Ο ν. 5021 θα μείνει στα χαρτιά - Τα μουσεία είναι και θα παραμείνουν δημόσια

Ο ν. 5021 θα μείνει στα χαρτιά
Τα μουσεία είναι και θα παραμείνουν δημόσια

Την Τρίτη 25 Απριλίου πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία των σωματείων του ΥΠΠΟΑ (Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Υπαλλήλων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟΑ, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων), με κύριο αίτημα την κατάργηση του νόμου 5021/2023.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το θέμα, ΕΔΩ.

Η μαζική συγκέντρωση των εργαζόμενων στις 12.00 έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διατράνωσε ότι ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την μετατροπή των μεγάλων δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου θα μείνει στα χαρτιά και οι διοικήσεις που διόρισε το Υπουργείο Πολιτισμού την Μεγάλη Πέμπτη δεν θα διοικήσουν ποτέ τα δημόσια αρχαιολογικά μουσεία.

Βρισκόμαστε στη 14η μέρα από τον διορισμό των διοικήσεων και ενώ ο ν. 5021/2023 προέβλεπε ότι τα Διοικητικά Συμβούλια πρέπει να συνεδριάσουν σε σώμα στην έδρα των Μουσείων, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων δεν το έχουν καταφέρει ακόμη.

- Την Πέμπτη 20/4 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα η προγραμματισμένη ως «πανηγυρική» συνεδρίαση του διορισμένου διοικητικού συμβουλίου παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού να ακυρωθεί.

- Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο οι εργαζόμενοι έχουν συγκροτήσει απεργιακή φρουρά για να εμποδίσουν τη συνεδρίαση. Η δοτή Γενική Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου κ. Α. Δελαπόρτα δεν έχει εμφανιστεί καν στο μουσείο.

 - Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου επίσης δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία συνεδρίαση των διορισμένων Διοικητικών Συμβουλίων, ενώ οι πρόεδροι των ΔΣ δεν έχουν καν εμφανιστεί.

- Το Σάββατο 22/4 πραγματοποιήθηκε επιτυχημένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα εγκαίνια της μόνιμης συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Μεσαράς, τα οποία τελέστηκαν με την παρουσία της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του υφυπουργού αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

 - Οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε την απεργία αποχή από κάθε διαδικασία που έχει σχέση με τον ν. 5021. Η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων και συναδελφισσών που τους προτάθηκε, αρνήθηκαν να μετέχουν ως γραμματείς στα ΔΣ, συμμετέχοντας στην απεργία-αποχή που έχουν κηρύξει τα σωματεία.

Τα δημόσια αρχαιολογικά μουσεία συνεχίζουν να εκτελούν τις προγραμματισμένες πολυσχιδείς δράσεις τους με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 και το εγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με εκδηλώσεις, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για το κοινό όπως έκαναν και μέχρι τώρα.

Τα Αρχαιολογικά Μουσεία δε χρειάζονται Διοικητικά Συμβούλια με εκπροσώπους του τουριστικού και του κατασκευαστικού κεφαλαίου που θα εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, ούτε Γενικές Διευθύντριες οι αμοιβές των οποίων, σε αντίθεση με όσα ισχυριζόταν η υπουργός Πολιτισμού στη Βουλή, επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι προγραμματισμένες δράσεις, οι εκδηλώσεις, οι εκθέσεις, τα ερευνητικά προγράμματα, οι συμπράξεις με τη σύγχρονη τέχνη και οι διεθνείς συνεργασίες των πέντε μεγάλων δημόσιων Αρχαιολογικών Μουσείων για όλο το 2023, όπως είχαν σχεδιαστεί από το προσωπικό τους ως Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών της ΓΔΑΠΚ, είναι πλήρεις και πολυσχιδείς. Ίσα ίσα, είναι ο ν. 5021 που δημιουργεί σειρά προβλημάτων στην ομαλή εκτέλεση όλων αυτών των εξωστρεφών δράσεων για όλους τους πολίτες.

Τα σωματεία συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες δε θα δεχθούμε εντολές από τα διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια και τις δοτές Γενικές Διευθύντριες. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού είναι υπόλογη για την προσπάθεια έμμεσης ιδιωτικοποίησης των μουσείων και την βαθύτερη εμπλοκή τους με τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Διεκδικούμε κρατικά μουσεία με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που να αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες, ώστε όλα τα δημόσια Μουσεία να προσφέρουν τον πολιτισμό ως δημόσιο αγαθό ισότιμα σε όλους και όλες. Παλεύουμε για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τον Πολιτισμό. Ενάντια στην λογική της ανταγωνιστικότητας, ενάντια στην λογική κόστους – οφέλους. Παλεύουμε ώστε οι εκθέσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι εκδηλώσεις, οι ξεναγήσεις και η λειτουργία των μουσείων να βασίζεται σε μόνιμο προσωπικό του δημοσίου κι όχι σε εργολαβίες, ιδιώτες, απευθείας αναθέσεις και «ευγενικές χορηγίες» πολιτιστικά «ευαίσθητων» εκπροσώπων του κεφαλαίου. Θέλουμε τα μουσεία μας να συνεχίσουν να είναι ανοιχτά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, επισκέπτες, ειδικές κατηγορίες κοινού, ευάλωτες ομάδες κι όχι να γίνουν μουσεία της οικονομικής ελίτ. Διεκδικούμε την μείωση της τιμής των εισιτηρίων. Απαιτούμε τη διατήρηση της ενότητας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Παλεύουμε για δημόσια Μουσεία ανοιχτά σε όλους και όχι μουσεία-κυβερνητικά υποχείρια, παραδομένα στην εμπορευματοποίηση και στην οικονομική ελίτ της χώρας.

Κάτω τα χέρια από τα Κρατικά Μουσεία!

Συνεχίζουμε την απεργία-αποχή και την ανυπακοή!

Ο ν. 5021/2023 θα μείνει στα χαρτιά!

Δίνουμε αγωνιστική συνέχεια στις απεργιακές συγκεντρώσεις την εργατική Πρωτομαγιά

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμούς συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού ο αναπληρωτής τομεάρχης πολιτισμού και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος, το μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ Βέττα Πανουτσάκου, ο υποψήφιος βουλευτής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και υποψήφιος βουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πέτρος Κωνσταντίνου, το μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Πετρόπουλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) Κώστας Κεχαγιόγλου, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης στον Δήμο Αθηναίων Ανοιχτή Πόλη Νάσος Ηλιόπουλος και το μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Βασίλης Κουκαλάνι.

ΠΗΓΗ: Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟΑ, Πανελλήνιος Σύλ. Πτυχιούχων Υπαλλήλων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων / ΣΕΑ, 27.4.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.4.2023.

Η προσπάθεια εφαρμογής του Ν. 5021/2023, με τον πραξικοπηματικό τρόπο που γίνεται από την πολιτική ηγεσία, έχει οδηγήσει σε πολλές δυσλειτουργίες και δυσχέρειες, αποδεικνύοντας ότι ο νόμος είναι ανεφάρμοστος στην πράξη.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων βρίσκεται σε διαβούλευση με την νομική σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ για να σταλεί οδηγία στα μέλη.

Υπενθυμίζουμε όλα τα μέλη του Συλλόγου να πάρουν αποφασιστικά μέρος στην απεργία/αποχή από όλα τα καθήκοντα που συνδέονται με την εφαρμογή του ν. 5021/2023, την οποία έχει προκηρύξει από κοινού με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του ΥΠΠΟΑ και η οποία ανανεώνεται σήμερα έως 31/5/2023 με πρωτοβουλία των Δ.Σ.

Η απεργία αποχή καλύπτει όλες τις πράξεις που σχετίζονται με την μετατροπή μουσείων σε νομικά πρόσωπα όπως ενδεικτικά:

Ανάθεση καθηκόντων γραμματέα στο διοικητικό συμβούλιο (άρθρο 8).

Ανάθεση καθηκόντων απογραφής συλλογών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου για την παραχώρηση τους στο διοικητικό συμβούλιο (άρθρα 19-20). Τυχόν αλλαγή του προγράμματος δράσης εκάστου μουσείου όπως αυτό έχει εγκριθεί το 2023 και εκτελείται από τον κρατικό προϋπολογισμό από τα ΔΣ ή τη Γενικές Διευθύντριες. Τυχόν προσπάθεια απόσπασης έκαστου μουσείου από το ενιαίο ψηφιακό πρωτόκολλο του ΥΠΠΟΑ και συναφείς δαπάνες τυχόν ανακατανομή προσωπικού ή αρμοδιοτήτων με πρωτοβουλία του ΔΣ ή των Γενικών Διευθυντριών.

Αναφορικά με το έγγραφο της ΓΔΑΠΚ με το οποίο ζητείται από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα μουσεία να δηλώσουν προτίμηση για τη μεταφορά της οργανικής τους θέσης, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι ακόμη και αν αποτελεί αίτημα του Συλλόγου κανείς υπάλληλος να μη μετακινηθεί χωρίς τη δήλωση προτίμησής του, δηλώνουμε ότι πρόκειται για έγγραφο εφαρμογής του Ν. 5021/2023.

Επομένως, καλούμε τους συναδέλφους και συναδέλφισσες να μην απαντήσουν δηλώνοντας αποχή από το Ν. 5021/2023. Εξ άλλου λόγω της προκήρυξης βουλευτικών εκλογών και της συνακόλουθης απαγόρευσης οποιασδήποτε υπηρεσιακής μεταβολής (μετακίνηση, μετάθεση, κ.α.) τα αναφερόμενα στο έγγραφο είναι ανεφάρμοστα έως τουλάχιστον στις 21/5/2023.

Για όλα τα παραπάνω, τα οποία αναφέρονται ενδεικτικά κι όχι περιοριστικά, οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες μπορούν να αρνηθούν να τα εκτελέσουν καλυπτόμενοι από την απεργία αποχή που έχει προκηρύξει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων από κοινού με άλλα σωματεία, χωρίς καμία επίπτωση. Εξυπακούεται ότι οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες συνεχίζουν να εργάζονται για την εκτέλεση των δράσεων που είχαν εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης της ΓΔΑΠΚ όπως και για τη εξυπηρέτηση πολιτών μελετητών και όλα τα λοιπά κανονικά τους καθήκοντα, προστασία ανάδειξη δημοσίευση αρχαιοτήτων.

ΠΗΓΗ: ΣΕΑ, αρ. πρωτ.: 69. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.4.2023.

νομος 5021 μουσεια δημοσια μουσειο δημοσιο αρχαιολογικο αρχαιολογια νπδδ εθνικο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ