Απεκαταστάθη ο αρχαίος φάρος των Πατάρων, που κατεστράφη ολοσχερώς από κυματοσυρμό, το ύψος του οποίου έφθασε τα 21 μ.! - του Γ. Λεκάκη

Απεκαταστάθη
ο αρχαίος φάρος των Πατάρων,
που κατεστράφη ολοσχερώς
από κυματοσυρμό,
το ύψος του οποίου έφθασε
τα 21 μ.!

Του Γιώργου Λεκάκη

Έγινε με επιτυχία η αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων στον αρχαίο φάρο της αρχαίας ελληνικής πόλεως των Πάταρων Λυκίας, ίδρυμα του Πατάρου, υιού του θεού Απόλλωνος, στον 36ο παράλληλο [36°15′58.38″N 29°19′2.0″E].

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΠΑΤΑΡΩΝ ΛΥΚΙΑΣ στο βιβλίο του Γ. Λεκάκη «Η άγνωση Μικρά Ασία».

Ο φάρος, ύψους 26,5 μ., που κατασκευάσθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Νέρωνα το 64 μ.Χ. είχε καταστραφεί ολοσχερώς από κυματοσυρμό («τσουνάμι») σεισμού, το 1481, το ύψος του κύματος του οποίου έφθασε τα 21 μ.!

Η υπεύθυνη ανασκαφής Πατάρων, καθ. H. İşkan Işık ανακοίνωσε τα ευχάριστα νέα στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Αττάλειας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, για την συμβολή τους.

ΠΗΓΗ: DHA, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.7.2023.

Αποκατασταση αρχαιος φαρος Παταρων καταστροφη κυματοσυρμος αποστραγγιση ομβρια υδατα αρχαια ελληνικη πολις πολη Παταρα Λυκιας, λυκια ιδρυμα Παταρος θεος Απολλωνας, απολλων 36ος παραλληλος Ρωμαιος αυτοκρατορας αυτοκρατωρ Νερωνας νερων 64 μΧ τσουναμι σεισμος 1ος αιωνας 1481 μχ 15ος υψος κυματος ανασκαφη Ατταλεια Τουρκια

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ