Άνθρωποι, πριν 43.000 χρόνια, χάρασσαν κόκκαλα κορακιών στην Ταυρίδα – και γνώριζαν σχέδιο! - του Γ. Λεκάκη

Άνθρωποι, πριν 43.000 χρόνια,
χάρασσαν κόκκαλα κορακιών
στην Ταυρίδα
– και γνώριζαν σχέδιο!

Του Γιώργου Λεκάκη

Στην φωτογραφία βλέπετε ένα κόκκαλο κορακιού χαραγμένο με εγκοπές από Νεάντερταλ, στην Zaskalnaya VI της Ταυρίδας – νυν Κριμαίας - μεταξύ 43.000 - 38.000 χρόνων πριν. Αυτοί μπορεί να ήταν μερικοί από τους τελευταίους Νεάντερταλ σε αυτό το μέρος της Ευρώπης.

[Υπήρχε ακρωτήριο στην Ταυρίδα, που οι Έλληνες ονόμαζαν ΚΟΡΑΞ ΑΚΡΟΝ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.]

Το θραύσμα οστού είναι κορακιού (Corvus corax) από το καταφύγιο Zaskalnaya VI, ανήκει στο επίπεδο - βιομηχανία Micoquian.

Το αντικείμενο φέρει 7 εγκοπές - [σ.σ.: Ήταν εβδομαδιαίο ημερολόγιο;]

Επιστημονική μελέτη εξέτασε τον βαθμό κανονικότητας και σκοπιμότητας αυτού του συνόλου εγκοπών (τεχνολογική και μορφομετρική ανάλυση, και συγκριτική πειραματική εργασία).

Η μικροσκοπική ανάλυση των εγκοπών δείχνει ότι παρήχθησαν από την κίνηση πέρα-δώθε μιας λιθικής κοπτικής ακμής και ότι προστέθηκαν δύο εγκοπές για να καλυφθεί το κενό που έμεινε, μεταξύ των προηγούμενων κομμένων εγκοπών - πιθανώς για να αυξηθεί η οπτική συνέπεια του σχεδίου!

Η αναγνώριση του κλάσματος Weber, της σταθεράς που ευθύνεται για το σφάλμα στην ανθρώπινη αντίληψη, για τις ισαπέχουσες εγκοπές που κόβονται σε οστικές ράβδους και η εφαρμογή του στο σύνολο εγκοπών Zaskalnaya και 36 σετ εγκοπών χαραγμένων σε 17 οστέινα αντικείμενα της Ανώτερης Παλαιολιθικής εποχής από 7 θέσεις δείχνει ότι το σύνολο Zaskalnaya εμπίπτει στο εύρος της διακύμανσης των τακτικών αποστάσεων πειραματικών και ανώτερων παλαιολιθικών συνόλων εγκοπών.  Αυτό υποδηλώνει ότι, ακόμα κι αν η παραγωγή των εγκοπών μπορεί να είχε έναν χρηστικό λόγο, οι εγκοπές έγιναν με στόχο την παραγωγή ενός οπτικά συνεπούς σχεδίου!

Αυτό το αντικείμενο αντιπροσωπεύει την πρώτη περίπτωση ενός οστού πουλιού από μια τοποθεσία του Νεάντερταλ, που φέρει τροποποιήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να εξηγηθούν ως αποτέλεσμα δραστηριοτήτων κρεοπωλείου και για το οποίο ένα συμβολικό επιχείρημα μπορεί να οικοδομηθεί σε άμεσες και όχι έμμεσες αποδείξεις.

ΠΗΓΗ: A. Majkić κ.ά.  «A decorated raven bone from the Zaskalnaya VI (Kolosovskaya) Neanderthal site, Crimea», https://doi.org/10.1371/journal.pone.01734352017, Plos One, 29.3.2017. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 30.3.2017.

ανθρωποι, πριν 43.000 χρονια, χαραξη κοκκαλο κορακι Ταυριδα σχεδιο κορακιου χαραγμενο εγκοπη Νεαντερταλ, ζασκαλναια ζασκαλναγια Zaskalnaya VI Ταυρις Κριμαια ουκρανια αρχαια ρωσια 40.000 - 38.000 ανατολικη Ευρωπη θραυσμα οστου κορβους Corvus corax καταφυγιο βιομηχανια μικοκουιαν Micoquian 7 εγκοπες επτα αφτα κανονικοτητα σκοπιμοτητα τεχνολογικη μορφομετρικη αναλυση, συγκριτικη πειραματικη εργασια λιθικη λιθινη κοπτικη ακμη οπτικη συνεπεια γεωμετρια κλασμα βεμπερ Weber, σταθερα σφαλμα ανθρωπινη αντιληψη, οστικη ραβδος οστεινο αντικειμενο Ανωτερη Παλαιολιθικη εποχη παλαιολιθικο χρηση οστουν πουλι πτηνο συμβολο κοραξ ακρα ακρον ακρωτηριο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ