Επτά ορατά τμήματα της αρχαίας Ιεράς Οδού Αθηνών – Ελευσίνος, στους σύγχρονους δήμους της Δυτικής Αττικής

Επτά ορατά τμήματα
της αρχαίας Ιεράς Οδού
Αθηνών – Ελευσίνος,
στους σύγχρονους δήμους
της Δυτικής Αττικής
Η αρχαία γέφυρα της Ελευσίνος,
όπου γίνονταν οι γεφυρισμοί και ακούγονταν τα "εξ αμάξης".

1. Αρχαία Γέφυρα στον Κηφισό ποταμό (τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού), Σταθμός Μετρό Ελαιώνας (αρχαίος Δήμος Λακιαδών), Δήμος Αιγάλεω:

Η Ιερά Οδός σε μικρή απόσταση από τα τείχη της αρχαίας Αθήνας, συναντούσε τον ποταμό Κηφισό. Στο σημείο αυτό υπήρχε αρχαία γέφυρα. Κατά τις εργασίες για την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ (νυν Σταθμός Ελαιώνας) εντοπίστηκαν τρία βάθρα στήριξης γέφυρας. Σύμφωνα με τα ανασκαφικά δεδομένα πρόκειται για τοξωτή γέφυρα, με τουλάχιστον πέντε τόξα. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

2. Τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού, Σταθμός Μετρό Αιγάλεω, Δήμος Αιγάλεω

Στην Πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, παραπλεύρως της ομώνυμης σύγχρονης οδού, έχει εντοπισθεί και είναι ορατό τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού. Η κατασκευή της ήταν επιμελημένη και το πλάτος της κυμαινόταν στα 5,5 μ. Το οδόστρωμα ήταν κατασκευασμένο από πατημένο χώμα, χαλίκι και μικρές πέτρες. Δύο αναλημματικοί τοίχοι όριζαν την οδό στα πλάγια. Σε αρκετά σημεία της αρχαίας οδού διακρίνονται αυλακιές από τους τροχούς των αρμάτων και των αμαξών. Τα οδοστρώματα και τα αναλήμματα επιδιορθώνονταν αρκετές φορές, μαρτυρώντας την μακρά περίοδο χρήσης του δρόμου. (βλ. κατωτέρω φωτ.).

3. Ταφικό μνημείο, Δήμος Χαίδαρίου

Στην περιοχή του Χαϊδαρίου, στο ύψος του Δρομοκαϊτείου είναι ορατό βάθρο ταφικού μνημείου που είχε ιδρυθεί κατά μήκος της αρχαίας οδού.

4. Ιερό Αφροδίτης Δαφνίου, Δήμος Χαϊδαρίου

Στο μέσον της πορείας της προς την Ελευσίνα, η Ιερά Οδός συναντούσε το Ιερό της Αφροδίτης (σήμερα στην περιοχή Χαϊδαρίου, λίγο μετά την Ι.Μονή Δαφνίου). Το Ιερό είναι γνωστό από αναφορά του περιηγητή Παυσανία κατά την περιγραφή της πορείας του προς την Ελευσίνα και ήταν σε χρήση από την κλασσική έως και την ρωμαϊκή περίοδο. Πρόκειται για υπαίθριο τέμενος, με μικρό ναό, αυλή, βωμό και ένα τετράπλευρο κτίσμα, πιθανότατα οικία των ιερέων. Χαρακτηριστικό στοιχείο του Ιερού αποτελεί ο φυσικός βράχος όπου είχαν λαξευτεί κόγχες (ντουλαπάκια) για την τοποθέτηση των αφιερωμάτων των πιστών. Τα αφιερώματα ήταν μικρά γλυπτά που παρίσταναν την θεά Αφροδίτη, περιστέρια ή ρόδια (σύμβολα της λατρείας) ή γυναικεία γεννητικά όργανα. Οι επιγραφές στα αφιερώματα και στις κόγχες του βράχου, μας πληροφορούν ότι ανατέθηκαν κυρίως από γυναίκες, ωστόσο υπάρχουν και ανδρικά ονόματα.

Τμήμα της Ιεράς Οδού σώζεται νότια του περιβόλου του Ιερού της Αφροδίτης. Είναι το σημείο όπου η οδός διακλαδιζόταν. Το βόρειο σκέλος που προοριζόταν μόνο για τους πεζούς ακολουθούσε ανοδική πορεία προς την κορυφή του λόφου της Ηχούς (Καψαλώνα) και ύστερα κατευθυνόταν προς το μικρό Ρειτό (λίμνη Κουμουνδούρου). Το νότιο σκέλος, στο οποίο διακρίνονται ίχνη αυλάκων από τη διέλευση αρμάτων και αμαξών, διερχόταν περιμετρικά του λόφου της Ηχούς και σχεδόν παράλληλα με την ακτή. Ύστερα από το πέρασμα των Ρειτών (περιοχή λίμνης Κουμουνδούρου), οι δύο κλάδοι της οδού ενώνονταν και πάλι.

5. Ταφικό μνημείο, Δήμος Ασπρόπυργου

Στην περιοχή του Ασπροπύργου, παραπλεύρως της σύγχρονης Εθνικής οδού, είναι ορατά τμήματα λιθοπλίνθων και πλακών από μάρμαρο. Προέρχονται από αρχαίο ταφικό μνημείο της οικογένειας του Αθηναίου Στράτωνα, από τον Δήμο των Κυδαθηναίων το οποίο θα έστεκε κατά μήκος της αρχαίας Ιεράς Οδού. Τα κατάλοιπα του ταφικού μνημείου χρησιμοποιήθηκαν κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους για την οικοδόμηση πύργου, από τον οποίο πήρε το όνομα της η περιοχή.

6. Ρωμαϊκών χρόνων Γέφυρα στον Ελευσινιακό Κηφισό (τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού), Δήμος Ελευσίνας

Πριν την είσοδο στην πόλη της Ελευσίνας, η Ιερά Οδός διασταυρωνόταν και πάλι με έναν ποταμό, τον ελευσινιακό Κηφισό (σύγχρονο Σαρανταπόταμο). Στο σημείο υπήρχε γέφυρα. Σήμερα είναι ορατό τμήμα τοξωτής γέφυρας των ρωμαϊκών χρόνων. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για έργο που κατασκευάστηκε την εποχή του αυτοκράτορα Αδριανού, ο οποίος είχε μυηθεί στα ελευσίνια μυστήρια.

7. Τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού, Δήμος Ελευσίνας

Η Ιερά Οδός κατευθυνόταν προς το Ιερόν της Δήμητρας και της Κόρης στην Ελευσίνα διασχίζοντας την αρχαία πόλη. Ένα καλοδιατηρημένο τμήμα της αρχαίας οδού έχει αποκαλυφθεί παραπλεύρως της σύγχρονης οδού Ηρώων Πολυτεχνείου.

ΠΗΓΗ: ΕΦΑ Δυτ. Αττικής, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.8.2022.

ορατα τμηματα αρχαια Ιερα Οδος Αθηνων – Ελευσινος, δημος Δυτικη Αττικη Αθηνας – Ελευσινας Αθηνα – Ελευσινα ελευσις αρχαια γεφυρα Ελευσινος, γεφυρισμοι εξ αμαξης γεφυρισμος Κηφισος ποταμος Σταθμος Μετρο Ελαιωνας αρχαιος Δημος Λακιαδων Αιγαλεω τειχη Αθηνα κατασκευη βαθρο στηριξη γεφυρι ανασκαφη τοξωτη τοξο Πλατεια Εσταυρωμενου οδοστρωμα πατημενο χωμα, χαλικι πετρα αναλημματικος τοιχος αυλακια τροχος αρμα αμαξα οδοστρωματα αναλημματα επιδιορθωση Ταφικο μνημειο, Χαιδαριου Χαιδαρι Δρομοκαιτειο ταφος Ιερο Αφροδιτης Δαφνιου, Ελευσις ιερον θεα Αφροδιτη ΙΜ ιερα Μονη Δαφνι Παυσανιας κλασσικη ρωμαικη περιοδος εποχη υπαιθριο τεμενος, ναος, αυλη, βωμος τετραπλευρο κτισμα, οικια ιερεας φυσικος βραχος λαξευμα κογχη ντουλαπακι αφιερωμα αφιερωματα γλυπτο περιστερι ροδι συμβολο λατρεια γυναικεια γεννητικα οργανα επιγραφη κογχες γυναικα ανδρικο ονομα γυναικειο γεννητικο οργανο περιβολος πεζοι κορυφη λοφος Ηχους Καψαλωνα ηχω μικρο Ρειτο λιμνη Κουμουνδουρου αυλαξ αρματοτροχια ακτη λιμνες Ρειτων Ασπροπυργου Ασπροπυργος αττικης Εθνικη οδος λιθοπλινθος πλακα μαρμαρο οικογενεια Αθηναιος Στρατωνας, Στρατων Κυδαθηναιων μεσαιωνικα χρονια οικοδομηση πυργος Κυδαθηναιοι Ελευσινιακος Σαρανταποταμος αυτοκρατορας αυτοκρατωρ Αδριανος μυηση ελευσινια μυστηρια Δημητρας Κορης πολη Ηρωων Πολυτεχνειου Δημητρος Δημητρα κορη

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ