Του Γιώργου Λεκάκη
Τα στοιχεία επεξεργασίας
φυτικών τροφίμων είναι ένας σημαντικός δείκτης της ανθρώπινης ικανότητας να
εκμεταλλεύεται τους περιβαλλοντικούς πόρους.
Η ανάλυση εργαλείων, που
βρέθηκαν στην Ιταλία, και χρονολογούνται μεταξύ 39.000 και 43.000 χρόνων,
υποδηλώνει ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι και οι Νεάντερταλ παρήγαγαν αλεύρι στην
περιοχή αυτή, πριν 41.000 – 43.000 χρόνια - αρκετές χιλιάδες χρόνια ενωρίτερα
από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες και πολύ πριν από την έναρξη της
γεωργίας, όπως επισήμως ισχυρίζεται η επιστημονική κοινότητα.
Το μέλος της διεθνούς
ερευνητικής ομάδας J. Riel-Salvatore (του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ)
εξήγησε ότι οι μύλοι και τα γουδοχέρια της μελέτης ευρέθησαν στα στρώματα του
Νεάντερταλ στην τοποθεσία της Μουστερίας περιόδου Riparo Bombrini στην βόρεια
Ιταλία και στην τοποθεσία Grotta di Castelcivita, όπου κατοικούσαν σύγχρονοι άνθρωποι,
και η οποία ευρίσκεται πάνω από 600 μίλια μακριά, στην νοτιοδυτική Ιταλία!
Οι ομάδες μπορεί να
επωφελήθηκαν από κοινές τεχνικές γνώσεις και τρόπους φαγητού, αλλά δεν είναι
γνωστόν εάν υπήρξε επαφή μεταξύ τους.
«Η μετατροπή των δημητριακών
σε αλεύρι είναι μια σημαντική καινοτομία, γιατί επέτρεψε στους παλαιολιθικούς κυνηγούς
- τροφοσυλλέκτες του Πλειστόκαινου να
αποθηκεύουν και να μεταφέρουν τρόφιμα πιο εύκολα», εδήλωσε ο κ. Riel-Salvatore.
«Η ώθηση αυτής της συμπεριφοράς τόσο πίσω στον χρόνο αλλάζει πραγματικά τον
τρόπο που σκεφτόμαστε για το πώς ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι, που είχαν υψηλή
κινητικότητα», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: M. Mariotti Lippi κ.ά. «New evidence of plant food processing in Italy before 40ka», στο Quaternary Science Reviews (2023), DOI: 10.1016/j.quascirev.2023.108161. «New evidence of plant food processing in Italy during Neanderthal-to-Homo sapiens period», Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, 29.6.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 30.6.2023.
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook