Βρέθηκε γραφή με σύμβολα 300.000 χρόνων και σκόπιμη ταφή! - του Γ. Λεκάκη

Βρέθηκε γραφή με σύμβολα
300.000 χρόνων
και σκόπιμη ταφή!

Του Γιώργου Λεκάκη

Στην αναζήτησή τους να κατανοήσουν την ανθρώπινη προέλευση, ο εξερευνητής του National Geographic και παγκοσμίου φήμης παλαιοανθρωπολόγος Lee Berger και η ομάδα του ανακάλυψαν νέα στοιχεία στο σπηλαιοσύστημα Rising Star στην Νότια Αφρική, που υποδηλώνουν ότι ο Homo naledi - ένα εξαφανισμένο είδος ανθρώπου - έθαβε τους νεκρούς του και χρησιμοποιούσε σύμβολα για την δημιουργία νοημάτων - συμπεριφορές που θεωρούνταν αποκλειστικές για ανθρώπους με μεγάλο εγκέφαλο!

Αυτά τα ευρήματα αλλάζουν την γνώση μας για την ανθρώπινη εξέλιξη!

Επί πλέον, η ομάδα βρήκε χαραγμένα σύμβολα στους τοίχους των σπηλαίων, τα οποία θα μπορούσαν να είναι ηλικίας 241.000 - 335.000 χρόνων - και θα εξεταστούν περαιτέρω! Αυτά τα σύμβολα, που περιλαμβάνουν βαθειά εντυπωμένα γεωμετρικά σχήματα, βρέθηκαν σε επιφάνειες που φαίνεται ότι είχαν προετοιμαστεί και λειανθεί. Οι γραμμές φάνηκε να έχουν γίνει επανειλημμένα, περνώντας προσεκτικά ένα μυτερό ή αιχμηρό εργαλείο μέσα από τις αυλακώσεις. Η δημιουργία παρόμοιων συμβόλων έχει επίσης τεκμηριωθεί στους Νεάντερταλ (Homo neanderthalensis) σχεδόν πριν από 60.000 χρόνια και στους πρώιμους Χόμο Σάπιενς στην Νότια Αφρική πριν από περίπου 80.000 χρόνια. Τέτοια σκόπιμα σχέδια, τα οποία ερμηνεύονται ευρέως ως σημαίνουσα καταγραφή και μετάδοση πληροφοριών με ανθεκτικό τρόπο, και αναγνωρίζονται ως ένα σημαντικό γνωστικό βήμα στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Τα πρώτα απολιθώματα H. naledi βρέθηκαν στον θάλαμο Dinaledi το 2013 από τον Berger και την ομάδα του. Ο θάλαμος είναι εξαιρετικά στενός, απαιτώντας από τον Μπέργκερ να χάσει 55 κιλά για να μπορέσει να διασχίσει ο ίδιος τον θάλαμο το 2022. Αυτός και η ομάδα του συνεχίζουν να αποκαλύπτουν νέα στοιχεία για το πώς ζούσε ο Χ. Ναλέντι.

ΠΗΓΗ: Berger «Cave of Bones: A True Story of Discovery, Adventure, and Human Origins», National Geographic Books, 2023. Τα ευρήματα του Μπέργκερ θα παρουσιαστούν επίσης στο «UNKNOWN: Cave of Bones» του Netflix, 17.7.2023. Και στο συνέδριο του Richard Leakey Memorial Conference στο Πανεπιστήμιο Stony Brook, 5.6.2023. National Geographic, 5.6.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.6.2023.

αρχαια γραφη συμβολα 300.000 χρονια πριν σκοπιμη ταφη ανθρωπινη προελευση, παλαιοανθρωπολογος Berger σπηλαιοσυστημα Rising Star νοτιος Νοτια Αφρικη, Homo naledi εξαφανισμενο ειδος ανθρωπου νεκρος συμβολο νοημα συμπεριφορα ανθρωπος μεγαλος εγκεφαλος ευρημα εξελιξη χαραγμενο τοιχος σπηλαιο 241.000 250.000 335.000 γεωμετρικο σχημα λειανση γραμμη μυτερο αιχμηρο εργαλειο αυλακι Νεαντερταλ Homo neanderthalensis 60.000 πρωιμος Χομο Σαπιενς Homo Sapiens 80.000 σκοπιμα σχεδια, καταγραφη μεταδοση πληροφορια γνωση πρωτα απολιθωμα θαλαμο ντιναλεντι Dinaledi 2013 Μπεργκερ 2022 Ναλεντι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ