ΣΥΜΠΛΟΚΗ στην Ευρυτανία, στο ΓΕΦΥΡΙ του ΜΑΝΩΛΗ το 1807 - του Σπ. Μαντά

ΣΥΜΠΛΟΚΗ στην Ευρυτανία,

στο ΓΕΦΥΡΙ του ΜΑΝΩΛΗ

το 1807 

Του δάσκαλου Σπύρου Μαντά 

«…όντας ένα σόμα κλέπτες εις του μανόλι το γιοφύρι εις άγραφα τον αριθμόν 300 επίγαν κατεπάνο τους 1300 τούρκι. ο πόλεμος εγίνη δια πολλές όρες με τα σπαθιά, και πιστόλες. Ηπέρ τους 70 τούρκους εσκότοσαν και πολότατους λαβομένους. από τους κλέπτας δέκα εθανατόθισον, τον οπίον τα κεφάλια, ίφεραν εις Πρέβεζα του βεζύρι, και ανάμεσα εις αυτά ίτον το κεφάλι του θαυμαστού δίπλα…»

Άννα Γιώργα Σετίνη (αυτόπτης μάρτυρας).

Από επιστολή της που γράφτηκε στην Λευκάδα στις 13 Ιουλίου 1807 – ΠΗΓΗ: Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος.

Πρόκειται για αυθεντική περιγραφή της συμπλοκής που έγινε το 1807 στο Γεφύρι του Μανώλη(*) μεταξύ Ελλήνων κλεφτών και αρβανιτών. Επί κεφαλής τους οι Ελληνες είχαν τους Κατσαντώνη και Κίτσο Τζαβέλα. Μεταξύ των φονευθέντων ήταν κι ο καπετάν Δίπλας, νουνός του Κατσαντώνη.

ΠΗΓΗ: Σπ. Μαντά «ΓΕΦΥΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ», 19.4.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.4.2023.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ Γ. Λεκάκη:

(*) Το Γεφύρι του Μανώλη κοσμεί την Ευρυτανία και είναι το τελευταίο γεφύρι του ποταμού Αγραφιώτη. Σηματοδοτεί την έξοδο του ποταμού στην Λίμνη των Κρεμαστών. Ευρίσκεται λίγο πριν την παλαιά συμβολή των τριών κυρίων ποταμών της περιοχής: Του Αχελώου και των παραποτάμων του, Αγραφιώτη και Ταυρωπού (Μέγδοβα).

ΣΥΜΠΛΟΚΗ στο ΓΕΦΥΡΙ του ΜΑΝΩΛΗ το 1807 Μαντας σωμα κλεπτες μανολι γιοφυρι αγραφα τουρκοι. πολεμος σπαθι πιστολα λαβωμενος. κλεπτης κεφαλι Πρεβεζα βεζυρης διπλας Γιωργα Σετινη αυτοπτης μαρτυρας επιστολη Λευκαδα 1807 Ιστορικη και Εθνολογικη Εταιρεια της Ελλαδος Μανολη μανωλης Ελληνες κλεφτες αρβανιτες Κατσαντωνης Κιτσος Τζαβελας καπεταν Δίπλας, νουνος νονος τζαβελλας ΠΙΝΔΟΣ ποταμος Αγραφιωτης Λιμνη των Κρεμαστων συμβολη ποταμων Αχελωος παραποταμος Ταυρωπος Μεγδοβα Μεγδοβας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ