γίνουν στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. Στην φετινή διοργάνωση θα εμφανιστούν οι διεθνώς καταξιωμένοι κιθαριστές Γιώργος & Στέλιος Γκόλγκαρης με τον σολίστ Αρχαίας Ελληνικής Λύρας και συνθέτη Δρ. Νικόλαο Ξανθούλη επιστημονικό συνεργάτη της Ακαδημίας Αθηνών, σε μία σύμπραξη επί σκηνής της Αρχαίας Ελληνικής Λύρας με 2 κλασσικές κιθάρες. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΙΘΑΡΑ, ΕΔΩ.

Μαζί τους συμπράττουν η μέτζο σοπράνο Σοφία Καρακούτα και η Κομοτηναία Ευαγγελία Κοψαλίδου στην αρχαία Ελληνική λύρα. Ακόμη το Κουιντέτο Κιθάρας της Φιλιππούπολης από την Βουλγαρία, ο Ιβάν Πετρίσεβιτς από την Σερβία, το Ντούο Μέλις (Αλέξης Μουζουράκης & Σουζάνα Πριέτο), το ντουέτο Νίκου Ζήση (Φλάουτο) και Τριαντάφυλλου Μπαταργιά (Κιθάρα), η Κιθαριστική Ορχήστρα Θράκης & Ανατολικής Μακεδονίας αποτελούμενη από τις κιθαριστικές ορχήστρες των Μουσικών Σχολείων Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Καβάλας και του Δημοτικού Ωδείο Δράμας. Μεγάλη τιμή για το Φεστιβάλ είναι η παρουσία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης την τελευταία μέρα εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.

ΔΕΙΤΕ το ΒΙΝΤΕΟ του 9oυ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΘΡΑΚΗΣ 2023 ΕΔΩ.

Στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής εμφανίζονται την Τετάρτη 18 Απριλίου οι καταξιωμένοι κιθαριστές Γιώργος & Στέλιος Γκόλγκαρης με τον σολίστ Αρχαίας Ελληνικής Λύρας και συνθέτη Δρ. Νικόλαο Ξανθούλη επιστημονικό συνεργάτη της Ακαδημίας Αθηνών, σε μία σύμπραξη επί σκηνής της Αρχαίας Ελληνικής Λύρας με 2 κλασσικές κιθάρες. Μαζί τους συμπράττουν η μέτζο σοπράνο Σοφία Καρακούτα και η Κομοτηναία Ευαγγελία Κοψαλίδου στην αρχαία Ελληνική λύρα.

Η συναυλία γίνεται στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης που διοργανώνεται από την ΔΚΕΠΠΑΚ του Δήμου Κομοτηνής με την στήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του γνωστού συνθέτη και κιθαρίστα Δημήτρη Σβυντρίδη.

Ο Στέλιος Γκόλγκαρης έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε φημισμένους χώρους συναυλιών όπως: "Alte Opera" στην Φρανκφούρτη, "Olympia" στο Παρίσι, "Αμαντέο Ρολντάν" στην Αβάνα,

"Μέγαρο Μουσικής Αθηνών", "Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης", "Ωδείο Ηρώδου του Αττικού", "Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου" κ.α.

Το 1998 υπογράφει αποκλειστικό συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρεία SONY CLASSICAL, κυκλοφορώντας το CD με τίτλο "TANGO PASSION" μαζί με τον κιθαριστή Βασίλη Μαστοράκη. Ακολούθησαν άλλα 12 CD, με σημαντικότερα το "TANGO LESSONS - Τα καλύτερα Tango του A. Piazzolla" με την συμμετοχή του Astor Piazzolla, το "BORDEL" με συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα και ο "ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΕΡΩΤΑΣ", σε στίχους του F.G. Lorca με τον Μάριο Φραγκούλη. Έχει συμπράξει με ορχήστρες όπως οι: Philadelphia Orchestra, Paderewski Symphony Orchestra, Κρατική Αθηνών, Εθνική Συμφωνική ΕΡΤ κ.α.

Συνεργάστηκε με κορυφαίους μαέστρους όπως οι: Σ. Ντιτουά, Π. Μόρις, Λ. Μπρόουερ, Β. Ντε Μπόρντες, Ι. Ντάφοφ, Α. Μυράτ, Λ. Καρυτινός, Μ. Λογιάδης κ.α. καθώς και με γνωστούς

Έλληνες συνθέτες όπως οι: Ηλ. Ανδριόπουλος, Δ. Τσακνής, Σ. Κορκολής, Σ. Κραουνάκης, κ.α

Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, στο Δημοτικό Ωδείο Υμηττού και στο Μουσικό Εργαστήρι του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά.

Από το 2013 είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών.

Ο Γιώργος Γκόλγκαρης εμφανίστηκε ως Σολίστ, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, υπό την Διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα.

Συμμετείχε σε συναυλίες, στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.α. συμπράττοντας με Καλλιτέχνες, όπως οι Λάκης Χαλκιάς, Κώστας Χατζής, Βασίλης Λέκκας, Ηλίας

Ανδριόπουλος, Σταμάτης Κραουνάκης, Νένα Βενετσάνου, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Active Member κ.α.

Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Φεστιβάλ Κιθάρας Ιονίων Νήσων, στην Κέρκυρα. Διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, στο Δημοτικό Ωδείο Καλλιθέας,

και στο Σχολείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιά.

Ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης είναι συνθέτης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Αντεπιστέλλον Μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής.

Υπηρέτησε ως κορυφαίος Α΄ τρομπετίστας της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής από το 1984 έως το 2009. Από το 2009 έως το 2012 υπήρξε υπεύθυνος των Εκπαιδευτικών

Προγραμμάτων του ίδιου οργανισμού. Από το 2004 έως το 2017 ήταν καθηγητής – σύμβουλος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Ως σολίστ και ως συνθέτης έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 30 χώρες. Έχει εκδώσει δεκατρείς προσωπικούς δίσκους και συμμετείχε σε άλλους τέσσερις ομαδικούς.

Η έρευνά του για την αναβίωση της τεχνικής της αρχαίας σάλπιγγας και της αρχαίας ελληνικής λύρας χαίρει διεθνούς αναγνωρίσεως έχοντας λάβει δύο φορές την διάκριση

Kress Lectureship από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής (2012 και 2017).

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.4.2023.

Διεθνες Φεστιβαλ Κιθαρας Θρακης Κομοτηνη Κιθαρα Θρακη Σβυντριδης Γκολγκαρης σολιστ Αρχαια Ελληνικη Λυρα συνθετης Ξανθουλης

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ