ΟΞΥΜΩΡΟΝ: Η Ιταλία επαναπατρίζει κλεμμένη στήλη από αρχαία ελληνική πόλη στην… Τουρκία - του Γ. Λεκάκη

ΟΞΥΜΩΡΟΝ: Η Ιταλία
επαναπατρίζει κλεμμένη στήλη
από αρχαία ελληνική πόλη
στην… Τουρκία

Του Γιώργου Λεκάκη

Αξιωματούχοι στην Ιταλία παρέδωσαν στον Τούρκο πρέσβυ μια ταφική στήλη, που ανακτήθηκε από μια… ιδιωτική κατοικία στην Φλωρεντία από την Διοίκηση Καραμπινιέρων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Διαπιστώθηκε ότι το τεχνούργημα, το οποίο είχε αγοραστεί στην Γαλλία, είχε κλαπεί από την περιοχή της αρχαίας ελληνικής πόλεως Σελεύκειας της επί του Ζεύγματος[1] στον ποταμό Ευφράτη - στην αρχαία Άνω Συρία - έκταση που κατέχει η νυν νοτιοανατολική Τουρκία.

Η στήλη του 2ου αιώνα απεικονίζει μια γυναίκα με πέπλο και χιτώνα και φέρει μια ελληνική επιγραφή που γράφει: «Σατορνίλα, η γυναίκα που αγαπά τον άνδρα της, αντίο!».

Κάποιος διεστραμμένος ήθελε να έχει μια ταφική στήλη μέσα στο σαλόνι του!!!

ΠΗΓΗ: «Italy returns ancient stele, illegally exported, to Turkey», Associated Press, 28.4.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.4.2023.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] ή Σελεύκεια η προς Ευφράτη, ή απλώς Ζεύγμα («γέφυρα σκαφών»): Πόλις στον 37ο παράλληλο - 37°3′31″N 37°51′57″E. Η περιοχή της κατοικείται τουλάχιστον από την Νεολιθική εποχή.  Ιδρύθηκε το 300 π.Χ. από τον Μακεδόνα στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Σέλευκο Α΄ τον Νικάτορα, στην Άνω Συρία, ανήκε στο βασίλειο των Σελευκιδών Μακεδόνων και στο βασίλειο της Κομμαγηνής. Στην ακμή της έφτασε να κατοικείται από 80.000 κατοίκους!!! Αφού βρισκόταν στον Δρόμο του Μεταξιού, που συνέδεε Αντιόχεια - Κίνα και ως εκ τούτου ήταν εμπορικό κέντρο…

Το 64 π.Χ. κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και απλούστευσε το όνομά της σε Ζεύγμα. Στην άλλη όχθη έκειτο η Απάμεια του Ευφράτη.

Οι πρώτες ανασκαφές επραγματοποιήθησαν από τον Τόμας Έντουαρντ Λώρενς, το 1917. Έχουν βρεθεί πολλά ψηφιδωτά με θέματα από την ελληνική μυθολογία (εικονίζουν τον Ωκεανό με την Τηθύ, τον Δαίδαλο με τον Ίκαρο, τον Αχιλλέα στην αυλή του βασιλιά Λυκομήδη στην Σκύρο, τον Αχελώο, τον Διόνυσο με την Αριάδνη, κ.ά.), τοιχογραφίες, νομίσματα, κεραμικές σφραγίδες αγάλματα…


ΟΞΥΜΩΡΟΝ Ιταλια επαναπατρισμος κλεμμενη στηλη αρχαια ελληνικη πολη Τουρκια ταφικη επιτυμβια ιδιωτικη συλλογη Φλωρεντια Καραμπινιεροι Προστασια της Πολιτιστικης Κληρονομιας Πολιτιστικη Κληρονομια αρχαιο τεχνουργημα, αγορα Γαλλια κλοπη Σελευκεια επι του Ζευγματος ποταμος Ευφρατης ανω Συρια 2ος αιωνας γυναικα πεπλο χιτωνας ελληνικη επιγραφη Σατορνιλα, αγαπη ανδρας συζυγος αντιο διαστροφη Ζευγμα γεφυρα 37ος παραλληλος Νεολιθικη εποχη 300 πΧ Μακεδονας στρατηγος Μεγας Αλεξανδρος Σελευκος Α Νικατορας νικατωρ βασιλειο των Σελευκιδων Μακεδονες Κομμαγηνη Δρομος του Μεταξιου Αντιοχεια - Κινα εμπορικο κεντρο 64 πΧ Ρωμαιοι οχθη Απαμεια ανασκαφες Λωρενς, 1917 ψηφιδωτο ελληνικη μυθολογια Ωκεανος Τηθυς Δαιδαλος ικαρος, Αχιλλεας αυλη βασιλιας Λυκομηδης Σκυρος, Αχελωος, Διονυσος Αριαδνη, τοιχογραφια νομισμα, κεραμικη σφραγιδα αγαλμα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ