Το κοσί, στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης, στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδος

Το έθιμο κοσί,
στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης
στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά
της Ελλάδος

Το Υπουργείο Πολιτισμού, με ιδιαίτερα χαρά, ανακοινώνει την εγγραφή 21 νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, όπως και την επικαιροποίηση δύο εγγεγραμμένων, το 2013, στο Εθνικό Ευρετήριο. Το ΥΠΠΟ μέσω της καθ' ύλην αρμόδιας Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εφαρμόζει, από το 2006, στην Ελλάδα την Σύμβαση για την Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003). Τα Δελτία για τα 21 στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς υποβλήθηκαν το 2021. Έτυχαν συστηματικής επεξεργασίας από την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και, φυσικά, τις ίδιες τις κοινότητες των  φορέων:

Ανάμεσά τους:

Το έθιμο Κοσί, στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης

Πρόκειται για έθιμο (κόσι = κλαδί ελιάς) που πραγματοποιείται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης, προς τιμή του αγίου Γεωργίου. Περιλαμβάνει αυτοσχέδιο αγώνα δρόμου με την αθλοθέτηση συμβολικών δώρων για τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες, αφού πλέον συμμετέχουν στο αγώνισμα και γυναίκες. 

Το έθιμο τελούνταν στους Επιβάτες Ανατολικής Θράκης. Μετά την ανταλλαγή, οι πρόσφυγες  από του Επιβάτες εγκαταστάθηκαν  και δημιούργησαν στους Νέους Επιβάτες

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». Γ. Λεκάκης «Τάματα και Αναθήματα». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.7.2023.

κοσι Νεοι Επιβατες Θεσσαλονικης, αυλη Πολιτιστικη Κληρονομια Ελλαδος Θεσσαλονικη εθιμα δευτερη Κυριακη του Μαιου μαιος Αγιος Γεωργιος αυτοσχεδιος αγωνας δρομου αθλοθετηση συμβολικο δωρο αγωνισμα γυναικα εθιμο Ανατολικη Θρακη ανταλλαγη προσφυγες κλαδι ελιας ελια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ