Θα επαναπατρισθούν κλεμμένα αρχαία αντικείμενα στην Υεμένη, από τις ΗΠΑ - του Γ. Λεκάκη

Θα επαναπατρισθούν
κλεμμένα αρχαία αντικείμενα
στην Υεμένη,
από τις ΗΠΑ

Του Γιώργου Λεκάκη

Τρία αρχαία αντικείμενα, που ανακτήθηκαν από έναν ιδιώτη συλλέκτη, επαναπατρίσθηκαν στην Υεμένη, κατά την διάρκεια πρόσφατης τελετής, στην οποία παρευρέθησαν ο Mohammed Al-Hadhrami, ο πρέσβυς της Υεμένης στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ο βοηθός ειδικός Υπεύθυνος Πράκτορας, James Deboer, των Η.Π.Α. για τις Έρευνες Εσωτερικής Ασφάλειας.

Τα αντικείμενα ήταν:

            - ένας αλαβάστρινος κριός, με ενεπίγραφη βάση, από την νεκρόπολη Hayd bin Aqeel της Σαββάθας[1], που χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ. Πρόκειται για νεκρικό αντικείμενο. Εκλάπη από την νεκρόπολη το 1994 κατά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη. Εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην «αγορά» στην γκαλερί Mansour στο Λονδίνο, όπου αγοράστηκε από τη Shelby White. Κατασχέθηκε από το διαμέρισμα της Shelby White στο Μανχάταν από την ATU τον Ιανουάριο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Αρχαίες ελληνικές πόλεις στην Αραβία, την Χερσόνησο του Άρη!".

            - μια αλαβάστρινη μορφή γυναικείας θεότητας, που χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ. Νεκρικό αντικείμενο. Στα τέλη Ιουνίου 1993, η Shelby White το αγόρασε απ’ ευθείας από τον Robin Symes, ο οποίος καταδικάσθηκε για εμπορία αρχαιοτήτων από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου το 2005. Κατασχέθηκε από το διαμέρισμα της Shelby White στο Μανχάταν από την ATU τον Ιανουάριο του 2023.

και

            - ένα ενεπίγραφο ασημένιο σκεύος από την αρχαία Σαββάθα[1], βαρειά λεηλατημένη τοποθεσία, το οποίο χρονολογείται στον 2ο ή 3ο αιώνα μ.Χ. Το σκεύος καλύπτεται με περίτεχνες ανάγλυφες διακοσμήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας επιγραφής, που επέτρεψε να εντοπιστεί με ακρίβεια η προέλευσις του αντικειμένου την ίδια με το αλαβάστρινο κριάρι. Εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην «αγορά» το 2005, όταν πουλήθηκε σε δημοπρασία του Christie's στην Νέα Υόρκη στην Sh. White. Κατασχέθηκε από το διαμέρισμά της στο Μανχάταν από την ATU τον Φεβρουάριο του 2023.

Αυτές οι αρχαιότητες ήταν μεταξύ 89 αντικειμένων που λεηλατήθηκαν από 10 διαφορετικές χώρες, και κατασχέθηκαν κατά την διάρκεια πρόσφατης έρευνας.

Λόγω των συνεχιζόμενων συνθηκών πολέμου στην Υεμένη, τα αρχαία τεχνουργήματα θα κρατηθούν προσωρινά στο Ίδρυμα Smithsonian στην Ουάσιγκτον, D.C.

ΠΗΓΗ: «D.A. Bragg Announces Three Antiquities Repatriated to Yemen», Γραφείο Περιφερειακού Εισαγγελέα του Μανχάταν, 28.4.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.4.2023.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Σαββάθα > λατ. Sabbatha > Sabota, Schabwat, Schabwa, Šabwa, κλπ. Η πόλις έχει ευρήματα από τον 13ο αι. π.Χ. Κατεστράφη από τους Ομηρίτες ή Ομηρείτες (> Χιμιαρίτες / Χιμυαρίτες) ήταν αρχαίος λαός-βασίλειο στην Αραβία.


επαναπατρισμος κλεμμενα αρχαια αντικειμενα Υεμενη, ΗΠΑ αρχαιο αντικειμενο ιδιωτης συλλεκτης, Ηνωμενες Πολιτειες αμερικης, αλαβαστρινος κριος, ενεπιγραφη βαση, νεκροπολη αλαβαστρο κριαρι, επιγραφη νεκροπολις χαιντ χαυντ μπιν ακελ ακιλ Hayd bin Aqeel Σαββαθα 5ος αιωνας πΧ νεκρικο κλοπη 1994 εμφυλιος πολεμος αγορα γκαλερι μανσουρ Mansour Λονδινο, γουαιτ ουαιτ White Κατασχεση Μανχαταν 2023 γυναικεια θεοτητα 2ος 1993, σαιμς Symes, καταδικη εμπορια αρχαιοτητων Ανωτατο Δικαστηριο 2005 Μανχατταν ενεπιγραφο ασημενιο σκευος λεηλασια 3ος μΧ αναγλυφη διακοσμηση προελευση πωληση δημοπρασια κριστι κριστις Christie's Νεα Υορκη αρχαιοτητες αρχαιο τεχνουργημα ιδρυμα σμιθσονιαν Smithsonian Ουασιγκτον εισαγγελεας λατινικα Sabbatha > σαβοτα σαμποτα Sabota, σαμπουατ σαμπβατ Schabwat, σαμπουα σαμπβα Schabwa, sabwa, 13ος Καταστροφη Ομηριτες Ομηρειτες Χιμιαριτες / Χιμυαριτες αρχαιος λαος βασιλειο Αραβια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ