Επαναπατρίζονται στην Ελλάδα 351 αρχαιότητες και 25 ομάδες αρχαίων αντικειμένων της εταιρείας R. Symes - Ο κατάλογος

Επαναπατρίζονται στην Ελλάδα
351 αρχαιότητες
και 25 ομάδες αρχαίων αντικειμένων
της εταιρείας R. Symes
- Ο κατάλογος

«Αγάλματα, ειδώλια, γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα, σκεύη και εξαρτήματα, που χρονολογούνται από τους νεολιθικούς έως τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους, που βρίσκονταν στην κατοχή της υπό εκκαθάριση εταιρείας Robin Symes Limited, ανακτήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο και επαναπατρίζονται μετά την επιτυχή έκβαση της μακροχρόνιας διεκδίκησή τους. Αριθμητικά ανέρχονται σε 351 αντικείμενα και 25 ομάδες αντικειμένων. 

.................................................

ΕΡΩΤΗΣΗ Γ. Λεκάκη:

Τα υπόλοιπα της συλλογής Symes;

.............................................................

Μαζί με τα αντικείμενα αυτά επιστρέφουν στην Ελλάδα μεμονωμένα θραύσματα και πολυάριθμες ομάδες συνανηκόντων οστράκων αγγείων, ο αριθμός των οποίων θα προσδιοριστεί μετά τη συντήρηση τους.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Μία δύσκολη υπόθεση, που ταλάνισε για περισσότερο από 17 χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κλείνει [ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη: "Τι εννοεί άρα γε "κλείνει";]. σήμερα, με τον επαναπατρισμό πολλών δεκάδων αρχαιοτήτων, που είχαν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα μας. Τα τελευταία τρία χρόνια εργαστήκαμε συστηματικά και μεθοδικά, εντείναμε τις προσπάθειές μας για να φθάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα [ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη: "Τι εννοεί άρα γε "τελικό αποτέλεσμα";]. Ευχαριστώ τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ, που δούλεψαν –με την συντονιστική ευθύνη του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού- με αφοσίωση και αυταπάρνηση για να επιστρέψουν στην πατρίδα μας οι συγκεκριμένες αρχαιότητες. Ο επαναπατρισμός των παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Θερμά συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια στην αίσια έκβαση της υπόθεσης».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΣΑΪΜΣ, ΕΔΩ.

Η αφετηρία της διεκδίκησης χρονολογείται το 2006, όταν ξεκίνησε η έρευνα των ελληνικών αρχών στην περιουσία της εταιρείας Robin Symes Limited εντός και εκτός Ελλάδας. Μετά από συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες, που διήρκεσαν 17 χρόνια συνολικά, και οι οποίες εντάθηκαν ιδιαίτερα την περίοδο 2020-2023, ικανοποιήθηκε το ελληνικό αίτημα με αποτέλεσμα την επιστροφή των διεκδικούμενων αρχαιοτήτων. Ετσι, ολοκληρώνεται η εκ μέρους της ελληνικής πλευράς μακρόχρονη διεκδίκηση των παραπάνω αντικειμένων, που βρίσκονταν στην κατοχή της υπό εκκαθάριση εταιρείας Robin Symes Limited.

Ο επαναπατρισμός των αρχαιοτήτων αυτών αποτέλεσε σταθερή επιδίωξη όλων των πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που παρακολουθούσαν και συντόνιζαν όλες τις ενέργειες. Υπήρξε μεθοδική και σταθερή συνεργασία πολλών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, και ιδιαίτερα της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Βασιλική Παπαγεωργίου και η αρμόδια τμηματάρχης Ελενα Βλαχογιάννη συνέβαλαν τα μέγιστα. Πολλοί αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟΑ είχαν καθοριστική συμβολή σε διάφορες φάσεις στην τεκμηρίωση των αντικειμένων. Πολλοί αρχαιολόγοι, ανάμεσά τους η Ελένη Παπάζογλου-Μανιουδάκη και η Κατερίνα Βουτσά, συμμετείχαν στις ομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν από το ΥΠΠΟΑ για την διεκπεραίωση της υπόθεσης. Οι π. ΓΔΑΠΚ Ελενα Κόρκα και Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, όπως και η νυν Πολυξένη Αδάμ-Βελένη –υπό τις εκάστοτε ιδιότητες τους- συμμετείχαν ως εμπειρογνώμονες και ως μέλη των ομάδων εργασίας. Σημαντική υπήρξε η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας και των Δικαστικών Αρχών κατά την έναρξη της υπόθεσης. Καθοριστική για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης ήταν η συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Τη νομική παρακολούθηση της υπόθεσης ανέλαβε η Άρτεμις Παπαθανασίου, Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείο Εξωτερικών, οποίο συνετέλεσε, επίσης, σημαντικά στην προώθηση της υπόθεσης μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Λονδίνο.

Χρυσό στεφάνι, με φύλλα ελιάς, σύνηθες κτέρισμα στην Μακεδονία,

του 3ου αι. π.Χ.

Παρόμοια έχουν βρεθεί σε τάφους στο Δερβένι, την Πύδνα, το Σέδες,

τον Άγιο Αθανάσιο, την Λητή, την Καβάλλα...

Ενδεικτικός κατάλογος αρχαιοτήτων:

Νεολιθικό ανθρωπόμορφο ειδώλιο από έντονα γυαλισμένο λευκό λίθο. 4η χιλιετία π.Χ.

Μαρμάρινο βιολόσχημο ειδώλιο. Πρωτοκυκλαδική Ι περίοδος (3200-2700 π.Χ.)

Μαρμάρινη ημισφαιρική φιάλη με μηνοειδή λαβή και περιφερειακή αυλάκωση στο χείλος. Πρωτοκυκλαδική Ι-ΙΙ περίοδος (3000-2500 π.Χ.)

Μαρμάρινο ανθρωπόμορφο ειδώλιο με διπλωμένα κάτω από το στήθος χέρια, του τύπου Σπεδού ή του λεγόμενου «κανονικού» τύπου. Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδος (2700-2300 π.Χ.)

Μαρμάρινος κορμός αρχαϊκής κόρης. Φοράει χιτώνα ζωσμένο στη μέση και ιωνικό ιμάτιο, ανοιχτό μπροστά, που καλύπτει τη ράχη, τους ώμους και τα χέρια. Τα μακριά μαλλιά της πέφτουν σε βοστρύχους στη ράχη. 550-500 π.Χ.

Χάλκινος κορμός αγάλματος, μεγαλύτερου του φυσικού μεγέθους, που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο. Παριστάνεται γυμνός, σε νεανική ηλικία, με την κεφαλή ελαφρά στραμμένη προς τα αριστερά και τη χαρακτηριστική αναστατωμένη πάνω από το μέτωπο κόμη, γνωστή ως αναστολή. Ο χάλκινος εικονιστικός ανδριάντας που αποτελεί ιδεαλιστικό πορτραίτο του θεοποιημένου Αλεξάνδρου θα μπορούσε να χρονολογηθεί στο δεύτερο μισό του 2ου αι. μ.Χ.

Μαρμάρινη αρχαϊκή κεφαλή κόρης ή σφίγγας. Κυματοειδείς βόστρυχοι πλαισιώνουν το μέτωπο, ενώ αστραγαλωτοί τον λαιμό. Στην κορυφή της κεφαλής οπές για τη στερέωση διαδήματος. 550-500 π.Χ.

Μαρμάρινη κεφαλή νεαρού άνδρα. Πιθανότατα ρωμαϊκό αντίγραφο ενός πρωτοτύπου του 4ου αι. π.Χ. Η γενειάδα που έχει σχηματιστεί με το βελόνι οφείλεται σε επανεπεξεργασία.

Μαρμάρινη γυναικεία κεφαλή αγάλματος φυσικού μεγέθους. Φέρει ιμάτιο που πέφτει στα αριστερά. 4ος-3ος αι. π.Χ.

Μαρμάρινη κεφαλή νεανικής μορφής. 2ος αι. π.Χ.

Μυκηναϊκός τρίωτος πιθαμφορίσκος με διακόσμηση ταινιών και δικτυωτού. Το σχήμα του αγγείου και η διακόσμηση είναι συνήθη στην ηπειρωτική Ελλάδα, κυρίως στην Πελοπόννησο. Πρώιμος 14ος αι. π.Χ.

Πήλινο μυκηναϊκό θήλαστρο με τοξωτή λαβή και διακόσμηση από κυματοειδή γραμμή και ταινίες. 14ος αι. π.Χ.

Μυκηναϊκός ψευδόστομος αμφορίσκος. Φέρει στον ώμο διακόσμηση ημικυκλίων, ενώ στο σώμα στενές ταινίες. Τέλη 12ου αι. π.Χ.

Αττική μελανόμορφη μικρογραφική ταινιωτή κύλικα με παράσταση ζώων. 6ος αι. π.Χ.

Αττικός μελανόμορφος αμφορέας τύπου Β με παράσταση ζεύγους ιππέων σε ορθογώνιο διάχωρο στην κάθε όψη. Του Ζωγράφου της Ακροπόλεως 606. 575-525 π.Χ.

Αττική μελανόμορφη μικρογραφική ταινιωτή κύλικα. Φέρει στην όψη Α πτηνά και κριάρια και στην όψη Β πολεμιστές. 550-540 π.Χ.

Αττικός μελανόμορφος αμφορέας με παράσταση τεσσάρων κωμαστών στην κάθε όψη. 530-520 π.Χ.

 Αττική μελαμβαφής άποδη κύλικα. 500-480 π.Χ.

Λήκυθος λευκού βάθους με παράσταση Κενταύρου πλαισιωμένου από ανθέμια. Πιθανόν του Ζωγράφου του Διόσφου. Πρώιμος 5ος αι. π.Χ.

Λήκυθος λευκού βάθους με παράσταση άνδρα καθισμένου σε βράχο. 470-460 π.Χ.

Αττική ερυθρόμορφη όλπη με παράσταση Σατύρου που μεταφέρει μεγάλο αμφορέα. Στο βάθος της παράστασης τράγος. Πρώιμος 5ος αι. π.Χ.

Μελαμβαφής πυξίδα τύπου Β με χαμηλές κυρτές πλευρές και θολωτό πώμα, γεμάτη με οστέϊνους αστραγάλους. 5ος αι. π.Χ.

Μελανόμορφο αλάβαστρο με επίπεδη βάση και δικτυωτή διακόσμηση στο σώμα. Γύρω στο 460 π.Χ.

Αλάβαστρο με κυλινδρικό σώμα και δύο ψευδολαβές κάτω από το χείλος. 5ος-4ος αι. π.Χ.

Αττική τριφυλλόστομη οινοχόη σε σχήμα γυναικείας κεφαλής. 480-460 π.Χ.

Αττική μελαμβαφής άποδη κύλικα. 475-450 π.Χ.

Σφαιρικός αρύβαλλος από φαγεντιανή με τη μορφή του ποτάμιου θεού Αχελώου. Ροδιακού εργαστηρίου. Πρώιμος 5ος αι. π.Χ.

Αττική πλημοχόη τύπου Β με πώμα. 550-525 π.Χ.

Αττικός μελαμβαφής αμφορέας με στριφτές λαβές και ερυθρόμορφο πλοχμό από εναλλασσόμενα ανθέμια και λωτούς στον λαιμό. 5ος αι. π.Χ.

Πήλινος σκύφος με ανάγλυφη φυτική διακόσμηση στην εξωτερική περιφέρεια. 2ος αι. π.Χ.

Πήλινος σκύφος με ανάγλυφη διακόσμηση Έρωτα και κουκουναριών στην εξωτερική περιφέρεια. Στη βάση τρία πόδια σε σχήμα αχιβάδας. 2ος αι. π.Χ.

Μικύλλος αλαβάστρινος αμφορίσκος. 3ος-2ος αι. π.Χ.

Αργυρή κωνική φιάλη

Τρεις αργυροί αρύβαλλοι με ραβδώσεις στο χείλος. 2ος-1ος αι. π.Χ.

Αργυρή φιάλη με παράλληλες ραβδώσεις στην εξωτερική πλευρά και εγχάρακτα φύλλα στην εσωτερική.

Χρυσό περιδέραιο. 15ος-14ος αι. π.Χ.

Σύνολο από 13 χρυσά σπειροειδή διακοσμητικά στοιχεία που αποτελούν πιθανότατα τμήματα περιδεραίου. 14ος αι. π.Χ.

Τέσσερα χρυσά δισκάρια με έκτυπη διακόσμηση σπειρών. 1400 π.Χ.

Ζεύγος χρυσών σκουλαρικιών με δισκοειδή πέρατα. 8ος αι. π.Χ.

Χάλκινες πυξίδες-περίαπτα, κάποιες φέρουν κάλυμμα με προτομές πτηνών. 8ος-7ος αι. π.Χ.

Χάλκινα πτηνά-περίαπτα. 7ος αι. π.Χ.

Χάλκινες πόρπες ζωνών με εγχάρακτη διακόσμηση. 8ος-7ος αι. π.Χ.

Χάλκινοι τροχοί-περίαπτα. Ο τύπος του κοσμήματος απαντά σε διάφορες θέσεις της βορειοδυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. 8ος-7ος αι. π.Χ.

Χάλκινες πόρπες. 8ος-7ος αι. π.Χ.

Χάλκινα σπειροειδή βραχιόλια. 8ος-7ος αι. π.Χ.

Χάλκινο πτηνό σε δίσκο-περίαπτο. 8ος-7ος αι. π.Χ.

Χάλκινη οκτώσχημη πόρπη από μονοκόμματο σύρμα. 8ος-7ος αι. π.Χ.

Χρυσό βραχιόλι ή σκουλαρίκι με δισκοειδείς απολήξεις. 7ος-6ος αι. π.Χ.

Αργυρό δαχτυλίδι με ένθετο ωοειδή χρυσό δακτυλιόλιθο που φέρει εγχάρακτη παράσταση ανδρικής μορφής (Σατύρου;) που παλεύει με λιοντάρι. 4ος-3ος αι. π.Χ.

Χρυσό στεφάνι από φύλλα ελιάς.

Χρυσό ταινιωτό δαχτυλίδι με εγχάρακτη διακόσμηση. 3ος-2ος αι. π.Χ.

 Χρυσά σκουλαρίκια από στριφτό σύρμα που απολήγουν σε λεοντοκεφαλές. 3ος αι. π.Χ.

Ζεύγος χρυσών σκουλαρικιών με φτερωτούς ερωτιδείς ή μορφές του φρυγικού θεού Άττι. 2ος αι. π.Χ.

Χρυσό δαχτυλίδι με ραβδωτό σκαραβοειδή αχάτη στην αρθρωτή στεφάνη. Φέρει εγχάρακτη διακόσμηση με δύο πολεμιστές. 2ος αι. π.Χ.

Αργυρό σπειροειδές βραχιόλι που απολήγει στα άκρα σε κεφαλές φιδιών, 2ος αι. π.Χ.

Αργυρό βραχιόλι από στριφτό σύρμα. Απολήγει στα άκρα σε κεφαλές φιδιών, πάνω στις οποίες είναι σκαρφαλωμένα βατράχια. 2ος αι. π.Χ.

Αργυρό πεπλατυσμένο βραχιόλι που απολήγει στα άκρα σε κεφαλές φιδιών. Φέρει στο επίπεδο έλασμα ζώνες με σπείρες και ιωνικά κυμάτια. 1ος αι. π.Χ.

Χρυσό σωληνοειδές φυλαχτό με οκτώ έδρες, στην καθεμία από τις οποίες είναι ένθετα με την τεχνική του νιέλου ελληνικά γράμματα. Στη μία πλευρά διαβάζεται: Ὑγιαίνου. 3ος-4ος αι. μ.Χ.

Χρυσό κυλινδρικό περίαπτο περιδεραίου με οπές ανάρτησης στα άκρα. 4ος-5ος αι. μ.Χ.

Μυροδοχείο από μπλε γυαλί. Διακοσμείται με κίτρινες και λευκές ίνες που περιελίσσονται από το χείλος έως τον ώμο. Κατασκευασμένο με την τεχνική του πυρήνα. 2ος αι. π.Χ.

Γυάλινη ημισφαιρική φιάλη με εγχάρακτα γεωμετρικά μοτίβα. 2ος αι. μ.Χ.

Μυροδοχείο από σκούρο μπλε γυαλί. 2ος αι. μ.Χ.

Χάλκινο ειδώλιο πτηνού. 8ος-6ος αι. π.Χ.

Χάλκινα ειδώλια ανακεκλιμένων λιονταριών. 6ος αι. π.Χ.

Χάλκινο ειδώλιο ταύρου. 5ος αι. π.Χ.

Χάλκινο ειδώλιο ελαφιού. 5ος αι. π.Χ.

Χάλκινο ειδώλιο ελαφιού. 4ος αι. π.Χ.

Χάλκινο αγαλματίδιο νεαρού άνδρα που φέρει χλαμύδα πορπωμένη στον δεξιό ώμο και φρυγικό πίλο στην κεφαλή. Πιθανότατα Διόσκουρος. 2ος αι. π.Χ.

Κορμός πήλινου ανδρικού ειδωλίου στον τύπο του κούρου, με τα χέρια σφιγμένα σε γροθιά κοντά στο σώμα. 6ος αι. π.Χ.

Πήλινες γυναικείες κεφαλές ειδωλίων. 6ος-5ος αι. π.Χ.

Πήλινο προσωπείο στον τύπο του κερασφόρου Αχελώου. Πρώιμος 5ος αι. π.Χ.

Χάλκινη λαβή ιατρικού εργαλείου που απολήγει σε ποντίκι. Στο στέλεχος είναι χαραγμένη η επιγραφή ΝΕΟΠΟΙΟ (νεωποιού). 5ος αι. π.Χ.

Χάλκινη λαβή τελετουργικής φιάλης (patera) με απόληξη κεφαλής μοσχαριού. 5ος-4ος αι. π.Χ.

Αλαβάστρινη απόληξη λαβής αγγείου σε σχήμα κεφαλής κριού. 4ος αι. π.Χ.

Χάλκινο προσάρτημα ιπποσκευής σε σχήμα κεφαλής κριού. 5ος αι. π.Χ.

Αργυρό επίχρυσο ομφάλιο, διακοσμητικό στοιχείο δερμάτινου θώρακα. Φέρει έκτυπη διακόσμηση από δύο αντικριστές Σφίγγες που ενώνονται σε μία κοινή κεφαλή (δισώματος Σφιγξ). 375-350 π.Χ.

Χάλκινη λαβή υδρίας με μορφή σειρήνας στην προσάρτηση. Γύρω στο 450 π.Χ.

Χάλκινη λαβή αγγείου με μορφή Ηρακλή-παιδιού που φοράει λεοντή. 3ος-2ος αι. π.Χ.

Χάλκινη λαβή ηθμού (σουρωτήρι) που απολήγει σε κεφαλή πάπιας. 2ος αι. π.Χ.

Χάλκινη σφίγγα με το σώμα σε κατατομή και την κεφαλή κατενώπιον. Αποτελούσε μέρος ένθετης διακόσμησης. 2ος αι. π.Χ.

Μαρμάρινος κυλινδρικός επιτύμβιος βωμός που φέρει στην περιφέρεια ανάγλυφη διακόσμηση με βουκεφάλια και ανθοπλοχμούς. 2ος αι. μ.Χ.

Χάλκινο πολυκάνδηλο. 6ος-7ος αι. μ.Χ.

Χάλκινο πολυκάνδηλο με σταυρό στο μέσο 7ος-8ος αι. μ.Χ.».

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 19.5.2023.

Χρυσο στεφανι, φυλλα ελιας, κτερισμα Μακεδονια, Μακεδονιας 3ος αιωνας πΧ ταφος Δερβενι, Πυδνα, Σεδες, αγιος Αθανασιος, Λητη, καβαλα Καβαλλα θεσσαλονικης θεσσαλονικη πιεριας πιερια Επαναπατρισμος Ελλαδα αρχαιοτητες αρχαιων αντικειμενων εταιρεια σαιμς Symes καταλογος φυλλο ελια Αγαλματα, ειδωλια, γλυπτα, αγγεια, κοσμηματα, σκευη εξαρτηματα, νεολιθικη εποχη πρωιμα βυζαντινα χρονια κατοχη εκκαθαριση εταιρείια Symes σαιμς Ελληνικο Δημοσιο επαναπατρισμος αντικειμενα αντικειμενο συλλογη θραυσμα συνανηκοντα οστρακα αγγειο συντηρηση Υπουργος Πολιτισμου Μενδωνη Υπουργειο αρχαιοτητες εξαγωγη παρανομη αρχαιοτητες πολιτιστικα αγαθα Αρχαιολογικη Υπηρεσια 2006, ελληνικες αρχες περιουσια 2020 2023, Πολιτιστικη Κληρονομια Εθνικο Αρχαιολογικο Μουσειο Θεσσαλονικης Διευθυνση Τεκμηριωσης Προστασια Πολιτιστικων Αγαθων αρχαιολογος αρχαιολογοι, Παπαζογλου Μανιουδακη Βουτσα Κορκα Ανδρεαδακη Βλαζακη, Αδαμ Βελενη Ελληνικη Αστυνομια Νομικο Συμβουλιο του Κρατους νομικη νσκ Νεολιθικο ανθρωπομορφο ειδωλιο γυαλισμενος λευκος λιθος 4η χιλιετια πΧ μαρμαρινο βιολοσχημο Πρωτοκυκλαδικη Ι περιοδος 3200 2700 5.200 4.700 χρονια πριν μαρμαρινη ημισφαιρικη φιαλη μηνοειδης λαβη αυλακωση χειλος κυκλαδικη Ι ΙΙ 3000 2500 5,000 4.500 διπλωμενα στηθος χερια, τυπου Σπεδου κανονικος τυπο; κυκλαδες 2700 2300 μαρμαρινος κορμος αρχαικη κορη χιτωνας χιτων ζωνη ιωνικο ιματιο, μαλλια βοστρυχοι 6ος αιωνα; 550 500 χαλκινος αγαλματος, φυσικο μεγεθος, Μεγας Αλεξανδρος γυμνος, νεανικη ηλικια, κεφαλη κομη, αναστολη χαλκινος εικονιστικος ανδριαντας ιδεαλιστικο πορτραιτο θεοποιημενος θεοποιηση 2ος μΧ αρχαικη σφιγγα Κυματοειδης βοστρυχος μετωπο, αστραγαλωτο; λαιμος οπη διαδημ νεαρος ανδρας ρωμαικο αντιγραφο πρωτοτυπο 4ος γενειαδα βελονι επανεπεξεργασια γενια γενεια γυναικεια αγαλμα 3ος νεος μυκηναικος τριωτος πιθαμφορισκος διακοσμηση ταινια δικτυωτο αγγειο ηπειρωτικη Ελλαδα, Πελοποννησος Πρωιμος 14ος πηλινο μυκηναικο θηλαστρο τοξωτη κυματοειδης γραμμη ταινιες μυκηνες ψευδοστομος αμφορισκος ωμος ημικυκλιο 12ος αττικη μελανομορφη μικρογραφικη ταινιωτη κυλικα κυλιξ κυλικας παρασταση ζωο 6ος αττικος μελανομορφος αμφορεας τυπου Β ζευγος ιππεων ιππεις ιππεις ορθογωνιο διαχωρο Ζωγραφος της Ακροπολεως Ακροπολης Ακροπολις Ακροπολη 575 525 πτηνο κριαρι πολεμιστης 540 αμφορευς κωμαστης 530 520 μελαμβαφης αποδη 500 480 ληκυθος λευκο βαθος Κενταυρος ανθεμιο Διοσφου Διοσφος 5ος ανδρας καθισμενος βραχος 470 460 ερυθρομορφη ολπη ολπις Σατυρος τραγος Μελαμβαφης πυξιδα θολωτο πωμα, οστεινοι αστραγαλοι οστεινος αστραγαλος μελανομορφο αλαβαστρο επιπεδη βαση δικτυωτη 460 κυλινδρικο σωμα ψευδολαβη τριφυλλοστομη οινοχοη γυναικσ 480 460 αποδη 475 450 σφαιρικος αρυβαλλος φαγεντιανη ποταμιος θεος Αχελωος Ροδιακο εργαστηριο ροδος πλημοχοη 550 525 στριφτη ερυθρομορφος πλοχμος ανθεμιο λωτος πηλος σκυφος αναγλυφη φυτικη ερωτας ερως κουκουναρι αχιβαδα μικυλλος αλαβαστρινος αμφορισκος 3ος αργυρη κωνικη αργυρος αρυβαλλοι ραβδωση 1ος ραβδωσεις εγχαρακτα φυλλα χρυσο περιδεραιο 15ος χρυσα σπειροειδη διακοσμητικα στοιχεια περιδεραιο δισκαριο εκτυπη σπειρα 1400 σκουλαρικι σκουλαρικια δισκοειδη περατα 8ος ενωτια χαλκινη πυξιδες περιαπτο καλυμμα προτομη πτηνα 7ος χαλκινο περιαπτα πορπη εγχαρακτη διακόσμηση τροχος κοσμημα βορειοδυτικη Μακεδονια Θεσσαλια πορπες σπειρες βραχιολια βραχιολι δισκος οκτωσχημη οκτω 8σχημη 8 δαχτυλιδι ενθετο ωοειδης χρυσος δακτυλιολιθος ανδρικη μορφη Σατυρος παλη λιονταρι ελια ταινιωτο στριφτο λεοντοκεφαλη φτερωτος ερωτιδεις φρυγικος θεος αττις ερωτιδευς φρυγια ραβδωτος σκαραβοειδης αχατης αρθρωτη στεφανη πολεμιστες σπειροειδες κεφαλη φιδι οφις φιδια σκαρφαλωμενο βατραχι πεπλατυσμενο επιπεδο ελασμα ζωνες ιωνικα κυματια σωληνοειδες φυλαχτο οκταεδρο 8εδρο εδρα εδρες νιελο ελληνικα γραμματα υγιαινου υγεια υγιεια ελληνικο γραμμα κυλινδρικο οπες αναρτηση μυροδοχειο μπλε γυαλι κιτρινη λευκη ινα πυρυνα πυρηνας υαλινη ημισφαιριο γεωμετρικο μοτιβο υαλ χαλκος ανακεκλιμενο λεονταρι ταυρος ελαφι αγαλματιδιο χλαμυδα πορπωμενη φρυγικος πιλος Διοσκουρος κουρος σφιγμενα γροθια κεφαλες προσωπειο κερασφορος ιατρικο εργαλειο ποντικι επιγραφη ΝΕΟΠΟΙΟ νεωποιου ΝΕΟΠΟΙΟΣ νεωποιος τελετουργικη πατερα patera μοσχαρι αλαβαστρινη κρις προσαρτημα ιπποσκευη επιχρυσο ομφαλιο, δερματινος θωρακας αντικριστη Σφιγγες δισωματος Σφιγξ 375 350 υδρια σειρηνα 450 Ηρακλης παιδι λεοντη ηθμος σουρωτηρι παπια κατατομη κατενωπιον μαρμαρο κυλινδρος επιτυμβιος βωμος βουκεφαλι ανθοπλοχμος πολυκανδηλο κανδηλο κανδηλι σταυρος 7ος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ