ΔΑΝΕΙΑ και ΧΡΕΗ: Απ’ το μπακάλικο της γειτονιάς, μέχρι το Μαξίμου - του Τζ. Γκούσκου

 ΔΑΝΕΙΑ:
Απ’ το μπακάλικο της γειτονιάς
μέχρι το Μαξίμου

Του οικονομολόγου Τζανέτου (Τζανή) Γκούσκουnewdeal100@yahoo.gr

συγγραφέα του βιβλίου

«Ιδού ο Λογαρισμός κ. Μέρκελ, 300 δισεκ. ευρώ απ’ τα Κατοχικά Δάνεια»(*)

Α) Ο μαγαζάτορας….


Μην πας μακριά. Τον μπακάλη της γειτονιάς να ρωτήσεις αν θέλει δάνειο, θα σκεφτεί καμιά 10ριά λόγους αν το χρειάζεται:

Αν είναι να του σκάσει κάποια επιταγή,

Αν η δουλειά έχει κόψει και θέλει ενίσχυση (κάρβουνο),

Αν είναι να κάνει μια ανακαίνιση και να πουλήσει μόστρα στους πελάτες (χρειάζονται κι’ αυτά!),

Αν είναι ν’ αγοράσει εμπόρευμα, να ρίξει τις τιμές και ν’ αυξήσει το τζίρο.

Και πιθανόν,

Αν έχει φορολογικές ή ασφαλιστικές εκκρεμότητες (το πιο σίγουρο τη σήμερον ημέρα!), με ένα τμήμα του δανείου να κάνει κάποια ρύθμιση ώστε να αποφύγει τον μπαμπούλα ΑΑΔΕ κ’ ΚΕΑΟ.

Σε καμιά όμως περίπτωση να ρίξει (το δάνειο) σε τζακούζια, λούσα και λουλούδες γιατί, όχι μόνο το μαγαζί θα κλείσει, αλλά θα του πάρει και το σπίτι η τράπεζα.

Φυσιολογικά πράγματα στην πιάτσα, που μπορεί να συμβούν στον καθένα που έχει π.χ. ένα μαγαζί, εργαζόμενους και μια οικογένεια από πίσω του.

Φυσιολογικά πράγματα, εκτός και αν μιλάμε για πολιτικά μαγαζιά, όπου εκεί οι όροι της αγοράς αλλάζουν:

Η ΝΔ χρωστάει στις τράπεζες 430 εκατ. και 318 εκατ. το Πασόκ, συνολικά 748 εκατ. ευρώ.

Από που θα τα πληρώσουν αυτά;

Το μόνο εχέγγυο που  έχουν είναι η κρατική ενίσχυση, όπου, για μεν τη ΝΔ αναλογεί σε 5,1 εκατ., για δε το Πασόκ 1,3 εκατ. (Αρ. Απόφ. 19724/’20).

Αν υποθέσουμε ότι θα διατηρήσουν τα εκλογικά τους ποσοστά για κάναν αιώνα από σήμερα, καθώς και ότι, η κρατική ενίσχυση θα προορίζεται (100%) για την αποπληρωμή των δανείων τους, ο χρόνος αποπληρωμής αναλογεί σε 84 χρόνια για τη ΝΔ και 240 χρόνια για το Πασοκ και αυτό, χωρίς να υπολογίσουμε τους τόκους (κατ’ έτος), οι οποίοι ξεπερνούν την κρατική χρηματοδότηση!

Μήπως υπάρχει τράπεζα που να κάνει ρύθμιση για 1- 2 αιώνες και αν ναι, γιατί δεν το κάνουν και στους απλούς πολίτες, αλλά τους βγάζουν τα σπίτια στο σφυρί;;;

ΝΔ και Πασόκ κατέχουν την 1η και 2η θέση εντός των κομμάτων της ΕΕ με τον μεγαλύτερο δανεισμό.

Δεν φτάνει που έχουμε το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη (σε σχέση με το ΑΕΠ και πιθανόν παγκοσμίως), έχουμε και δύο κόμματα (ψωράλογα) που προηγούνται της κούρσας του δανεισμού με διαφορά έναντι όλων των άλλων.

Και παρ’ όλα αυτά, έχουν το θράσος και την αναίδεια αυτά τα χρεοκοπημένα κομματο-μάγαζα, να ζητούν απ’ τον ελληνικό λαό να τους εμπιστευθεί την ψήφο του.

Ποιος θα εμπιστευόταν το πορτοφόλι του σ’ έναν κλέφτη και ποιος θα δάνειζε έναν μπαταχτσή;

Για το μαγαζί του Συριζα, παρ’ ότι δεν οφείλει σε τράπεζες, η χρεοκοπία του είναι ακόμα χειρότερη: Η ιδεολογική του καταβαράθρωση αρχίζει από την πραξικοπηματική ανατροπή του ΟΧΙ και συνεχίζεται με το 3ο Μνημόνιο και την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές, για να καταλήξει στην επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών και στην προδοσία της Μακεδονίας.

Συμπέρασμα: Οι μαγαζάτορες έχουν χάσει πελατεία από δεξιά κι’ αριστερά, τζίφος, σε λίγο θα βαράνε μύγες…


Ο παραπάνω πίνακας έχει κάποια σφάλματα,

π.χ. η Ιταλία δεν έχει 77%, αλλά... 145%!!!

ΠΗΓΗ: World of Statistics, 30.4.2023.

Β) Το μαγαζί…

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπ. Οικονομικών, το δημόσιο χρέος της χώρας εκτινάχθηκε στο ποσό των 400,28 δισεκ (Δεκέμβριος ’22), αυξημένο κατά 11,94 δισεκ, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 όπου είχε διαμορφωθεί σε 388,34 δισεκ, ή κατ’ αναλογία επί του ΑΕΠ 190,5% και 194,5% αντίστοιχα.

Συγχρόνως (επισημαίνεται), ότι αποτελούν πηγή ανησυχίας οι κρατικές εγγυήσεις προς τράπεζες, επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα και δημόσιους φορείς το ύψος των οποίων προσεγγίζει τα 30 δισεκ. (Ναυτεμπορική 4.2.2023).

Στις αρχές του έτους (17.1.2023) το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε από τις αγορές 3,5 δισεκ ευρώ. Το κρατικό ομόλογο που εκδόθηκε είναι δεκαετούς διάρκειας με επιτόκιο 4,4%. Το Δημόσιο θα πληρώνει κάθε χρόνο για τους τόκους αυτού του ομολόγου 154 εκατ. ενώ, σε δέκα χρόνια θα έχει καταβάλλει για τόκους 1,54 δισεκ ευρώ (συνολικά). Οι τόκοι (συσωρευτικά) αναλογούν στο 44% του αρχικού κεφαλαίου.

Κανένας επιχειρηματίας δεν θα θεωρούσε επιτυχία να πάρει ένα δάνειο και να «φεσωθεί» επί πλέον το 44% μέσα σε μια 10ετία.

Κανένας, εκτός και αν του απέδιδε στο διπλάσιο.

Και όμως, ο υπ. Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι η επιτυχής έκδοση του νέου ομολόγου αποδεικνύει ότι οι «αγορές» εμπιστεύονται την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας!

Να θυμίσουμε, όταν η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια (Μάϊος 2010), τότε δηλ. που δεν μας εμπιστεύονταν οι «αγορές», το δημόσιο χρέος ανερχόταν στα 310 δισεκ και το ΑΕΠ στα 233 δισεκ, ή 133% επί του ΑΕΠ.

Τώρα, με αυξημένο δημόσιο χρέος στα 400 δισεκ (190,5% του ΑΕΠ), οι «αγορές» μας εμπιστεύονται περισσότερο…!

Τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από την Τρόϊκα κατά την περίοδο των τριών δανειακών συμβάσεων (2010 – 2018) ανήλθαν στα 289 δισεκ, και, αν θεωρήσουμε ότι ξοδεύτηκαν για την εξόφληση του αρχικού χρέους (310 δισεκ), θα έπρεπε να είχαμε υπόλοιπο ανεξόφλητου δανείου 21 δισεκ αντί των 400 δισεκ (2022).

Συμπέρασμα: Το ταμείο είναι ΜΕΙΟΝ και αν δε βάλει ο θεός το χέρι του, το μαγαζί πάει για φούντο…

Γ) Οι Πελάτες….

Εδώ συμβαίνει κάτι περίεργο.

Οι πελάτες (ψηφοφόροι), παρ’ ότι ξέρουν ότι μόνο υπερτιμημένα και ληγμένα θα βρουν στα ράφια, συνεχίζουν να ψωνίζουν απ’ τα παραδοσιακά κομματικά κλεπτομάγαζα.

Ποιος πελάτης θα πήγαινε σ’ ένα μαγαζί όταν ξέρει ότι τον κλέβουν;

Και αν πούμε ότι την πάτησες την πρώτη φορά, ποιος ο λόγος να συνεχίζεις;;;

Συμπέρασμα: Ας μην κρυβόμαστε. Όλοι ποντάρουν κάπου και προσπαθούν να βγάλουν τα «σπασμένα», είτε από ένα ρουσφέτι, είτε από μια προμήθεια κατ’ ανάθεση, είτε από μια θέση τεμπελχανά στο δημόσιο.

Δ) Ο Διευθυντής και τα τσιράκια του….

Και πες ότι έχεις ένα μεγαλύτερο μαγαζί (super market), ή μια επιχείρηση (βιοτεχνία, βιομηχανία κλπ) που θέλει διευθυντή, διοικητικούς υπαλλήλους, λογιστήριο (λευκά κολάρα).

Τι θα έκανες αν τους έπιανες να έχουν στήσει παραμάγαζο εκεί μέσα και να παίρνουν προμήθειες (μίζες) από προμηθευτές και πελάτες, αντί να επιδιώκουν καλύτερες τιμές προς όφελος της επιχείρησης…

Η ακόμα χειρότερα, να μην απαιτούν και να «κουκουλώνουν» για μήνες, χρόνια, 10ετίες τα χρωστούμενα;;;

Οι οφειλές των Γερμανών προς την Ελλάδα απ΄ τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, όπως τα Κατοχικά δάνεια, οι αποζημιώσεις, οι κλαπέντες πολιτιστικοί θησαυροί - ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης "Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής" - είναι ή δεν είναι χρωστούμενα απ΄ τη Γερμανία προς τη χώρα σου κ. Διευθυντά μετά του υπουργικού σου συμβουλίου;;;

Και τι κάνεις όλα αυτά τα χρόνια που σε καλοπληρώνουμε;;;;

Μόνο τα 
Κατοχικά δάνεια ξεπερνούν τα 450 δισεκ και αντί να τ’ απαιτήσεις σθεναρά εδώ και τώρα, ώστε να ανασάνει η χώρα σου και ο λαός, προτιμάς να βγάζεις τα σπίτια του κόσμου στο σφυρί και να φορτώνεις το δημόσιο με νέα δάνεια-χρέη…

Αν δεν είσαι σαμποτέρ εναντίον των συμφερόντων της χώρας σου και του λαού σου, τι άλλο μπορεί να είσαι;;;

Ε) Ο Έλεγχος…

Και το ερώτημα που τίθεται:

Ποιος ή ποιοι θα αναλάβουν τον έλεγχο στο κλεπτοκρατικό μας μαγαζί, ώστε να κάτσει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και ν’ αποδοθούν ευθύνες;;;

Μήπως απ΄ τα παραδοσιακά κομματικά κλεπτομάγαζα…

Άλλο που δε θέλουν, να φτιάξουν ακόμα μια «εξεταστική επιτροπή» για να τα κουκουλώσουν ως συνήθως.

Τότε ποιος άλλος έχει το σθένος να τους πιάσει από το αυτί και να τους πετάξει έξω;;;

Ποιος άλλος εκτός απ’ τον Ελληνικό Λαό και τους νέους εντολοδόχους που θα ορίσει σ’ αυτές τις εκλογές.

Εκτός και αν μας αρέσει να μας εξαπατούν και να μας κλέβουν τα πολιτικά κλεπτομάγαζα και από πάνω να μας ζητάνε και τα ρέστα.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 30.4.2023.


(*) Ο Τζ. Γκούσκος είναι υποψήφιος με την Πλεύση Ελευθερίας στον Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών.

δημοσιο Χρεος χωρα, ΑΕΠ Ελλαδα Ιαπωνια ΗΒ ηνωμενο βασιλειο μεγαλη βρετανια, Ακτη Ελεφαντοστου, Μπουρουντι Σιγκαπουρη κονγκο Μπαρμπαντος Μπαρμπειντος Ισπανια Λιβανος Ηνωμενες Πολιτειες ΗΠΑ, Γαλλια Βελγιο Βραζιλια Ισραηλ Αιγυπτος Ιταλια Δανια Καναδας Αυστραλια Πακισταν Ολλανδια Ινδια Νοτια Κορεα Σουηδια Ινδονησια Τουρκια Νοτια Αφρικη, Νορβηγια Ρωσια Γερμανια Μεξικο Δημοκρατια Τσεχια Αζερμπαιτζαν Πορτογαλια Λουξεμβουργο ΗΑΕ ηνωμενα αραβικα εμιρατα Ιραν τροικα κατοχικα δανεια κατοχικο δανειο σταικουρας Ευρωζώνη χρεοκοπια Γερμανοι ναζι Ελλας Β Παγκοσμιος πολεμος κομμα κομματα Ιδου ο Λογαρισμος κ. Μερκελ, Κατοχη γκουσκος Ιταλια Γαλλια Ισπανια Βελγιο ΗΒ ηνωμενο βασιλειο αγγλια Αυστρια Γερμανια Πολωνια Ολλανδια Ιρλανδια Ελβετια Νορβηγια Τουρκια Ρωσια

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ