Γιατί οι Βορειοηπειρώτες σήμερα είμαστε «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ» - του Κ. Κυριακού

Γιατί οι Βορειοηπειρώτες σήμερα
είμαστε
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ»

Του συγγραφέα Κώστα Κυριακού 

Με αφορμή την πανδημία (covid 19), τον Αύγουστο του 2020 η Ελληνική Κυβέρνηση προέβη σε λήψη αποφάσεων, εκτός των άλλων, σχετικά και με την ελεύθερη μετακίνηση των Βορειοηπειρωτών, όχι τόσο κατά την είσοδό τους στην Αλβανία όσο το αντίθετο. Οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι το καλοκαίρι (2020) επισκέφτηκαν τα πατρικά τους σπίτια, ταλαιπωρήθηκαν ιδιαίτερα κατά την επιστροφή στα καθήκοντά τους στην Ελλάδα. Γέροντες, μικρά παιδιά, ακόμα και έγκυες (όπως λέγεται, μία έγκυος γυναίκα απέβαλε κατά την παραμονή της στο τελωνείο της Κακαβιάς), περίμεναν έξω από τις κλειδωμένες πύλες του τελωνείου για να μπουν στη Μάνα Ελλάδα μέχρι και 4 ή 5 εικοσιτετράωρα. Η σειρά των αυτοκινήτων (σχεδόν δώδεκα χιλιόμετρα) είχε φτάσει στη διακλάδωση του δρόμου που οδηγεί στους Αγίους Σαράντα. Ως συνέπεια του αυγουστιάτικου καύσωνα, της μεγάλης συμφόρησης και ταλαιπωρίας, εκεί στη μέση του πουθενά, είχαμε δραματικά συμβάντα, όπως έναν θάνατο δεκάχρονου αγοριού (γεννημένου στην Ελλάδα) και εκατοντάδες λιποθυμίες.

Ως συνέπεια αυτού του Γολγοθά, ο αριθμός των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών που διαμένουν στα πατρώα τους εδάφη λιγόστεψε κατά πολλές χιλιάδες. Πολλοί πέθαναν και άλλοι πολλοί, πανικόβλητοι, παράτησαν τα πατρικά τους σπίτια και ήρθαν κοντά στα παιδιά τους, στην Ελλάδα.

Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα της συνεχιζόμενης τραγωδίας μας…

Αν μη τι άλλο, αυτή η πραγματικότητα προκαλεί πανικό, αβεβαιότητα και ανασφάλεια στον κάθε Έλληνα Βορειοηπειρώτη. Στον τόπο μας από άκρη σ’ άκρη αντικρίζεις ανθρώπους με πεσμένο ηθικό, πικραμένους, προβληματισμένους και σκυθρωπούς.

Οι Βορειοηπειρώτες που κατοικούν στα πατρογονικά εδάφη και οι άλλοι που ζουν και εργάζονται στην Ελληνική Επικράτεια, δεν θεωρούν άλλους υπαίτιους για τη θλιβερή αυτή κατάσταση, γι’ αυτό το χάος που επικρατεί σ’ όλη τη Χώρα, παρά τους κυβερνώντες και ιδιαίτερα στη Βόρειο Ήπειρο. Το Ζήτημα της Βορείου Ηπείρου δεν είναι θέμα των σκλαβωμένων Ελλήνων, είναι εθνικό ζήτημα και οφείλει να το χειριστεί και να το λύσει η Μάνα Ελλάδα. Η Ελλάδα, η πολιτειακή, πολιτική, στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία, πρέπει να αναλάβει μία δυναμική κοινωνική, οικονομική και πολιτική πρωτοβουλία, προκειμένου να σταματήσει η δυσμενής αυτή και καταστροφική πορεία των πραγμάτων. Τα οικονομικά ζητήματα της χώρας μας είναι ασφαλώς σημαντικά, αλλά δεν πρέπει και δεν μπορούν να υπερισχύουν των εθνικών θεμάτων. Διαφορετικά, στο κοντινό μέλλον θα έχουμε Βόρειο Ήπειρο χωρίς Έλληνες.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.9.2020.

 

Βορειοηπειρωτες Κυριακου πανδημια covid 19, Αυγουστος 2020 Ελληνικη Κυβερνηση ελευθερη μετακινηση Βορειοηπειρωτης Αλβανια ελληνες Βορειος ηπειρος Ελλαδα εγκυος γυναικα αποβολη τελωνειο Κακαβια ιωαννινων αυγουστιατικος καυσωνας, θανατος δεκαχρονο αγορι Βορεια σκλαβωμενοι Ελληνες εθνικο ζητημα ιωαννινα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ