ΕΘΙΜΑ της ΑΠΟΚΡΙΑΣ: Ο Καδής στους Σπαθαραίους Σάμου στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδος

Ο Καδής στους Σπαθαραίους Σάμου
στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά
της Ελλάδος

Το Υπουργείο Πολιτισμού, με ιδιαίτερα χαρά, ανακοινώνει την εγγραφή 21 νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, όπως και την επικαιροποίηση δύο εγγεγραμμένων, το 2013, στο Εθνικό Ευρετήριο. Το ΥΠΠΟ μέσω της καθ' ύλην αρμόδιας Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εφαρμόζει, από το 2006, στην Ελλάδα την Σύμβαση για την Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003). Τα Δελτία για τα 21 στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς υποβλήθηκαν το 2021. Έτυχαν συστηματικής επεξεργασίας από την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και, φυσικά, τις ίδιες τις κοινότητες των  φορέων:

Ο καδής / κατής  εισέρχεται στην πόλη, σαν τον θεό Διόνυσο,
καβάλα ανάποδα επί πώλου / όνου...

Ανάμεσά τους:

Ο Καδής στους Σπαθαραίους Σάμου

Πρόκειται για σατυρικό δρώμενο που πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, στους Σπαθαραίους Σάμου. ΔΕΙΤΕ την ομιλία του Γ. Λεκάκη ΠΕΡΙ ΣΑΤΥΡΑΣ ΕΔΩ - Έχει τον χαρακτήρα σατυρικής παρωδίας δίκης, με δικαστή τον Τούρκο καδή (κατής = οθωμανός δικαστής), ο οποίος στο τέλος της γιορτής κρεμιέται από τους επαναστατημένους Έλληνες. Ανάμεσα στις σατυρικές δίκες παρουσιάζονται αποκριάτικα θεατρικά δρώμενα εμπνευσμένα από την επικαιρότητα, τα οποία έχουν επιμεληθεί τα μέλη του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου που διοργανώνει το δρώμενο.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». Γ. Λεκάκης «Τάματα και Αναθήματα». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.7.2023.

ΕΘΙΜΑ της ΑΠΟΚΡΙΑΣ Σπαθαραιοι Σαμου αυλη Πολιτιστικη Κληρονομια Ελλαδος Σαμος σατυρικό δρωμενο Κυριακη της Αποκρια, σατυρικη παρωδια δικης, δικη δικαστης Τουρκος Κατης, γιορτη κρεμαλα επαναστατης ελληνας σατυρα δικες αποκριατικα θεατρικα δρωμενα επικαιροτητα, δρωμενο αποκριατικο θεατρικο καδης θεος Διονυσος, καβαλα αναποδα πωλος / ονος γαιδαρος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ